Dieta vegană comparativ cu dieta mediteraneană: efecte asupra încărcăturii acide din alimentație și pierderii în greutate

Un nou studiu, realizat de Physicians Committee for Responsible Medicine și publicat în Frontiers in Nutrition, a comparat efectele unei diete vegane cu o dietă mediteraneană asupra încărcăturii acide din alimentație și asupra pierderii în greutate. Studiul a fost un trial randomizat cross-over, iar rezultatele sugerează că dieta vegană a fost asociată cu o reducere semnificativă a încărcăturii acide și cu pierderea în greutate.
Context
Dieta mediteraneană este adesea considerată un model alimentar sănătos, având efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare și a greutății corporale. Totuși, o dietă bogată în produse de origine animală, cum ar fi carne, ouă și produse lactate, poate crește încărcătura acido-bazică a alimentației, un factor de risc pentru inflamație și creșterea în greutate. În contrast, dietele pe bază de plante sunt mai alcaline și sunt asociate cu îmbunătățirea sănătății metabolice și pierderea în greutate. Anterior, diverse studii au sugerat că reducerea încărcăturii acide din alimentație ar putea fi un factor important în gestionarea greutății și în promovarea unui microbiom intestinal sănătos.
Despre studiul actual
Studiul a inclus 62 adulți supraponderali care au fost randomizați pentru a urma fie o dietă mediteraneană, fie o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi timp de 16 săptămâni, urmate de o perioadă de 4 săptămâni de detoxifiere, după care participanții au schimbat dieta. Pentru evaluarea încărcăturii acide din alimentație, au fost folosiți doi indicatori principali: Potential Renal Acid Load (PRAL) și Net Endogenous Acid Production (NEAP). Cu cât scorul este mai mare, cu atât încărcătura acido-bazică a alimentației este mai mare.
Rezultate
Rezultatele studiului au arătat o scădere semnificativă a scorurilor PRAL și NEAP în cazul dietei vegane, fără schimbări semnificative în cazul dietei mediteraneene. De asemenea, scăderea încărcăturii acide a fost asociată cu pierderea în greutate, iar acest efect a rămas semnificativ chiar și după ajustarea pentru modificările în aportul caloric. Participanții care au urmat dieta vegană au pierdut, în medie, 13,2 kilograme, în timp ce cei care au urmat dieta mediteraneană nu au înregistrat schimbări semnificative în greutate.
Aceste rezultate sugerează că efectul alcalinizant al dietei vegane, care ajută la creșterea pH-ului corpului și la reducerea acidității, ar putea contribui la pierderea în greutate. Printre alimentele alcalinizante care au fost recomandate se numără legumele (în special frunzele verzi, broccoli, sfecla, sparanghelul, usturoiul, morcovii și varza), fructele (cum ar fi fructele de pădure, merele, cireșele, caisele sau pepenele galben), leguminoasele (precum lintea, năutul, mazărea, fasolea sau soia) și cerealele (cum ar fi quinoa sau meiul).
Acest studiu adaugă dovezi suplimentare despre beneficiile unei diete pe bază de plante pentru reducerea inflamației și susținerea unui metabolism sănătos.
Sursa imagine: https://www.freepik.com/free-photo/woman-cuts-fresh-bell-pepper-wooden-board-kitchen_152596279.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O pierdere mai mare în greutate influențează pozitiv sănătatea metabolică
- Ai pofte alimentare? Microorganismele din intestin ar putea fi răspunzătoare de acest fenomen
- Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului
- Noi descoperiri despre absorbția colesterolului din alimente ar putea duce la crearea de noi medicamente
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni