Tratament tuse - medicamente, remedii, ceaiuri pentru tuse

©

Autor:

Tratament tuse - medicamente, remedii, ceaiuri pentru tuse

Tusea apare frecvent toamna și iarna. Aerul rece duce la uscarea căilor respiratorii iar acest lucru duce, de multe ori, la tuse. Ce puteți face pentru a reduce răceala? Puteți încerca medicamente, remedii sau ceaiuri. (1)

Remedii naturiste pentru tuse

Folosirea unor remedii naturiste poate ajuta la calmarea tusei, mai ales dacă este o formă ușoară și nu un simptom al unei boli cronice. Totuși, dacă suferi de o afecțiune cronică este indicat să vorbești cu medicul înainte de a lua orice tip de remediu naturist. Mai jos sunt câteva remedii naturiste pentru tuse:

 • Miere – potrivit unui studiu din 2021 mierea poate ajuta la ameliorarea tusei ușoare. Cercetătorii au descoperit contribuie la reducerea tusei și reduce riscul de antibiotice. De asemenea, mierea are efecte asemănătoare cu dextrometorfan, un supresor de tuse. Poți consuma o linguriță de miere ca atare sau dizolvată în ceai (2, 3)
 • Ghimbir – contribuie la calmarea tusei în cazuri de astm și are efect antiinflamator. Potrivit unui studiu în care au fost examinate mai multe remedii naturale pentru tuse, ghimbirul și mierea sunt printre cele mai bune. Puteți consuma sub formă de ceai în care să adăugați puțină miere. Evitați, totuși, excesul deoarece poate cauza arsuri gastrice. (4, 5, 6)
 • Lichide calde – o cercetare din 2008 a arătat că lichidele calde, nu fierbinți, ajută la calmarea tusei și a secrețiilor nazale. Puteți bea ceai de plante, supa de pui, apa calda, ceai verde fără cofeină, suc de fructe cald (7)
 • Expunerea la aburi – o tuse umedă poate fi ameliorată prin expunerea la aburi. Pentru o bună expunere, puteți petrece câteva minute în plus sub duș sau în baie. O alternativă este să umpleți un bol cu apă fierbinte cu 2-3 picături de ulei esențial de eucalipt sau rozmarin. Puneți un prosop peste cap și aplecați-vă peste bol. Astfel, veți menține aburii. Respirați acest aer umed timp de 10-15 minute. Metoda se aplică de 1-2 ori pe zi (8, 9)
 • Rădăcină de nalbă mare – este folosită în mod tradițional pentru tratarea tusei și a durerilor de gât. Planta este benefică datorită mucilagiului conținut. Această substanță unge gâtul și calmează iritația care provoacă tusea. Conform unui studiu siropul de tuse pe bază de rădăcină de nalbă albă, cimbru și iederă ameliorează tusea în caz de răceală sau alte tipuri de infecții respiratorii. Studiul a arătat că după 12 zile de administrare 90% dintre voluntarii au spus că este eficient. O altă cercetare a descoperit că rădăcina de nalbă mare are efect antiinflamator asemănător cu diclofenacul. Nalba albă este disponibilă sub formă de pastile, capsule și ceai. Consmul excesiv poate cauza dureri trecătoare de stomac (10, 11)
 • Bromelaină – este enzima extrasă din ananas. Are proprietăți antiinflamatoare și ajută la eliminarea mucusului. Reprezintă o alegere bună în caz de tuse productivă. Puteți consuma suc de ananas sau lua un supliment de bromelaină. Trebuie știut că bromelaina poate avea efect alergen și poate afecta absorbția și eficiența unor medicamente, mai ales medicamente pentru subțierea sângelui și antibiotice (12, 13, 14)
 • Cimbru – este folosit în mod tradițional pentru tuse, dureri de gât și bronșită. Un studiu din 2015 a demonstrat că cimbrul reduce tusea. O cercetare ceva mai recentă arată că o combinație de cimbru și iederă îmbunătățește tusea (15, 16)
 • Schimbarea alimentației – dacă suferi de reflux gastric este posibil să și tușești. Deseori, tusea este provocată de consumul unor alimente specifice așa cum sunt cafeina, ciocolata, citricele, alimentele grase sau prăjite, ceapa, usturoiul, menta, condimentele picante, roșiile și alcoolul (17)
 • Extract de scoarță de ulm roșu – un alt remediu tradițional pentru tuse. Are efecte asemănătoare cu nalba mare. Adăugați o linguriță de ierburi uscate într-o cană cu apă fierbinte, lăsați să stea 10 minute apoi consumați cald. Dacă suferiți de boli cronice și luați medicamente este posibil să afecteze absorbția lor (18, 19)
 • Supliment alimentar N-acetilcisteină – luarea unui supliment de acest fel poate reduce severitatea și frecvența tusei productive. Dacă vrei să iei un astfel de supliment este recomandat să vorbești mai întâi cu medicul deoarece poate cauza efecte secundare precum iritații ale pielii, febră, umflături și probleme respiratorii (20)
 • Probiotice – deși nu elimină tusea în mod direct susțin sistemul imunitar pentru a putea proteja mai bine organismul. Studiile arată că prezența probioticelor în corp, mai ales a celor din familia Lactobacillus, reduce riscul de îmbolnăvire de răceală. Puteți lua probiotice din alimente precum iaurt sau varză murată sau sub formă de supliment alimentar (21, 22)


