Soluții pentru calmarea durerilor de dinți

©

Autor:

Soluții pentru calmarea durerilor de dinți
Durerea de dinți este întâlnită deseori în simptomatologia afecțiunilor dentare. Diverse studii au demonstrat că cel puțin 35% din populație suferă de leziuni carioase netratate, majoritatea provocând dureri în timpul mestecării alimentelor. Din cauza incidenței sale mari, este necesar să știm care sunt cauzele principale ale durerii dentare și ce putem face pentru a o ameliora. (1)

De ce apare durerea de dinți?

Durerea dentară poate fi împărțită în mai multe categorii, în funcție de cauza ce o produce. Fiecare tip de durere de dinți este cauzat, în general, de o serie de factori specifici, a căror detectare precoce ajută la determinarea metodelor de tratament adecvate.

Astfel, cea mai comună durere dentară este cauzată de sensibilitatea la cald sau la rece. În general, aceasta survine pe fondul prezenței la nivelul dinților a unor cavități carioase superficiale. De asemenea, în anumite cazuri, smalțul și cementul (straturile de suprafață ale dintelui ce protejează dentina) pot avea o discontinuitate la nivelul coletului dentar, astfel diferențele de temperatură interesând direct dentina, durerea transmițându-se spre pulpa dentară mai ușor. (2)

Dacă durerea persistă mai mult de 30 de secunde, cel mai probabil este vorba de o leziune ireversibilă a pulpei dentare, cauzată de traumatisme dentare sau de leziuni carioase foarte profunde. (3)

Un alt fel de durere dentară este cea resimțită atunci când mușcăm dintr-un aliment. Aceasta se datorează, de obicei, prezenței cariilor profunde netratate sau a fracturilor și fisurilor dentare, ce pot, mai departe, să ducă la afecțiuni ale pulpei dentare. În acest caz, durerea este vie, ascuțită și greu de ignorat.

Durerea resimțită sub formă de presiune constantă este semnalul prezenței unui abces dentar sau a unor infecții ale gingiei sau osului.

Durerea surdă și presiunea resimțite la nivelul rădăcinilor dinților pot sugera drept sursă bruxismul, din cauza activității constante a mușchilor maseteri. (2, 3, 4)

Când ar trebui să ne îngrijoreze?

Nicio durere dentară nu ar trebui neglijată. În general, o afecțiune prezentă la nivelul cavității bucale evoluează aproape întotdeauna spre agravare. Leziunile carioase superficiale care produc sensibilitate dentară la diferențe de temperatură trebuie tratate de medicul dentist prin obturarea lor (plombe).

Cu cât durerile dentare sunt mai intense și mai persistente, cu atât importanța investigării sursei lor și a tratării cauzelor este mai mare. Durerile dentare cauzate de fracturi și de leziuni carioase foarte profunde au caracter de urgență, întrucât riscul de apariție a unei leziuni ireversibile a pulpei dentare este mare.

Cum calmăm durerile de dinți?

O primă categorie de remedii împotriva durerilor dentare sunt cele nemedicamentoase. Printre acestea, cele mai recomandate sunt:
  • clătirea gurii cu apă sărată, ce reduce inflamația;
  • comprese reci, care, prin vasoconstricție, reduc intensitatea durerii;
  • aplicarea de usturoi strivit în zona dureroasă cu ajutorul unei periuțe dentare;
  • clătirea gurii cu ape de gură ce conțin peroxid de hidrogen;
  • aplicare de soluții mentolate. (5, 6, 7)

În cazul în care durerea persistă, trebuie să fie evaluată de medicul dentist. În funcție de cauza durerii, acesta poate să vă trateze o carie sau să înlocuiască o obturație realizată greșit, care a determinat carii la marginile sale. De asemenea, vă poate recomanda gutiere în cazul în care suferiți de bruxism. (5, 7)

Concluzie

Calmarea durerilor de dinți se poate face și acasă, prin aplicarea metodelor menționate anterior, însă este foarte importantă părerea unui medic dentist. Printr-o simplă radiografie, acesta poate să detecteze probleme mult mai grave ce, momentan, se manifestă printr-o simplă durere dentară.

Data actualizare: 30-12-2021 | creare: 30-12-2021 | Vizite: 1673
Bibliografie
1. Koh SWC, Li CF, Loh JSP, Wong ML, Loh VWK. Managing tooth pain in general practice. Singapore Med J. 2019 May;60(5):224-228. doi: 10.11622/smedj.2019044. PMID: 31187144; PMCID: PMC6535452.
2. An Overview of Toothaches, https://www.webmd.com/oral-health/toothache#:~:text=Toothache%20occurs%20from%20inflammation%20of,have%20symptoms%20of%20a%20toothache.
3. Tooth Pain, https://www.aae.org/patients/dental-symptoms/tooth-pain/
4. Types of Pain, https://jada.ada.org/article/S0002-8177(19)30489-1/fulltext
5. 11 Home and Natural Remedies for Toothache Pain, https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache
6. Kumarswamy A. Multimodal management of dental pain with focus on alternative medicine: A novel herbal dental gel. Contemp Clin Dent. 2016 Apr-Jun;7(2):131-9. doi: 10.4103/0976-237X.183066. PMID: 27307656; PMCID: PMC4906852.
7. Toothache Home Remedies, https://www.webmd.com/oral-health/home-remedies-toothache
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce doare locul extracției?
  •