Dispersia particulelor de tuse în aer liber

Pe lângă purtatul măștii, cercetătorii au descoperit că distanțarea socială este eficientă: cantitatea de particule care ajunge la o persoană situată la cel puțin 1 metru de un individ care tușește este redusă.
Cercetătorii au utilizat tehinici computaționale pentru a rezolva formule matematice complexe privind fluxul de aer și particulele de tuse, la diferite viteze ale vântului și în funcție de anumiți factori de mediu. De asemenea, ei au evaluat transmiterea particulelor la o persoană aflată la o distanță apropiată.
O tuse normală emite mii de particule de diferite dimensiuni. Rezultatele studiului au arătat că particulele mai mari au atins solul mai repede, datorită gravitației, dar au putut fi proiectate până la 1 metru, chiar și în absența vântului. De asemenea, particulele de dimensiune medie s-au putut evapora în picături mai mici, care au o greutate mai redusă, fiind mai ușor purtate de vânt.
Oamenii de știință au luat în considerare și caracteristicile biologice ale virusului, precum proprietățile nonvolatile. O picătură care se evaporă reține virusul nonvolatil, astfel încât încărcătura virală este crescută. Acest lucru înseamnă că particulele de evaporare care devin aerosoli au șanse mai mari să fie inhalate până în zonele inferioare ale plămânilor, determinând infecții de tract respirator.
Rezultatele sunt influențate de condițiile de mediu, precum nivelul de umiditate, viteza vântului, temperatura aerului. Cercetătorii planifică în continuare să evalueze riscul de transmitere aerogenă a virusului atât în spații închise, cât și în spații deschise, în locurile de întâlnire a oamenilor, spre exemplu în săli de conferințe sau amfiteatre.
sursa: Science Daily
foto: A*STAR Institute of High Performance Computing
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Co-imunitatea virusurilor Zika și Dengue: mutații ale virusului Zika apărute în circumstanțe naturale fac ca virusul să evite sistemul imunitar
- Organizația Mondială a Sănătății – bolile care ar putea declanșa o viitoare pandemie
- Cum se întinerește sistemul imunitar al persoanelor în vârstă și cum se reduce riscul de apariție a bolilor infecțioase
- Amazon lucrează la un tratament împotriva răcelii comune
- Tuse nocturna fara secretii, dureri de piept, raguseala
- Tuse expectoranta
- Tuse si nasuc infundat
- Otita congestiva
- Iar tusea
- De vreo 6 luni tusesc si imi vine sa vomit
- Tuse
- Tuse veche si suparatoare
- Bronsita acuta?!
- Nu pot manca si tusesc