Ceaiuri pentru tuse

Ceaiul pentru tuse calmează gâtul iritat și reduce mucusul. Mai jos sunt câteva ceaiuri pentru tuse:

 • Ceai de miere – studiile realizate pe copii au arătat că ceaiul cu miere ajută la calmarea tusei nocturne și îmbunătățește somnul. Totuși, este de evitat mierea la copiii sub un an deoarece crește riscul de botulism. Pune o lingură de miere și o linguriță de suc de lămâie în apă fierbinte (23, 24)


 • Ceai de rădăcină de lemn dulce – o plantă chinezească folosită tradițional în caz de infecții respiratorii, inclusiv pentru tuse. Există mai multe studii care arată proprietățile antiinflamatoare a rădăcinii de lemn dulce precum și o cercetare pe rozătoare care indică o reducere a frecvenței tuse cu 30-78%. Trebuie evitat de către gravide. În plus, poate crește tensiunea arterială și scade nivelul potasiului din sânge. Pregătiți ceai de lemn dulce prin adăugarea unei lingurițe de rădăcină la o cană de apă cu apă fierbinte. Lăsați să stea 10 minute, strecurați apoi consumați cald (25, 26, 27)


 • Ceai de ghimbir – calmează gâtul iritat iar lichidul cald contribuie la ameliorarea tusei. De asemenea, un studiu realizat în 2016 pe porcușori de Guineea a demonstrat că poate inhiba tusea. Afectează absorbția medicamentelor care subțiază sângele iar excesul poate cauza dureri abdominale, arsuri gastrice și diaree. Ceaiul se poate pregăti din rădăcină de ghimbir uscată sau proaspătă. La o linguriță de ghimbir se adaugă o cană de apă fierbinte. Lăsați să stea 5-10 minute apoi beți cald (28, 29, 30)


 • Ceai de nalbă mare – are o acțiune asupra mucusului fiind benefic mai ales pentru tusea productivă. Studiile pe porcușori de Guineea arată că poate bloca tusea. Rețeta clasică implică amestecarea unei lingurițe de rădăcină de ceai cu apă fierbinte, strecurarea și consumarea lichidului. O altă variantă este să puneți apă la temperatura camerei, aproximativ o cană, peste o lingură de rădăcină de nalbă mare. Lăsați la macerat 6-8 ore apoi strecurați și beți (31)


 • Ceai verde – conform unui studiu gargara cu ceai verde contribuie la reducerea tusei. Pregătiți ceaiul verde amestecând o linguriță de rădăcină sau frunze cu o cană de apă fierbinte. Lăsați 5 minute apoi beți cald (32)


Medicamente pentru tuse

Medicamentele pentru tuse ajută la ameliorarea simptomelor. Acest tip de medicamente sunt de mai multe tipuri:

 • Expectorante – fluidizează mucusul pentru a-l face mai ușor de eliminat (33)
 • Suprimante – acest tip de medicamente reduce frecvența tusei și poate conține camfor, ulei de eucalipt sau mentă (34)
 • O combinație a celor două care fluidizează mucusul, reduce frecvența tusei și calmează gâtul iritat (35)


De cele mai multe ori tusea este trecătoare. Dacă vă confruntați cu tuse persistentă sau apar și alte simptome este indicat să consultați medicul de familie.


