Dispersia particulelor de tuse în aer liber

©

Autor:

Dispersia particulelor de tuse în aer liber
Cu ajutorul unui simulator, cercetătorii au condus un studiu despre dispersia particulelor eliminate prin tuse, în spații deschise. Rezultatele arată că o singură particulă de 100 micrometri, la o viteză a vântului de 2 metri pe secundă, poate parcurge până la 6,6 metri și chiar mai mult, în condiții de aer uscat. Concluziile au fost publicate în Physics of Fluids.
Pe lângă purtatul măștii, cercetătorii au descoperit că distanțarea socială este eficientă: cantitatea de particule care ajunge la o persoană situată la cel puțin 1 metru de un individ care tușește este redusă.

Cercetătorii au utilizat tehinici computaționale pentru a rezolva formule matematice complexe privind fluxul de aer și particulele de tuse, la diferite viteze ale vântului și în funcție de anumiți factori de mediu. De asemenea, ei au evaluat transmiterea particulelor la o persoană aflată la o distanță apropiată.

O tuse normală emite mii de particule de diferite dimensiuni. Rezultatele studiului au arătat că particulele mai mari au atins solul mai repede, datorită gravitației, dar au putut fi proiectate până la 1 metru, chiar și în absența vântului. De asemenea, particulele de dimensiune medie s-au putut evapora în picături mai mici, care au o greutate mai redusă, fiind mai ușor purtate de vânt.

Oamenii de știință au luat în considerare și caracteristicile biologice ale virusului, precum proprietățile nonvolatile. O picătură care se evaporă reține virusul nonvolatil, astfel încât încărcătura virală este crescută. Acest lucru înseamnă că particulele de evaporare care devin aerosoli au șanse mai mari să fie inhalate până în zonele inferioare ale plămânilor, determinând infecții de tract respirator.

Rezultatele sunt influențate de condițiile de mediu, precum nivelul de umiditate, viteza vântului, temperatura aerului. Cercetătorii planifică în continuare să evalueze riscul de transmitere aerogenă a virusului atât în spații închise, cât și în spații deschise, în locurile de întâlnire a oamenilor, spre exemplu în săli de conferințe sau amfiteatre.

sursa: Science Daily
foto: A*STAR Institute of High Performance Computing

Data actualizare: 26-11-2020 | creare: 26-11-2020 | Vizite: 878
Bibliografie
Tracking flight trajectory of evaporating cough droplets: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201103112540.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de tuse pentru care trebuie să te îngrijorezi
  • Câteva sfaturi pentru a calma tusea
  • Tratament tuse - medicamente, remedii, ceaiuri pentru tuse
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum