Consumul unor diete sănătoase reduce depunerile plăcilor amiloide, un semn al bolilor neurodegenerative

©

Autor:

Consumul unor diete sănătoase reduce depunerile plăcilor amiloide, un semn al bolilor neurodegenerative
Un studiu publicat în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, care a analizat efectele asupra creierului ale dietei mediteraneene și ale dietei MIND (n.r. dietă dezvoltată pentru a încetini sau preveni apariția bolilor neurodegenerative, care combină principii din dieta mediteraneeană și DASH) indică faptul că există o legătură între aceste diete și reducerea riscului de a dezvolta Alzheimer. Studiul a analizat datele a peste 580 de persoane cu o vârstă medie de 84 de ani.
Conform cercetătorilor, persoanele care au consumat legume, fructe, cereale integrale, ulei de măsline, fasole, nuci și pește, alimente care compun dietele MIND și mediteraneeană, au avut mai puține plăci de amiloid și încurcături tau în creier decât persoanele care nu au consumat astfel de diete. Considerate semne ale bolii Alzheimer, plăcile de amiloid și depunerile tau pot apărea la nivelul creierului cu până la două decenii înainte de apariția simptomelor bolilor neurodegenerative.

Deși studiul nu poate dovedi un efect de cauzalitate, cercetătorii cred că există o relație puternică între dieta sănătoasă și reducerea riscului de Alzheimer. De asemenea, studiul vine în sprijinul altor cercetări anterioare, care au arătat legătura dintre o dietă sănătoasă și sănătatea creierului. Rezultatele studiului sunt încurajatoare, deoarece arată că schimbările dietetice pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale.

Principala limitare a studiului o reprezintă cohorta redusă numeric și faptul că majoritatea participanților la studiu erau persoane în vârstă, albe, non-hispanici. Din acest motiv, rezultatele actuale nu pot fi generalizate la nivelul altor populații.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-03-2023 | creare: 13-03-2023 | Vizite: 202
Bibliografie
MIND and Mediterranean diets associated with fewer Alzheimer's plaques and tangles, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230308201051.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
  • Activitatea fizică ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer (meta-analiză)
  •