Data actualizare: 11-11-2022 | creare: 11-11-2022 | Vizite: 1444
Bibliografie
1. Seasonal variations of cough reflex sensitivity in elite athletes training in cold air environment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356236/
2. Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis, link: https://ebm.bmj.com/content/26/2/57
3. Is honey better than dextromethorphan at decreasing acute cough in children? , link: https://journals.lww.com/ebp/Citation/2021/03000/Is_honey_better_than_dextromethorphan_at.34.aspx
4. Natural products for chronic cough: Text mining the East Asian historical literature for future therapeutics, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25901012/
5. Effects of Ginger and Its Constituents on Airway Smooth Muscle Relaxation and Calcium Regulation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3604064/
6. Structural Elements and Cough Suppressing Activity of Polysaccharides from Zingiber officinale Rhizome, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26522239/
7. The effects of a hot drink on nasal airflow and symptoms of common cold and flu, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19145994/
8. Steam Inhalation, link: https://www.nhsfife.org/media/35666/steam-inhalation-leaflet.pdf
9. Steam Inhalation: What Are the Benefits?, link: https://www.healthline.com/health/steam-inhalation
10. Open Trial to Assess Aspects of Safety and Efficacy of a Combined Herbal Cough Syrup with Ivy and Thyme, link: https://www.karger.com/Article/Abstract/88934
11. Anti-inflammatory and Anti-oxidative Effects of Phytohustil® and Root Extract of Althaea officinalis L. on Macrophages in vitro, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7090173/
12. Role of Bromelain as Herbal Anti-Inflammatory Compound Using In Vitro and In Vivo Model of Colitis, link: https://autoimmunediseases.imedpub.com/role-of-bromelain-as-herbal-antiinflammatory-compound-using-in-vitro-and-in-vivo-model-of-colitis.php?aid=21395
13. Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/
14. Use of honey associated with Ananas comosus (Bromelin) in the treatment of acute irritative cough, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5176060/
15. Herbal Medicine for Cough: a Systematic Review and Meta-Analysis, link: https://www.karger.com/article/fulltext/442111
16. Effectiveness and tolerability of the thyme/ivy herbal fluid extract BNO 1200 for the treatment of acute cough: an observational pharmacy-based stud, link: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03007995.2021.1960493
17. Acid Reflux and Coughing, link: https://www.healthline.com/health/gerd/coughing
18. Natural Product-Derived Drugs for the Treatment of Inflammatory Bowel Diseases, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4204705/
19. The Therapeutic Capabilities of Slippery Elm Bark, link: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/slippery-elm-bark
20. Influence of N-acetylcysteine on chronic bronchitis or COPD exacerbations: a meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26324807/
21. The Effect of Probiotics on Prevention of Common Cold: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trial Studies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3560336/
22. Probiotics for prevention and treatment of respiratory tract infections in children, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4979858/
23. Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18056558/
24. Infant Botulism, link: https://kidshealth.org/en/parents/botulism.html
25. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629407/
26. Anti-inflammatory/Anti-oxidative Stress Activities and Differential Regulation of Nrf2-Mediated Genes by Non-Polar Fractions of Tea Chrysanthemum zawadskii and Licorice Glycyrrhiza uralensis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3032091/
27. Antitussive and expectorant activities of licorice and its major compounds, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29224994/
28. The Amazing and Mighty Ginger, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
29. Effects of Ginger and Its Constituents on Airway Smooth Muscle Relaxation and Calcium Regulation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3604064/
30. Structural Elements and Cough Suppressing Activity of Polysaccharides from Zingiber officinale Rhizome, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26522239/
31. Possible mechanisms of dose-dependent cough suppressive effect of Althaea officinalis rhamnogalacturonan in guinea pigs test system, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19447256/
32. Green Tea Gargling Effect on Cough & Hoarseness After Coronary Artery Bypass Graft, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4803870/
33. Effectiveness of Guaifenesin in the Treatment of Cough, link: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2004/0715/p384.html
34. Systematic review of randomised controlled trials of over the counter cough medicines for acute cough in adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC65295/
35. Cough management: a practical approach, link: https://coughjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1745-9974-7-7
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Dispersia particulelor de tuse în aer liber
 • Tipuri de tuse pentru care trebuie să te îngrijorezi
 • Câteva sfaturi pentru a calma tusea
 •