De ce dor dinții la rece, cald sau dulce?

De ce dor dinții la rece, cald sau dulce?

©

Autor:

De ce dor dinții la rece, cald sau dulce?

Durerea în regiunea cavității bucale este, deseori, cauzată de o afecÈ›iune la nivelul dinÈ›ilor sau la nivelul parodonÈ›iului (gingiilor È™i osului maxilar din jurul dinÈ›ilor).

Atunci când apare la nivelul dinÈ›ilor, durerea poate avea intensități diferite, poate fi cauzată de diverÈ™i factori (precum expunerea la rece sau la cald) È™i poate persista o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp.

Cauze

Cauzele durerii dentare sunt multiple:

  • carii dentare superficiale – care interesează smalÈ›ul dentar È™i/sau dentina;
  • carii dentare profunde – cu sau fără interesarea camerei pulpare;
  • infecÈ›ii ale pulpei dentare (pulpite);
  • leziuni periapicale sau chiar abcese dentare;
  • fracturi dentare – în urma unor traumatisme. (1)


Apariția durerii dentare este, de cele mai multe ori, răspunsul din partea pulpei dentare (care este vascularizată și inervată) ca urmare a stimulării directe sau indirecte. Stimulii pot fi mecanici (alimente sau băuturi rece sau calde) sau chimici (alimente sau băuturi dulci sau acide, etc).


Intensitatea durerii percepute, precum È™i persistenÈ›a în timp a durerii va depinde de distanÈ›a dintre stimul È™i camera pulpară, È™i nu numai. Spre exemplu, pulpa unui dinte traumatizat recent, cu o fractură care interesează dentina, va reacÈ›iona prin durere scurtă, ascuÈ›ită È™i de o durată limitată la durata acÈ›iunii stimulului. (1)

Caria dentară poate fi asimptomatică la început, însă pe măsură ce progresează în profunzimea dintelui, durerea poate debuta la contactul cu alimente sau lichide reci, calde sau dulci etc. De obicei, în cazul unei carii dentare necomplicate cu o pulpită durerea persistă atât timp cât dintele este în contact cu factorul cauzator, ulterior dispărând. (2)

Pulpita sau infecÈ›ia pulpei dentare este caracterizată printr-o durere de intensitate crescută, durere care este accentuată de contactul cu alimente sau lichide. Durerea este continuă È™i, de cele mai multe ori, se atenuează doar sub administrarea de antialgice obiÈ™nuite, însă nu este complet eliminată. (3)


Sensibilitatea dentară (sensibilitatea dentinară) este o afecÈ›iune des întâlnită. Și în acest caz durerea poate fi provocată de stimuli reci, calzi sau dulci, uneori chiar È™i de inspiraÈ›ia unui aer rece. Durerea este bruscă, ascuÈ›ită, de intensitate medie sau mare È™i poate afecta unul sau mai mulÈ›i dinÈ›i. (4)


Cauza sensibilității dentare este expunerea dentinei la mediul cavității orale, mai exact terminaÈ›iile nervoase care se găsesc în niÈ™te canalicule dentinare (din structura dentinei) sunt iritate de anumiÈ›i stimuli, iar durerea este percepută ca răspuns la aceÈ™ti stimuli. (5)

Dentina este, în mod normal, protejată fie de smalÈ›ul dentar (la nivelul coroanei dentare), fie de cementul radicular (la nivelul rădăcinii dintelui). Astfel, atunci când o porÈ›iune din smalÈ›ul dentar s-a uzat sau s-a fracturat, dentina este expusă mediului cavității orale È™i nu va putea fi protejată de stimuli externi. De asemenea, în cazul unei retracÈ›ii gingivale, dentina va fi expusă mediului cavității orale. (5)
  
Factorii cei mai frecvenți care provoacă sensibilitate dentinară sunt:

