Durerea de dinți

©

Autor: [+ revizuiri*]

Durerea de dinți
Durerea dentară este localizată în jurul unui dinte sau în maxilar; aceasta poate varia de la disconfort ușor sau sensibilitate, la durere insuportabilă. Durerea dentară este întotdeauna un semn că ar trebui sa mergem la medic, înainte de a se transforma într-o urgență medicală.

Cauzele durerilor dentare

Cariile - Cariile sunt cea mai întâlnită cauză a durerilor de dinți. Acestea se formează atunci când bacteriile din gură descompun zaharurile în acizi care, în combinație cu saliva, dizolvă smalțul și dentina. Dacă nu este tratată la timp, caria pătrunde adânc în dinte, până când pulpa dentară este expusă. Atunci când resturile alimentare rămân în cavitățile mari, toxinele secretate de bacterii inflamează pulpa.

Cariile mici se pot obtura, însă cariile profunde necesită un tratament onlay (incrustații) sau o coroană dentară. Dacă pulpa dentară este infectată, este nevoie de o obturație de canal sau chiar de extracția dintelui.

Pe măsură ce penetrează dintele, cariile produc o sensibilitate crescuta la dulce, fierbinte sau rece. În momentul în care ajung la pulpa dentară, durerea este permanentă. Abcesul este însoțit de dureri înțepătoare, inflamație, un gust amărui în gură și respirație urât mirositoare.

Boli gingivale - Acestea implică inflamarea gingiilor și deteriorarea osului din jurul dinților. Bolile gingivale apar atunci când placa bacteriană produce toxine ce irită gingia. Un prim simptom al acestor boli este sângerarea gingivală, aceasta producând în cele din urmă inflamații și infecții dureroase.

Într-o primă etapa, bolile gingivale sunt tratate prin îndepărtarea plăcii bacteriene. În stadii mai avansate este nevoie de detartraj și chiuretare subgingivală. În cazurile extreme - când s-a pierdut mult din os - este necesară extracția.

Sensibilitatea dentară - Aceasta apare în momentul în care retragerea gingiei produce expunerea rădăcinii dintelui. Durerea apare la alimente fierbinți sau reci. Medicul poate trata această afecțiune cu pastă de dinti sau gel cu fluor. Însă, dacă este afectată pulpa dentară, este nevoie de obturarea canalului.

Dinte fracturat - Traumatismele sau mușcarea unui obiect/aliment dur pot avea ca urmare fisurarea dinților. Utilizarea sau atingerea dinților fisurați produce o durere ascuțită. Problema se poate rezolva cu o coroană dentară, însă dacă pulpa dentară a fost expusă infecției, este necesară obturarea canalului.

Obturațiile - Durerea poate apărea și după obturarea unei cavități produse de o carie. Acest fapt se datorează răspândirii cariei în pulpa dentară și ca urmare necesitateă obturarii canalului. Durerea poate fi cauzată și de acumularea de fluid cu impurități organice între obturație și dinte. Obturațiile vechi se pot deteriora, producând durere.

Disfuncția articulației temporomandibulare - Aceasta afecțiune reprezintă o inflamație dureroasă în locul în care mandibula este conectată de craniu. Durerea poate fi produsă de o varietate de factori, inclusiv artrita, traumatisme faciale, bruxism (scrâșnirea dinților). Spasmele musculare din jurul articulației temporomandibulare pot crea dificultăți în deschiderea gurii, precum și dureri de cap, gât, maxilar, dinți și urechi.

Durerea produsă de disfuncția articulației temporomandibulare poate fi ameliorată cu medicație antiinflamatorie sau aplicând comprese umede calde, pentru a relaxa mușchii. Benefice sunt și reducerea stresului, consumul de alimente moi și repaosul.

Molarii de minte - Apariția măselelor de minte poate produce durere atunci când dinții nu sunt aliniați corect sau cand sunt impactați în mandibulă și necesită extracție chirurgicală.

