Durerea pelvina

©

Autor: Redacția ROmedic

Durerea pelvina

Durerea pelvina poate avea originea in pelvis sau poate iradia din alta regiune a corpului. Originea pelvica a durerii este sugerata de dismenoree si dispareunie, dar trebuie avute in vedere afectiunile extrapelvice cu iradiere in pelvis, cum ar fi apendicita, colecistita, ocluzia intestinala si infectiile tractului urinar.

 

Durerea pelvina „fiziologica”

Durerea asociata cu ovulatia
Multe femei au avut disconfort abdominal inferior la ovulatie, in mod caracteristic o durere surda la mijlocul ciclului in unul din cadranele inferioare abdominale, durand de la minute la ore. Aceasta este rar severa sau invalidanta. Durerea poate proveni de la iritatia peritoneala data de lichidul folicular eliminat in cavitatea peritoneala la ovulatie. Debutul la mijlocul ciclului si durata scurta a durerii sunt adesea diagnostice.

 

Durerea premenstruala sau menstruala

La femeile cu ovulatie normala, simptomele somatice de-a lungul a catorva zile dinainte de menstruatie pot fi nesemnificative sau pot fi invalidante. Asemenea simptome includ edemele, balonarea sau disconfortul abdominal. Un simptom complex de iritabilitate, depresie sau letargie ciclica este cunoscut ca sindromul premenstrual (PMS).


Cauza sindromului premenstrual este necunoscuta si nu exista un consens in privinta terapiei. Crampele uterine severe sau invalidante din timpul menstrelor ovulatorii si in absenta bolilor pelvine sunt denumite dismenoree primara. Dismenoreea primara este cauzata de ischemia uterina indusa de prostaglandine si se trateaza cu contraceptive orale.

 

Durerea pelvina datorata cauzelor organice

Dismenoreea severa asociata cu afectiuni pelvine este denumita dismenoree secundara. Cauzele durerii pelvice pot fi clasificate in uterine, anexiale, vulvare sau vaginale si asociate sarcinii.

Durerea uterina

Durerea de cauza uterina este adesea cronica si continua si creste in intensitate la menstruatie si contact sexual. Cauzele includ leiomiomul uterin, adenomioza si stenoza cervicala. Infectia uterului asociata manevrelor intrauterine dupa dilatare si chiuretaj sau asociata dispoziivelor intrauterine poate deasemenea cauza dureri pelvine. Durerea pelvina datorata cancerului de endometru sau de col este, de obicei, o manifestare tarzie.

Durerea anexiala

Cea mai obisnuita cauza de durere la nivelul anexelor (trompe si ovare) este infectia. Salpingo-ovarita acuta se manifesta cu dureri abdominale inferioare, febra si frisoane; incepe la cateva zile dupa perioada menstruala si este datorata, de obicei infectiei cu chlamidia sau gonococ. Boala inflamatorie pelvina cronica rezulta dintr-un singur sau mai multe episoade de infectie si se poate prezenta ca sterilitate asociata cu dureri cronice pelvine care cresc in intensitate la menstruatie si contact sexual. La examenul fizic, anexele sunt sensibile. Boala inflamatorie pelvina poate deveni o urgenta chirurgicala, daca prin ruperea unui abces tubo-ovarian se produce peritonita. Chisturile ovariene sau neoplasmele pot determina dureri pelvine care devin mai severe la torsionarea sau ruperea formatiunii, iar sarcina ectopica trebuie luata in considerare. Endometioza care intereseaza trompele uterine, ovarele sau peritoneul poate determina durere abdominala joasa cronica si sterilitate.

Durerea in endometrioza

Creste tipic la menstuatie si, daca ligamentele posterioare ale uterului sunt implicate, la contactul sexual.

Durerea vulvara sau vaginala

Durerea in aceasta regiune este de cele mai multe ori datorata vaginitelor infectioase si este asociata, in mod caracteristic, cu scurgeri vaginale si prurit. Vulvita herpetica, condiloma acuminatum si chisturile sau abcesele glandelor lui Bartholin pot cauza deasemenea durere vulvara.

Tulburari asociate sarcinii

Sarcina trebuie luata in considerare in diagnosticul diferential al durerii pelvine in perioada reproductiva. Iminenta de avort incomplet se manifesta adesea cu Crampe (contractii) uterine, sangerare cu cheaguri de sange, urmand unei perioade de amenoree. Sarcina ectopica se poate manifesta insiduos si are ca rezultat hemoragia intraperitoenala severa si moartea gravidei.

 

Evaluarea durerii pelvine

Evaluarea durerii pelvine necesita o anamneza atenta si examinarea pelvina. Acestea conduc deseori la un diagnostic corect si instituirea unui tratament adecvat. Daca durerea este severa si diagnosticul neclar trebuie urmarita schema pentru abdomenul acut.

 

Culdocenteza este indicata daca se suspecteaza o sarcina ectopica rupta. Daca exista nelamuriri asupra unei formatiuni tumorale anexiale sau obezitatea pacientei impiedica examinarea pelvina completa, echografia poate fi utila.

 

Determinarile in serie a gonadotrofinei corionice pot ajuta in stabilirea diagnosticului de sarcina tubara. In sfarsit, laparoscopia si laparotomia diagnostica se poate indica in durerile cu etiologie nedeterminata.

 

Tratamentul

Tratamentul se face functie de cauzele durerii pelvine, dupa o evaluare completa a acesteia.


Data actualizare: 13-11-2013 | creare: 24-12-2008 | Vizite: 48908
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Perspectiva feminină asupra durerii pelvine (sondaj)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum