Dieta MIND - cât de eficientă este în îmbunătățirea cogniției?

©

Autor:

Dieta MIND - cât de eficientă este în îmbunătățirea cogniției?
Cercetătorii au desfășurat un studiu randomizat controlat pentru a evalua efectele dietei MIND asupra declinului cognitiv în rândul adulților în vârstă. Dieta MIND este o combinație între dieta mediteraneană și dieta DASH, concepută pentru a promova sănătatea creierului. Rezultatele studiului au fost publicate în The New England Journal of Medicine.
Intervențiile anterioare privind stilul de viață s-au concentrat în primul rând pe sănătatea cardiovasculară prin diete precum dieta mediteraneană și dieta DASH. Cu toate acestea, au existat date limitate despre intervențiile alimentare pentru sănătatea creierului. Dieta MIND a fost creată ca un hibrid dintre dietele mediteraneene și DASH, punând accent pe alimente pe bază de plante, nuci, ulei de măsline și pește, limitând în același timp alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturate.

Studiul a implicat participanți cu vârsta de 65 de ani sau peste care erau supraponderali, aveau diete sub-optime și au arătat antecedente familiale de demență Alzheimer. Ei au fost împărțiți în două grupe: grupul cu dietă MIND cu restricție calorică ușoară și grupul de control care urmează o restricție calorică similară fără modificări specifice dietei.

Evaluările de bază au inclus diverse măsurători și teste cognitive. Participanții au fost instruiți să urmeze dietele respective timp de trei ani și au primit consiliere alimentară. Grupul cu dieta MIND a primit provizii suplimentare de afine, ulei de măsline și nuci.

Scopul principal a fost de a măsura schimbările în cogniția globală în raport cu valoarea de bază. Obiectivele secundare au implicat măsuri imagistice ale creierului, cum ar fi volumul creierului și leziunile de substanță albă. Studiul a constatat că voluntarii cu dieta MIND au avut îmbunătățiri minore ale cogniției globale, dar aceste îmbunătățiri au fost comparabile cu cele care au urmat dieta de control. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că efectele testării cognitive ar fi putut contribui la îmbunătățiri în ambele grupuri. Studiul nu a găsit diferențe semnificative în modificările imagistice ale creierului între grupul MIND și cel de control.

În concluzie, studiul nu a arătat diferențe semnificative cognitive sau imagistice ale creierului între participanții care au urmat dieta MIND și cei care au urmat dieta de control pe perioada de intervenție de trei ani. Cercetătorii au sugerat că ar putea fi necesară o aderență mai lungă pentru a observa potențiale beneficii cognitive și au remarcat limitările generalizării studiului din cauza participanților de origine predominant europeană.

sursa: News Medical
foto: SewCreamStudio/Shutterstock.com

Data actualizare: 22-08-2023 | creare: 22-08-2023 | Vizite: 195
Bibliografie
The cognitive effects of the MIND diet, link: https://www.news-medical.net/news/20230821/The-cognitive-effects-of-the-MIND-diet.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta MIND: legată de o performanță cognitivă mai bună
  • Impactul dietei MIND asupra funcției cognitive și demenței
  • Consumul unor diete sănătoase reduce depunerile plăcilor amiloide, un semn al bolilor neurodegenerative
  •