  • periajul dentar intempestiv – utilizarea unei periuÈ›e de dinÈ›i cu peri tari („hard”) sau chiar un periaj efectuat cu o forță crescută pot provoca recesiuni gingivale (retracÈ›ii gingivale), urmată de expunea dentinei la nivelul cavității orale;
  • pastele de dinÈ›i abrazive pot provoca sensibilitate printr-un mecanism asemănător celui menÈ›ionat mai sus;
  • caria dentară la nivel gingival È™i nu numai;
  • retracÈ›ii gingivale pe fondul unei boli parodontale generalizate la nivelul întregii cavități bucale;
  • abrazia dentară poate expune dentina la nivel coronar, dar È™i radicular;
  • fisuri sau fracturi dentare;
  • consumul de alimente acide, urmat sau nu de periajul dentar;
  • tratamentele de albire dentară;
  • obiceiuri vicioase – utilizarea dinÈ›ilor pentru a deschide o sticlă de bere sau mestecarea de obiecte necomestibile (creioane, pixuri etc.). (4)


Tratament

Hipersensibilitatea dentinară poate fi tratată, în funcÈ›ie de cauză. Atunci când este vorba de carie dentară sau de abrazia dintelui, medicul va curăța È™i va obtura cavitățile create, astfel că dentina nu va mai fi expusă mediului extern.
  
De asemenea, în cazul unei boli parodontale, medicul va trata, în paralel cu sensibilitatea dentară, È™i inflamaÈ›ia gingivală, pentru ca tratamentul să aibă succes pe termen lung.

Sensibilitatea dentinară cedează, adesea, prin utilizarea unor paste de dinÈ›i desensibilizante, care conÈ›in diverÈ™i compuÈ™i meniÈ›i să blocheze canaliculele dentinare È™i care protejează în acest fel terminaÈ›iile nervoase. Pacientul va simÈ›i reducerea în timp a durerii după mai multe utilizări. (4)
  
În situaÈ›ia în care pasta de dinÈ›i nu are eficienÈ›a dorită, medicul dentist poate indica utilizarea unor geluri care conÈ›in o concentraÈ›ie mai mare de fluoruri, utilizate fie în cabinetul de medicină dentară, fie acasă, sub indicaÈ›ii stricte. (6)
   

Prevenirea sensibilității dentinare

Sensibilitatea dentinară poate fi prevenită prin respectarea unor reguli de igienă și nu numai:

  • menÈ›inerea unei bune igiene orale – periajul dentar corect, asociat cu utilizarea aÈ›ei dentare va asigura curățarea tuturor suprafeÈ›eleor dentare, scăzând riscul apariÈ›ei cariilor dentare;
  • utilizarea unei periuÈ›e dentare cu peri moi – aceasta va proteja atât gingiile, cât È™i smalÈ›ul dentar care protejează stratul de dentină;
  • utilizarea unor paste de dinÈ›i desensibilizante;
  • evitarea consumului intempestiv de alimente acide È™i evitarea periajului dentar imediat după consumul acestor alimente (dulciuri, mere, citrice etc.); aceste alimente vor înmuia smalÈ›ul dentar, iar prin periaj acest strat va fi eliminat printr-un mecanism mecanic;
  • utilizarea unor produse suplimentare (locale sau sistemice) cu fluor – doar la recomandarea medicului dentist;
  • evitarea încleÈ™tării dinÈ›ilor;
  • un consult la medicul dentist o dată la 6 luni va permite o igienizare profesională a cavității orale; de asemenea, medicul dentist va putea depista precoce orice afecÈ›iune care are ca risc apariÈ›ia sensibilității dentinare.


Medicul dentist va putea să ofere È™i informaÈ›ii suplimentare despre cum se efectuează corect periajul dentar, despre utilizarea suplimentară a produselor bogate în fluor È™i despre un regim alimentar menit să evite apariÈ›ia sensibilității dentinare. (4)


Data actualizare: 01-11-2016 | creare: 01-11-2016 | Vizite: 58046
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
  • SoluÈ›ii pentru calmarea durerilor de dinÈ›i
  • DinÈ›i sensibili
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum