Durere a penisului

©

Autor:

Durerea penisului poate fi resimțită în interiorul sau exteriorul organului genital, poate varia în funcție de starea de sănătate sau de boala care o provoacă și poate fi însoțită de alte simptome. Adesea, durerea care apare la nivelul penisului este rezultatul unei infecții cu transmitere sexuală și este asociată cu alte simptome deranjante, precum arsuri sau urinări dureroase. Durerea reprezintă un motiv de îngrijorare, în special dacă apare în momentul erecției sau dacă îngreunează urinarea. Indiferent de intensitate, este necesară vizita la medicul de familie sau la medicul urolog atunci când durerea persistă sau este asociată cu alte simptome. De asemenea, consultul urologic este recomandat și bărbaților care resimt dureri severe ale penisului, care nu cedează în urma administrării de medicamente. (1) (2)

Posibile cauze ale durerii penisului (cele mai frecvente cauze ale durerilor de penis)

Infecțiile cu transmitere sexuală

Boli precum sifilisul, herpesul genital, gonoreea sau chlamydia pot să cauzeze dureri la nivelul penisului, adesea însoțite și de alte simptome, precum ejaculare sau urinare dureroasă, ejaculare sau urinare cu sânge, scurgeri din uretră, erupții sau mâncărimi ale penisului, arsuri la urinare, noduli în jurul organului genital, etc. (2) (4)

Infecții ale tractului urinar

Pătrunderea bacteriilor patogene în tractul urinar poate provoca o infecție a tractului urinar. Deși incidența acestor infecții este mult mai mare la femei, ele pot afecta inclusiv bărbații, în mod special pe cei necircumciși sau cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, anumite practici sexuale pot crește riscul de contractare a unei infecții a tractului urinar.

Simptomele unei infecții ale tractului urinar pot include durerea sau senzația de arsură la urinare, nevoia impetuoasă de a urina sau prezența de sânge în urină. (3) (4)

Fractura penisului

Apărută în urma unui traumatism mecanic, de regulă în timpul unui act sexual, fractura penisului reprezintă o urgență medicală și se poate manifesta prin dureri de intensitate crescută, umflături sau vânătăi ale penisului. În lipsa unui tratament imediat, fractura poate să ducă la disfuncție erectilă permanentă.

Orice alte vătămări apărute la nivelul penisului pot reprezenta o urgență medicală.

Traumatismele penisului ce survin după un accident rutier, inserarea unui obiect în uretră sau plasarea unui inel penian necesită, de asemenea, consult medical. (2) (3)

 

Parafimoză

Complicație a fimozei (incapacitatea de retragere în totalitate a prepuțului), apare atunci când prepuțul retractat în totalitate nu mai poate reveni în poziția inițială, blocând circulația sângelui în corpul penisului. Odată împiedicată vascularizația penisului, țesutul va începe să necrozeze, durerea resimțită de către pacient fiind una severă.

Schimbarea la culoare a pielii penisului, incapacitatea de urinare și edemul reprezintă alte simptome ale parafimozei. La fel ca în cazul unei fracturi peniene, parafimoza reprezintă o urgență medicală, lipsa unei intervenții ducând la moartea țesutului. (3)

Balanită

Infecție a prepuțului sau a glandului, afectează de regulă persoanele de sex masculin cu o igienă deficitară sau care nu se spală în mod regulat sub prepuț. Balanita se manifestă printr-o inflamație a glandului penian, dureri de intensitate scăzută sau medie, erupții cutanate, scurgeri uretrale, edeme ale glandului sau mâncărimi. Afecțiunea poate să afecteze inclusiv persoanele circumcise.

Infecțiile cu transmitere sexuală, splălarea mult prea frecventă sau cu parfumuri sau produse alergene cresc riscul de apariție a balanitei, așadar și a durerilor ale penisului. (2) (4)

Priapismul ischemic

Reprezintă o condiție clinică care constă într-o erecție prelungită fără stimulare sexuală, cauzată de blocarea fluxului de sânge de la nivelul penisului. Priapismul ischemic poate dura mai mult de patru ore, fără a fi însoțit de excitare sexuală. Durerea se instalează treptat și este unul dintre simptomele principale. În absența durerii, se poate vorbi despre priapism nonischemic, de asemenea o urgență medicală.

Considerată o afecțiune medicală gravă, priapismul trebuie tratat în regim de urgență, pentru a fi prevenite efectele negative (2) (4) (5)

Boala lui Peyronie

Constă în curbura anormală a penisului, cauzată de formarea unui țesut cicatricial în tunica albuginea. Diagnosticată la aproximativ un bărbat din douăzeci pe parcursul vieții, boala Peyronie poate interfera cu activitatea sexuală, deoarece poate determina apariția durerilor în timpul actului sexual propriu-zis. Cu toate acestea, procentul celor care suferă de boala lui Peyronie și se confruntă cu dureri în timpul actului sexual este unul mic. (3)

Cancer de penis

Mult mai puțin frecvent decât celelalte condiții care pot determina durerile de penis, cancerul penian apare aproape în mod exclusiv la bărbații trecuți de 60 de ani. Bărbații necircumciși, fumătorii, cât și cei tratați pentru psoriazis sau care au o infecție cu papilomavirus uman au șanse mai mari de a face cancer de penis. Igiena precară, SIDA, fimoza și activitatea sexuală cu mai mulți parteneri sexuali reprezintă alți factori de risc.

Simptomele cancerului de penis sunt ușor de confundat cu simptomele altor afecțiuni. (3) (4) (6)

Alte cauze posibile ale durerilor de penis:

  • sindromul Reiter;
  • anemia falciformă;
  • foliculi de păr infectați;
  • mușcături provocate de insecte sau de om;
  • prezența unui cheag de sânge într-o venă de la nivelul penisului;
  • dermatita alergică;
  • îndepărtarea forțată a unei sonde urinare;
  • implanturi peniene infectate;
  • calculi localizați în vezica urinară;
  • uretrita sau prostatită (1) (2) (3)


Durere a penisului - tratamente

Există multiple opțiuni de tratament pentru durerea penisului, care vor viza afecțiunea care a determinat apariția simptomului. În cazul în care cauza durerii o reprezintă priapismul, tratamentul constă în scurgerea sângelui din penis, cu ajutorul unui ac. Antibioticele pot fi recomandate pentru tratarea afecțiunilor cu transmitere sexuală sau a infecțiilor bacteriene ale tractului urinar. Medicamentele antivirale pot ajuta la reducerea focarelor de herpes, în timp ce medicamentele antifungice pot trata balanita.

Parafimoza, complicația principală a fimozei, necesită tratament de urgență, ce poate consta în tăierea unei porțiuni mici din prepuț, atunci când tehnica de tragere a prepuțului prin stoarcerea glandului nu funcționează.

Fimoza, în schimb, nu reprezintă o urgență medicală, însă tratamentul ar trebui inițiat cât mai devreme, pentru a reduce riscul pentru anumite afecțiuni. Tratamentul pentru cancer poate include eliminarea părților canceroase ale penisului, radioterapie sau chimioterapie. (2) (3) (4) (5)

Care sunt situațiile în care este necesară consultarea medicului?

  • durerea penisului durează de mai mult de patru ore;
  • durerea este asociată cu alte simptome;
  • cauza dureri o reprezintă o leziune traumatică sau erecția prelungită care nu dispare după ejaculare (priapism) ;
  • durerea este resimțită de către o persoană cu fimoză, în urma unui contact sexual;
  • durerea previne sau face dificilă urinarea;
  • durerea apare în timpul sau după un act sexual. (1) (2) (3)
Caută un semn/simptom de boală:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum