Dispozitiv neinvaziv ce identifică tensiunea din tendoane în timpul activității fizice

©

Autor:

Dispozitiv neinvaziv ce identifică tensiunea din tendoane în timpul activității fizice

Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au dezvoltat un dispozitiv care poate fi purtat cu ușurință și poate măsura neinvaziv tensiunea de la nivelul tendoanelor în timpul antrenamentelor fizice.
Tehnologia ar putea ajuta la măsurarea și analiza forțelor care acționează asupra mușchilor în timpul mișcării, în scopul dezvoltării de tratamente și proteze pentru pacienții cu afecțiuni locomotorii.

Măsurarea tensiunii tendonului ar putea indica, de asemenea, dacă un tendon cu leziune s-a vindecat complet și suportă antrenamente fizice.

Cercetatorii au dezvoltat un nou mod de a măsura tensiunea la nivelul tendoanelor -  dispozitivul se plasează pe piele la nivelul tendonului, presându-l  automat ușor de 50 de ori pe secundă, trasmițând unde care se deplasează de-a lungul tendonului. Două accelerometre miniaturale măsoară viteza undelor de-a lungul tendonului.

Pe baza vibrațiilor măsurate odată cu intensitatea activității fizice, se poate calcula automat  tensiunea tendonului în timpul mișcării.

Până în prezent, cercetătorii au testat dispozitivul pe diferite grupuri de voluntari, la nivelul tendonului patelar, hamstring (tendoanele gracilis și semitendinos) și tendonul lui Ahile, și au observat diferențe atunci când purtătorii și-au schimbat viteza sau lungimea pasului.

"Considerăm că potențialul acestei noi tehnologii este ridicat, atât din punct de vedere științific, cât și pentru aplicații clinice" , menționează autorii studiului.

Mai jos puteți vizualiza un videoclip detaliat despre proiect:


 

Sursa: Med Gadget


Data actualizare: 26-04-2018 | creare: 26-04-2018 | Vizite: 2796
Bibliografie
Wearable Non-Invasively Assesses Tendon Tension During Physical Activity, link: https://www.medgadget.com/2018/04/wearable-non-invasively-assesses-tendon-tension-during-physical-activity.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum