Stimularea nervului vag poate ameliora simptomele poliartritei reumatoide

©

Autor:

Stimularea nervului vag poate ameliora simptomele poliartritei reumatoide
Potrivit datelor unui studiu clinic publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), stimularea nervului vag printr-un dispozitiv bioelectronic implantabil a îmbunătățit semnificativ nivelul de activitate la pacienții cu poliartrită reumatoidă (PR).

Autorii studiului au intenționat să reducă simptomele PR, nivelul citokinelor și a inflamației prin stimularea nervului vag cu ajutorul unui mic dispozitiv implantat pe nerv printr-o intervenție chirurgicală. Dispozitivul a fost activat și dezactivat pe baza unui program fix, pentru a măsura răspunsul pe parcursul a 84 de zile.

Din cei 17 de subiecți cu PR activă, câțiva pacienți care anterior nu răspunseseră la multiple terapii convenționale, în cadrul studiului au avut un răspuns semnificativ. Rezultatele studiului indică faptul că stimularea electrică a nervului vag inhibă producția de TNF (factor de necroză tumorală) la pacienții cu PR și atenuează în mod notabil severitatea bolii. Nu au fost raportate efecte adverse grave.

Medicina bioelectronică are în vedere tratarea afecțiunilor cu dispozitive performante de neuromodulare în defavoarea medicamentelor tradiționale, cu avantaje evidente pentru pacient. Rezultatele acestui studiu ar putea avea implicații și în tratamentul altor boli inflamatorii, ca boala Crohn, Parkinson și Alzheimer.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 21-11-2021 | creare: 06-07-2016 | Vizite: 3925
Bibliografie
Study shows vagus nerve stimulation significantly reduces rheumatoid arthritis symptoms, link: https://medicalxpress.com/news/2016-07-vagus-nerve-significantly-rheumatoid-arthritis.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii născuți de femei cu artrită reumatoidă au risc crescut de boli cronice
  • Medicația pentru poliartrita reumatoidă - oferită cu precizie prin analiza profilului genetic al țesutului articular
  • Hidrogelul care ar putea elibera controlat medicament pentru episoadele artritice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum