Diferențe de gen în strictețea igienei

©

Autor:

Diferențe de gen în strictețea igienei
Un nou studiu arată că între cele două sexe există diferențe considerabile în ceea ce privește igiena, cercetătorii ce au condus lucrarea dorind să aprofundeze informațiile provenite din diverse studii anterioare referitoare la acest subiect. Conform oamenilor de știință, numeroase date au provenit din World Values ​​Survey, pe baza acestora fiind realizate analize ale corelațiilor dintre factorii culturali sau socio-economici și nivelele de igienă pe care o am oamenii le prezintă.
Eșantionul de studiu a fost compus și din persoane ce au participat la International Study of Metanorms, cercetare ce a vizat 56 de țări, din fiecare fiind include 200 de studenți și 100 de adulți. Autorii menționează și faptul că, în final, fiecare țară a fost reprezentată de 281 de participanți cu o vârstă medie de 25 de ani. Sondajul a constat în douăsprezece întrebări la care voluntarii trebuiau să răspundă, acestea fiind referitoare la diverse obiceiuri plecăm spălatul mâinilor și scuipatul, urmărind astfel să determine ipostazele în care acestora li se părea greșit să presteze unele dintre comportamente. Referitor la igiena mâinilor, autorii au întrebat persoanele care au participat când li se pare potrivit să spele pe mâini mâini, oferindu-le 6 situații din care să aleagă, precum după strângerea unei mâini sau după ce au urinat.

Rezultatele studiului arată că persoanele de sex feminin, în general, prezintă norme de igienă personală mai stricte decât cele de sex masculine, diferențele dintre genuri mărind în funcție de contextul oferit și de comportamentul individual. Cu toate acestea, au existat situații în care o astfel de diferență nu a fost identificată, precum spălatul mâinilor în urma folosirii toaletei sau cele referitoare la scuipat, întrucât, din punct de vedere statistic, rata de considerare a acestor obiceiuri drept absolut necesare, în primul caz, sau, respectiv, necivilizate, a înregistrat valori similare la ambele sexe.

Autorii subliniază că diferențele dintre bărbați și femei în ceea ce privește igiena, în special comportamentele antisociale precum scuipatul în public, tind să prezinte o reducere marcată în țările care egalitatea dintre sexe este promovată mai mult și respectată. În schimb, igiena mâinilor nu a fost asociată cu influența egalității dintre sexe, astfel că aceasta a a prins mai mult de factori individuali. De remarcat este însă că lucrarea a evidențiat o uniformitate a diferențelor igienei în raport cu genul la nivel global, aceasta fiind comună mai multor țări, factorii culturali neavând un rol esențial în aceasta.

sursa: Medical News

Data actualizare: 04-07-2022 | creare: 04-07-2022 | Vizite: 221
Bibliografie
The sex difference in hygiene strictness, link: https://www.news-medical.net/news/20220623/The-sex-difference-in-hygiene-strictness.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cele mai frecvente simptome ale principalelor afecțiuni cardiovasculare: diferențe între femei și bărbați
  • Femeile sau bărbații: cine posedă abilități cognitive mai bune?
  •