Cele mai frecvente simptome ale principalelor afecțiuni cardiovasculare: diferențe între femei și bărbați

©

Autor:

Cele mai frecvente simptome ale principalelor afecțiuni cardiovasculare: diferențe între femei și bărbați

Un raport publicat de Asociația Americană a Inimii prezintă și detaliază cele mai frecvent raportate simptome ale unor afecțiuni cardiovasculare comune (atacul de cord, insuficiența cardiacă, boala valvulară, accidentul vascular cerebral, tulburările de ritm cardiac și boala arterelor și venelor periferice).
Potrivit raportului, există importante diferențe în ceea ce privește simptomele bolilor cardiovasculare între femei și bărbați. De asemenea, raportul arată că depresia poate influența capacitatea unei persoane de a detecta modificări ale simptomelor, ceea ce reduce capacitatea acelei persoane de a acționa din timp pentru a preveni agravarea condiției.

Atacul de cord

Afecțiune încadrată în categoria sindromului coronarian acut, atacul de cord este provocat de oprirea bruscă a fluxului de sânge către inimă. Cel mai frecvent simptom al atacului de cord este durerea în piept (descrisă ca o presiune sau ca un disconfort) ce poate radia către maxilar, umăr, braț sau către partea superioară a spatelui. Concomitent, pot fi raportate și dificultăți de respirații, transpirații reci, o stare de oboseală, greață și amețeli.

Considerate atipice în cazul bărbaților, simptomele suplimentare, apărute concomitent, sunt mult mai frecvente în rândul femeilor.

Insuficiența cardiacă

Sindrom clinic determinat de incapacitatea inimii de a asigura un debit circulator normal, ce afectează sute de milioane de oameni de pe întreg globul. În fazele incipiente, insuficiența cardiacă se manifestă prin greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare; oboseală, capacitate redusă de efort, insomnie, tulburări de dispoziție sau probleme de memorie. Ulterior, în fazele mai avansate, pot să apară problemele de respirație, care adesea trimit pacientul la medic.

Raportul arată că femeile cu insuficiență cardiacă tind să prezinte mai multe simptome și să aibă o mai proastă calitate a vieții, comparativ cu bărbații.

Boala cardiacă valvulară

Apărută pe fondul unei funcționari deficitare a valvelor inimii, boala cardiacă valvulară include mai multe patologii și se manifestă adesea similar cu insuficiența cardiacă.

Stenoza aortică, considerată una dintre cele mai grave forme de boală valvulară, apărută din cauza îngustării sau a ridigizării valvelor, se manifestă diferit între femei și bărbați. Femeile cu stenoză aortică se confruntă mai frecvent cu dificultăți de respirație, intoleranță la efort și fragilitate fizică, în timp ce bărbații sunt mai predispuși să prezinte dureri toracice.

Accidentul vascular cerebral (avc)

Apărut în urma blocării fluxului sanguin către creier, accidentul vascular cerebral provoacă simptome acute severe, care necesită evaluare medicală de urgență. Cele trei simptome principale ale unui AVC sunt: căderea feței, slăbiciunea brațului și dificultatea de a vorbi. Alte simptome ale accidentului vascular cerebral sunt confuzia, amețelile, pierderea coordonării sau echilibrului și modificări vizuale.

La fel ca în cazul celorlalte condiții cardiovasculare, simptomele unui AVC pot fi diferite la femei și bărbații. Femeile prezintă o predispoziție mai mare de a prezenta simptome secundare, mai puțin frecvente, precum dureri de cap, slăbiciune generală sau confuzie.

aritmia

Tulburările de ritm (sau aritmia) se manifestă în general prin senzația unor bătăi neregulate ale inimii și prin palpitații, de asemenea neregulate, dar rapide. Alte simptome, comune și pentru alte boli cardiovasculare, precum oboseala persistentă, amețelile sau dificultățile de respirația, pot să apară.

Comparativ cu femeile care suferă de aritmie și care au șanse mari de a prezenta palpitații, bărbații cu aceeași afecțiune au o probabilitate mai mare de a nu prezenta simptome pentru perioade lungi de timp.

Boala arterială periferică

Boala arterială periferică, unul dintre cele mai frecvente boli arteriale cunoscute, afectează arterele din extremitățile inferioare și duce la un aport redus de sânge la nivelul picioarelor. Persoanele care suferă de boala arterială periferică sunt adesea asimptomatice sau prezintă dureri la nivelul mușchilor gambei, care de cele mai multe ori sunt puse greșit pe seama activității fizice, deoarece tind să dispară la repaus.

Femeile cu boală arterială periferică au riscuri mai mari de depresie, dar mai reduse de dureri la nivelul mușchiului gambei, comparativ cu bărbații.


Data actualizare: 24-08-2022 | creare: 24-08-2022 | Vizite: 230
Bibliografie
Report outlines most common symptoms of 6 cardiovascular diseases, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220818091242.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • Vitamina C - asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și moarte prematură
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum