Fumătorii care consumă prea mult sodiu au risc mai mare de artrită reumatoidă
Autor: Redacția ROmedic

La studiu au participat 386 de persoane care sufereau de artrită reumatoidă și care erau înscriși într-un program național de intervenție (Västerbotten Intervention Programme). Au fost analizați câțiva factori relevanți pentru stilul de viață al acestora, cu aproximativ 7,7 ani înainte de apariția primelor simptome ale bolii: regimul alimentar, fumatul, activitatea fizică.
Când datele tuturor participanților au fost luate în calcul, nu a fost identificată nicio asociere într-o consumul de sodiu și apariția artritei reumatoide. Când în analiză au fost incluși doar pacienții fumători, s-a observat că un consum de sodiu ridicat le-a dublat riscul de apariție a bolii.
Aceste rezultate ar putea explica unele discrepanțe obținute de studiile anterioare, cum ar fi faptul că fructele și legumele scad riscul de artrită reumatoidă, în timp ce proteinele, carnea roșie și peștele cu un conținut mediu de grăsime sunt asociate cu un risc mai mare de apariție a bolii. De fapt conținutul ridicat de sodiu al acestor alimente este cel care se asociază cu șansele mai mari de artrită reumatoidă, dacă persoanele sunt fumătoare.
Sursa: Medical Xpress
http://medicalxpress.com/news/2014-09-smokers-consume-sodium-greater-rheumatoid.html#nRlv
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu am erectie. Impotenta? Sa raspunda un doctor UROLOG va rog!
- De la ora 4 nu mai pot dormi
- Tratament pt artrita reumatoida
- Probleme cu tensiunea (cred)
- Yasmine si fumatul
- Consecinta a masturbarii...
- Atacuri de panica, fumat + ameteli, transpiratie
- Amigdalele şi Ţigarile
- Alcool si tutun