Beneficiile tratamentului pe termen lung cu metformin la femeile cu SOP (sindromul ovarului polichistic)

Cercetarea de față este prima care analizează efectele pe termen lung ale administrătii de metformin, utilizat zilnic timp de 2 ani, deși autorii studiului au identificat efectele pozitive după primele 6 luni de administrare, moment la care peste 40% dintre pacientele investigate prezentau cicluri menstruale regulate.
Cercetătorii au constatat că există diferențe în ceea ce privește răspunsul la tratamentul cu metformin în cele 4 subgrupuri alcătuite în funcție de valorile indicelui de masă corporală/testosteron:
- greutate normală, nivel normal al testosteronului,
- greutate normală, nivel crescut al testosteronului,
- suprapondere, nivel normal al testosteronului,
- și suprapondere, nivel crescut al testosteronului.
Indicele de masă corporală și nivelul testosteronului au fost considerați în acest studiu biomarkeri pentru aprecierea eficienței tratamentului cu metformin. În ceea ce privește indicele de masă corporală, femeile cu SOP cu o greutate situată în intervalul de normalitate prezintă frecvent valori mai crescute ale hormonului luteinizant, în timp ce femeile cu obezitate și sindromu al ovarelor polichistic au o predispoziție mai mare pentru rezistență la insulină. De asemenea, testosteronul este considerant un determinant al regularității ciclului menstrual.
Astfel:
- femeile cu SOP și suprapondere, dar cu valori normale ale testosteronului la începutul studiului, au prezentat o îmbunătățire cu peste 60% a manifestărilor și cele mai mari rate cu privire la normalizarea ciclurilor menstruale.
- femeile cu greutate normală și valori crescute ale testosteronului au prezentat o ameliorare semnificativă a manifestărilor sindromului ovarelor polichistice, de 7 ori comparativ cu datele inițiale.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a identifica precis care sunt factorii ce influențează eficiența tratamentului cu metformin în funcție de fenotipul fiecărui subgrup, conchid autorii studiului.
Sursa: Medscape Medical News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O legătură între stima de sine și hemoglobina glicată (HbA1c) în diabetul de tip1
- Concentrațiile serice de cofeină ridicate ar putea reduce grăsimea corporală și riscul de diabet
- Intervențiile în stilul de viață ce se bazează pe fenotipul de risc îmbunătățesc prevenirea diabetului
- Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
- Sindromul ovarului polichistic si anticonceptionalele
- Ovare polichistice
- Sindromul ovarelor polichistice.
- Ovare Polichistice Analize
- Sangerare anormala Utrogestan
- Gravida sau nu?
- Ovare polichistice si anticonceptionale
- Ovare polichistice
- Tratament pentru chisturi ovariene cu anticonceptionale Karissa!