Impactul dietei MIND asupra funcției cognitive și demenței

©

Autor:

Impactul dietei MIND asupra funcției cognitive și demenței
Dieta MIND este un tip de dietă care a fost dezvoltat pentru a reduce riscul de apariție a demenței. A fost creată prin combinarea elementelor din dieta mediteraneană, dieta DASH (dieta pentru hipertensiune arterială) și dieta cu bază vegetală.
Dieta MIND se concentrează pe consumul de alimente bogate în nutrienti care au fost legate de o funcție cognitivă mai bună și o reducere a riscului de apariție a demenței.

Până în prezent au fost efectuate 17 studii bazate pe populație în Suedia, Australia, Franța, SUA, Spania, Israel, Brazilia și Olanda care au analizat asocierea dintre dieta MIND și sănătatea cognitivă. Aceste studii au avut scopul de a înțelege efectul aderării la MIND asupra abilităților cognitive și performanței.
Rezultatele acestor studii au fost controversate:
- 2 au arătat o deteriorare cognitivă
- 7 au revelat o deteriorare graduală a uneia sau mai multor abilități cognitive în cazul indivizilor cu o aderare mai mare la MIND.
- un studiu a raportat o deteriorare cognitivă în rândul unui subset de participanți în vârstă.
- mai multe studii au indicat un risc semnificativ mai scăzut de demență cu o aderare mai mare la MIND.


Un studiu recent a evaluat aderarea la dieta MIND în UK Biobank (UKB). UKB este o sursă bogată de date fenotipice, genetice și de urmărire. Aceste date au fost utilizate pentru a testa ipoteza că o aderare mai mare la MIND conduce la o capacitate cognitivă superioară și o reducere a riscului de apariție a demenței. Rezultatele studiului MIND au fost comparate cu Indicele de Alimentație Sănătoasă Alternativ (AHEI)-2010, care este utilizat în mod obișnuit pentru scorurile tipurilor de dietă sănătoasă.

UKB conține peste 502.633 de participanți între vârsta de 37 și 73 de ani. Toți participanții au trecut printr-o evaluare clinică completă în centrele de sănătate din Anglia, Wales și Scoția între anii 2006 și 2010. Starea de sănătate a acestor candidați a fost urmărită prin intermediul înregistrărilor de deces și sănătate. Au fost inclusi în studiu participanții care au completat cel puțin două din cele patru Oxford WebQ acasă - o evaluare a impactului unui total de 206 de alimente și 32 de băuturi.

Studiul nu a găsit dovezi care să valideze faptul că aderarea la tipul de dietă MIND a fost benefică pentru sănătatea cognitivă în UKB. Mai mult, indivizii cu o aderare mai mare la MIND au fost printre cei care nu au performat bine în testele de funcție cognitivă.

Un studiu anterior a dezvăluit, de asemenea, că o aderare mai mare la MIND și AHEI-2010 a fost asociată cu o performanță scăzută în testele de funcție cognitivă, indiferent dacă testul a fost efectuat la un centru de evaluare sau acasă.

S-a observat că relația dintre aderarea la MIND și funcția cognitivă a fost mai puternică printre participanții cu educație superioară comparativ cu grupul cu educație mai scăzută.
Aderarea la MIND nu a fost legată de incidența demenței în întreaga populație de studiu.
De asemenea a fost observată o asociere inversă între femeile care au respectat strict dieta MIND și prevalența demenței, rezultat în acord cu rapoartele AHEI-2010.

În trecut, alte studii UKB au dezvăluit observații neașteptate, cum ar fi un consum mai mare de carne roșie/alimente procesate/ cereale rafinate și un consum mai scăzut de legume/fructe care au fost asociate cu o capacitate cognitivă mai bună. Observații similare au fost găsite și în cel puțin două alte studii, cum ar fi Studiul longitudinal brazilian privind sănătatea adulților, care a analizat efectul tipurilor de dietă asupra capacității cognitive.

In contrast, Studiul longitudinal Quebec privind nutriția și îmbătrânirea a arătat că o aderare mai mare la un tip de dietă sănătoasă, bogată în legume, fructe, pește, carne de pui și lactate cu conținut scăzut de grăsimi a dus la o capacitate cognitivă mai bună.

In concluzie, acest studiu a arătat că aderarea la dieta MIND nu a fost asociată cu o capacitate cognitivă superioară sau o reducere a riscului de incidentă a demenței, mai ales când se iau în considerare factorii de confuzie precum educația și nivelul de venit.

Data actualizare: 10-01-2023 | creare: 10-01-2023 | Vizite: 299
Bibliografie
Cornelis, M. et al. (2022) "MIND Dietary Pattern and Its Association with Cognition and Incident Dementia in the UK Biobank", Nutrients:
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/1/32
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum