Fumătorii care consumă prea mult sodiu au risc mai mare de artrită reumatoidă
©
Autor: Redacția ROmedic
O echipă de cercetători din Suedia a realizat un studiu pentru a vedea dacă rezultatele unor teste anterioare realizate pe animale și celule umane sunt valabile și în cazul oamenilor, și anume existența unei legături între consumul de sodiu și apariția artritei reumatoide.
La studiu au participat 386 de persoane care sufereau de artrită reumatoidă și care erau înscriși într-un program național de intervenție (Västerbotten Intervention Programme). Au fost analizați câțiva factori relevanți pentru stilul de viață al acestora, cu aproximativ 7,7 ani înainte de apariția primelor simptome ale bolii: regimul alimentar, fumatul, activitatea fizică.
Când datele tuturor participanților au fost luate în calcul, nu a fost identificată nicio asociere într-o consumul de sodiu și apariția artritei reumatoide. Când în analiză au fost incluși doar pacienții fumători, s-a observat că un consum de sodiu ridicat le-a dublat riscul de apariție a bolii.
Aceste rezultate ar putea explica unele discrepanțe obținute de studiile anterioare, cum ar fi faptul că fructele și legumele scad riscul de artrită reumatoidă, în timp ce proteinele, carnea roșie și peștele cu un conținut mediu de grăsime sunt asociate cu un risc mai mare de apariție a bolii. De fapt conținutul ridicat de sodiu al acestor alimente este cel care se asociază cu șansele mai mari de artrită reumatoidă, dacă persoanele sunt fumătoare.
Sursa: Medical Xpress
La studiu au participat 386 de persoane care sufereau de artrită reumatoidă și care erau înscriși într-un program național de intervenție (Västerbotten Intervention Programme). Au fost analizați câțiva factori relevanți pentru stilul de viață al acestora, cu aproximativ 7,7 ani înainte de apariția primelor simptome ale bolii: regimul alimentar, fumatul, activitatea fizică.
Când datele tuturor participanților au fost luate în calcul, nu a fost identificată nicio asociere într-o consumul de sodiu și apariția artritei reumatoide. Când în analiză au fost incluși doar pacienții fumători, s-a observat că un consum de sodiu ridicat le-a dublat riscul de apariție a bolii.
Aceste rezultate ar putea explica unele discrepanțe obținute de studiile anterioare, cum ar fi faptul că fructele și legumele scad riscul de artrită reumatoidă, în timp ce proteinele, carnea roșie și peștele cu un conținut mediu de grăsime sunt asociate cu un risc mai mare de apariție a bolii. De fapt conținutul ridicat de sodiu al acestor alimente este cel care se asociază cu șansele mai mari de artrită reumatoidă, dacă persoanele sunt fumătoare.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 06-12-2020 | creare: 23-09-2014 | Vizite: 3276
Bibliografie
Smokers who consume too much sodium at greater risk of developing rheumatoid arthritis, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-smokers-consume-sodium-greater-rheumatoid.html#nRlv
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Înlocuirea timpului petrecut pe rețele sociale cu exercițiile fizice îmbunătățește sănătatea mintală
- Dispozitivele de monitorizare a activității tip brățară fitness ne încurajează să facem mai mulți pași
- Băieții născuți prematur îmbătrânesc mai repede decât omologii lor născuți la termen
- Asocierea dintre durerile de genunchi și depresie (Studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Poliartrita reumatoida
- Experienta mea cu tigara electronica E-Cigarete
- TBC si fumatul
- Smalt spart la baza dintilor?
- De la ora 4 nu mai pot dormi
- Probleme fumat
- Renuntarea la fumat... Nevoie de raspuns!
- Fumatul iese la analiza simpla de sange?
- Probleme la nivelul gatului