Dieta și disbioza intestinală, legate de artrita reumatoidă
©
Autor: Airinei Camelia
Artrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează aproximativ 0,5% din populația globală și provoacă inflamații la nivelul articulațiilor, cu un impact semnificativ asupra mobilității și calității vieții. Un articol de revizuire publicat în revista Nutrients explorează rolul dietei și al disbiozei microbiomului intestinal în patogeneza artritei reumatoide.
Studiile recente sugerează o implicare a microbiomului intestinal în dezvoltarea artritei reumatoide, din cauza asocierii strânse între microbiomul intestinal și răspunsurile imune, precum și rolului central al dietei în modularea acestuia. Disbioza, definită ca un dezechilibru al microorganismelor în tractul gastrointestinal, contribuie la inflamația cronică, caracteristică pentru artrita reumatoidă.
Diversitatea redusă a microbiomului intestinal și prezența crescută a speciilor precum Prevotella copri și Collinsella au fost observate la pacienții cu artrita reumatoidă. Acestea pot crește permeabilitatea intestinală și pot stimula căile pro-inflamatorii, cum ar fi producția de interleukin-17 (IL-17). Pe de altă parte, o abundență redusă a bacteriilor benefice care produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA) și reduc inflamația a fost de asemenea notată.
Modelul experimental care a suplimentat microbiomul intestinal al pacienților cu artrită reumatoidă cu bacterii benefice a demonstrat o reducere a simptomelor. Mai mult, schimbările în microbiomul intestinal pot influența și răspunsul pacienților la imunoterapie și alte tratamente pentru artrita reumatoidă.
Din perspectiva dietei, alimentația bogată în fibre poate suprima inflamația, iar includerea acizilor grași omega-3 și a vitaminelor cum ar fi vitamina E poate reduce inflamația și îmbunătăți funcția celulelor T. Dieta mediteraneană, bogată în vegetale, fructe, pește și ulei de măsline, a fost recomandată pentru gestionarea artritei reumatoide, iar dietele vegane, vegetariene și antiinflamatoare au fost de asemenea considerate benefice.
În concluzie, disbioza intestinală contribuie la patogeneza artritei reumatoide prin influențarea răspunsurilor imune. Deși schimbările dietetice și potențialul rol al probioticelor par promițătoare în gestionarea artritei reumatoide, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea acestor intervenții dietetice.
sursa: News Medical
Studiile recente sugerează o implicare a microbiomului intestinal în dezvoltarea artritei reumatoide, din cauza asocierii strânse între microbiomul intestinal și răspunsurile imune, precum și rolului central al dietei în modularea acestuia. Disbioza, definită ca un dezechilibru al microorganismelor în tractul gastrointestinal, contribuie la inflamația cronică, caracteristică pentru artrita reumatoidă.
Diversitatea redusă a microbiomului intestinal și prezența crescută a speciilor precum Prevotella copri și Collinsella au fost observate la pacienții cu artrita reumatoidă. Acestea pot crește permeabilitatea intestinală și pot stimula căile pro-inflamatorii, cum ar fi producția de interleukin-17 (IL-17). Pe de altă parte, o abundență redusă a bacteriilor benefice care produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA) și reduc inflamația a fost de asemenea notată.
Modelul experimental care a suplimentat microbiomul intestinal al pacienților cu artrită reumatoidă cu bacterii benefice a demonstrat o reducere a simptomelor. Mai mult, schimbările în microbiomul intestinal pot influența și răspunsul pacienților la imunoterapie și alte tratamente pentru artrita reumatoidă.
Din perspectiva dietei, alimentația bogată în fibre poate suprima inflamația, iar includerea acizilor grași omega-3 și a vitaminelor cum ar fi vitamina E poate reduce inflamația și îmbunătăți funcția celulelor T. Dieta mediteraneană, bogată în vegetale, fructe, pește și ulei de măsline, a fost recomandată pentru gestionarea artritei reumatoide, iar dietele vegane, vegetariene și antiinflamatoare au fost de asemenea considerate benefice.
În concluzie, disbioza intestinală contribuie la patogeneza artritei reumatoide prin influențarea răspunsurilor imune. Deși schimbările dietetice și potențialul rol al probioticelor par promițătoare în gestionarea artritei reumatoide, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea acestor intervenții dietetice.
sursa: News Medical
Data actualizare: 01-10-2024 | creare: 01-10-2024 | Vizite: 52
Bibliografie
Diet and gut dysbiosis linked to rheumatoid arthritis, link: https://www.news-medical.net/news/20240929/Diet-and-gut-dysbiosis-linked-to-rheumatoid-arthritis.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii au evaluat eficiența lidocainei pentru durerile cervicale
- Terapia facilitată de ecvide: o alternativă potențială la tratamentele tradiționale pentru durerile lombare cronice
- Influența somnulului asupra riscului de osteoporoză
- Osteoartrita asociată cu progresia accelerată a afecțiunilor severe pe termen lung
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Poliartrita reumatoida
- Am artrita reumatoida
- Artrita reumatoida si fibromialgie?
- Patologii reimatice artrita reumatica sau nu
- Artrita reumatoida sau probleme cu coloana cervicala?
- Arterita reumatismala la 18 ani
- Artrita Reumatoida si Spina Bifida Oculta
- Artrita reumatoida