Pierderea dintelui prin traumatism - Dacă ați suferit o lovitură puternică și v-a căzut un dinte sau se clatină foarte tare, păstrați dintele umed (de preferat să îl păstrati în gură) și mergeți de urgență la medic. Dintele poate fi salvat.

Cancer oral - Unele cancere orale pot începe cu dureri de maxilar, ce seamănă cu durerea de dinâi.

Atenție: Durerea cavității orale asociată proceselor canceroase în general este resimțită atunci când procesul malign interesează osul sau există niște metastaze la nivel osos, dar dacă procesul tumoral interesează mucoasele sau limba atunci durerea nu apare decât în perioada de stare sau tardiv, ca un rezultat secundar al suprainfectării sau în timpul anumitor mișcări funcționale (jenă ușoară la deglutiție și masticație, la contactul cu alimente fierbinți).

Cauze nestomatologice ale durerilor de dinți

O durere de dinți poate indica și prezența unei afecțiuni grave, cum ar fi infecțiile la sinusuri sau urechi. Pentru persoanele ce suferă de boli de inimă, durerile de dinți sau maxilar pot semnala o angină sau iminența unui atac de cord. Mai rar, durerile cronice de dinți pot fi cauzate de nevralgii sau alte afecțiuni ale nervilor.

Prevenirea durerilor de dinți

• Cel mai important lucru în prevenție este păstrarea unei bune igiene orale. Acest lucru include periajul dentar de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare cel putin o dată pe zi. Utile sunt și apele de gură antiseptice, care ucid bacteriile răspunzătoare pentru respirația urât mirositoare, carii și gingivită.

Menținerea unei diete echilibrate, reducând alimentele cu zahăr și amidon, ce produc carii dentare.

• Evitați gustările dintre mese. Acest obicei predispune dantura la carii, deoarece nu permite normalizarea acidității pH-ului din gură.

• Evitați băuturile energizante și acidulate - acestea conțin acid fosforic, citric și organic, substanțe ce dăunează dinților. Pentru a limita acțiunea acestor băuturi puteți bea cu un pai.

Nu fumați - pe lângă faptul că pătează dinții, fumatul afectează gingiile, reducând aportul de sânge. Alt efect este respirația urât mirositoare.

• Mestecați gumă fără zahăr - aceasta previne respirația urât mirositoare și stimulează producția salivară, ajutând la combaterea plăcii bacteriene.

• Vizitați periodic medicul stomatolog, o dată la 3-6 luni. Acesta poate observa din timp afecțiunile dentare, care altfel ar progresa fără simptome.

Piercing-urile orale (în limbă sau buze) pot produce reacții alergice, infecții, lezarea nervilor din limbă și boli gingivale.

Tratamentul durerilor dentare

Până a merge la medicul stomatolog puteți ameliora durerea clătind gura cu apă călduță și folosind ața dentară pentru a îndepărta toate resturile alimentare. Nu folosiți niciodată un instrument ascuțit pentru a îndepărta resturile blocate între dinți; acestea pot produce o durere și mai mare sau sângerări gingivale. Puteți lua un analgezic, dar evitați să le puneți direct pe zona dureroasă - pot arde țesutul sensibil. În loc, încercați să aplicați o compresă rece pe obraz.

Stomatologul va trata durerea în functie de cauza acesteia. Daca aveți o carie, va îndeparta partea afectata cu freza, apoi va obtura cavitatea, iar daca este afectată și pulpa dentară, va obtura canalul sau va extrage dintele. Un dinte fracturat sau fisurat necesită o coroană dentara sau o obturație de canal. Pentru sensibilitatea dentară cauzată de erodarea smalțului, medicul va recomanda pastă de dinți specială pentru dinții sensibili.

Data actualizare: 03-12-2013 | creare: 10-06-2009 | Vizite: 50451
©

Articol revizuit de către: Coautori:
Silvia Matei - „Cancer oral - Atenție!” (01-06-2013)

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum