Durerea în partea stângă

©

Autor:

Durerea în partea stângă a corpului, localizată în general în regiunea abdominală sau toracică, reprezintă un simptom comun al afecțiunilor digestive, respiratorii, musculo-scheletice sau cardiace. În majoritatea cazurilor, durerea în partea stângă este temporară și dispare de la sine, nefiind necesar un tratament specific. Durerile cronice, cât și durerile acute de o intensitate ridicată, însoțite de alte simptome, indică în general afecțiuni care necesită evaluare medicală. (1, 2, 3)

Care sunt cauzele durerii în partea stângă a corpului?

Numeroase afecțiuni pot determina apariția unui disconfort sau a unor dureri în partea stângă a corpului, în cele mai multe dintre cazuri fără ca acestea să reprezinte o amenințare pentru sănătatea organismului. Cele mai severe afecțiuni care pot determina durerea în partea stângă a corpului includ:

Afecțiunile cardiovasculare

Durerea în partea stângă a corpului, apărute în regiunea toracică, pot fi un semn al unei boli cardiace. Cele mai comune boli cardiace care provoacă dureri în partea stângă sunt angina pectorală, infarctul miocardic (afecțiune apărută atunci când fluxul de sânge către o parte a mușchiului inimii este blocat), miocardita (inflamație a mușchiului inimii) sau cardiomiopatia (afecțiune a mușchiului cardiac care reduce capacitatea inimii de a pompa sângele către organism). (1, 4, 7)

Afecțiunile sau infecțiile renale

Bolile care implică rinichii pot determina apariția unor dureri pe partea stângă a corpului, care pot iradia către zona din spate sau către regiunea inghinală. În general, durerea este una intensă, fiind descrisă de către pacienți ca fiind asemănătoare cu cea provocată de o lamă ascuțită. În cazul infecțiilor renale, dacă acestea nu beneficiază de tratament, există un risc crescut de apariție a unor complicații severe, cum ar fi insuficiența renală sau abcesele renale, care pot pune viața în pericol. (1, 2, 9)

Splenomegalia

Afecțiune caracterizată prin creșterea în volum a splinei, un organ cu rol imunitar și de filtrare a sângelui, situat în partea stângă a abdomenului. Cauzele splenomegaliei pot fi variate, dar cele mai frecvente includ afecțiunile hepatice, infecțiile virale, bolile autoimune sau diferite boli de sânge, cum ar fi anemia falciformă sau leucemia. Simptomele splenomegaliei pot fi ușoare sau severe, în funcție de dimensiunea splinei și de cauzele care au determinat mărirea în volum a acesteia. Unele simptome comune includ durere abdominală în partea stângă, o senzație de plenitudine sau de presiune în aceeași zonă, oboseală, slăbiciune, pierdere în greutate și febră. Uneori, splenomegalia poate fi asimptomatică și poate fi descoperită întâmplător, în timpul unui examen medical sau imagistic. (1, 2, 5)

Diverticulita

Condiție inflamatorie care afectează diverticulii, formațiuni în forma unor saci de dimensiuni reduse, de obicei asimptomatice, care se formează pe peretele colonului. Cauza exactă a diverticulitei nu este cunoscută, dar se crede că dieta cu conținut scăzut de fibre și un stil de viață sedentar pot juca un rol important în dezvoltarea acestei afecțiuni. Diverticulita poate fi acută sau cronică, iar simptomele pot varia de la ușoare la severe. Simptomele acute ale diverticulitei includ durere abdominală severă, de obicei în partea stângă de jos a abdomenului, febră, frisoane, greață, vărsături și diaree sau constipație. (1, 2, 6)

Sciatica

Afecțiune apărută în urma comprimării sau iritării nervului sciatic, considerat cel mai mare nerv din corpul uman. Principalele simptome ale sciaticii includ: durerea în partea stângă a corpului, amorțeală sau furnicături care se răspândesc de la partea inferioară a spatelui până la membrele inferioare. Tratamentul sciaticii poate presupune utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), analgezice, fizioterapie, injecții de steroizi și alte terapii alternative, cum ar fi acupunctura sau terapia prin masaj. (1, 8)

Alte potențiale cauze pentru durerea în partea stângă a corpului includ:

  • apendicita (deși durerea este în general localizată în partea dreaptă, inițial apendicita se manifestă printr-o durere pe partea stângă);
  • gazele intestinale (acumularea de gaze la nivelul colonului poate provoca dureri pe ambele părți ale corpului, resimțite în regiunea abdominală inferioară);
  • chistul ovarian (ruperea unui chist provoacă dureri intense pe partea stângă a corpului);
  • ulcerul stomacal sau bolile inflamatorii intestinale;
  • torsiunea ovariană sau testiculară. (1, 3)


Când este necesară vizita la medic?

Durerea apărută la nivel toracic, resimțită în general în partea stângă, care iradiază către membre, însoțită de simptome precum pierderea stării de conștiență, respirație neregulată sau transpirație excesivă, poate indica o afecțiune cardiacă acută, care necesită asistență medicală de urgență. De asemenea, se recomandă vizitarea medicului în cazul durerilor care persistă pentru mai mult de două zile și care nu cedează la administrarea de medicamente analgezice. Este important ca durerile persistente în partea stângă a corpului sau orice alte simptome neobișnuite să nu fie ignorate, deoarece acestea pot indica, în unele situații, o afecțiune gravă. (1, 3)

Caută un semn/simptom de boală: