Dureri musculare

Dureri musculare

Durerile musculare, cunoscute sub denumirea clinică de mialgie, reprezintă un simptom frecvent, cu o etiologie variată și multifactorială, și a căror prezență nu trebuie neglijată. Durerile musculare pot fi atât acute, adică prezente pe o perioadă scurtă de timp, cât și cronice, fiind una dintre manifestările unor afecțiuni mai severe, persistente în timp.

Dureri musculare sau cutanate?

În contextul în care mușchii se află sub tegumente, durerile de la un anumit nivel pot genera un grad de incertitudine în anumite cazuri în sensul detectării sursei durerii. În general, se consideră că durerile musculare sunt mai difuze, slab localizate, cu un caracter pulsatil și dificil de tolerat, în timp ce durerile cutanate au un caracter lancinant, înțepător și sunt mai ușor de localizat și tolerat. (1)

Cauze de dureri musculare

În mare, mialgia poate apărea în cadrul unor situații clinice diverse, printre care se numără:

  • afecțiunile neuromusculare;
  • reacții adverse la medicație;
  • bolile autoimune;
  • traumatisme;
  • infecții. (2)


Cu toate acestea, cu o frecvență mai redusă acestea se întâlnesc și în cadrul cancerelor, precum cele ale țesuturilor moi din organism, definind sarcoamele, dar și cele sistemice, un exemplu fiind leucemia. Mai mult, durerile musculare sunt comune și sindromului de oboseală cronică, sau hipersomnia, sindromului de compartiment, caracteriza de creșterea patologică a tonusului muscular, și ca rezultat al unui dezechilibru de electroliți în sânge, precum calciul, magneziul, sodiul și potasiu, elemente ce au efect asupra fiziologiei musculare. În plus, acestea pot apărea și în cadrul unor afecțiuni precum scleroza multiplă sau fibromialgia. (3)

Pe de altă parte, durerile musculare se pot prezenta și drept răspunsuri normale ale organismului la stres sau la tensiunea acumulată în viața de zi cu zi, acestea determinând resimțirea unui complex de senzații neplăcute, cele mai comune fiind tensiuni exagerate ale musculaturii. Un exemplu concret de astfel de manifestări sunt cele întâlnite la persoanele care suferă de bruxism, întrucât fundamentul acestei patologii la nivel dento-facial este bazat pe contracția mușchiului maseter. (4)

Infecțiile și durerile musculare

Una dintre cele mai frecvente simptome ale infecțiilor, în special ale celor virale, sunt durerile musculare, acestea fiind denumite în acest caz miozite, și reprezentând, în speță, rezultatul răspunsului sistemului imunitar la pătrunderea unui agent infecțios în organism. Acesta se traduce clinic prin procesul inflamator de la nivel muscular ce apare în urma producerii de citokine la contactul cu agentul patogen. (4)

Important, însă, este faptul că factorii determinanți ai durerilor musculare cauzate de o infecție pot fi diferiți, întrucât acestea pot fi determinate de o simplă răceală sau gripă, dar apar și în cadrul unor infecții mai severe, precum malaria, trichinoza sau boala Lyme, cauzată de mușcătura de căpușă. Ca atare, dacă etiologia durerilor resimțite poate fi restrânsă la o infecție, în special în cazul în care mialgia se însoțește de prezența unor semne clare ale acesteia, de elecție este efectuarea unui consult de specialitate pentru a exclude posibilitatea de apariție a unor complicații grave ale acestor infecții. (2)

Mai mult, alți factori etiologici infecțioși ai durerilor musculare sunt:


Medicamente ce pot cauza dureri musculare

Din categoria substanțelor ce determină apariția unor mialgii se numără:

  • antihipertensivele;
  • anticonvulsivante;
  • chimioterapicele;
  • radioterapia;
  • antiacneice;
  • bifosfonați;
  • statinele. (2, 6)


Este important, în cazul în care pacientul urmează cure cu medicamente ce pot prezenta, drept efecte adverse, dureri musculare, ca acesta să raporteze mialgia și alte posibile simptome anormale medicului curant, astfel încât acesta să determine probabilitatea ca manifestările să fie cauzate de medicație și să recomande alternative la aceasta, în măsura în care se poate. Altfel, medicul poate prescrie pacientului adjuvante menite să amelioreze reacțiile adverse, dacă acestea nu agravează starea pacientului, precum analgezice sau relaxante musculare.

Dureri musculare cauzate de deficite nutriționale

Cel mai important element pentru musculatură este calciul, întrucât acesta reprezentă baza potențialului de contractare a fibrelor musculare. Mai mult, acesta este esențial și pentru funcționalitatea cerebrală și integritatea osoasă, iar vitamina D este indispensabilă musculaturii deoarece aceasta stimulează absorbției intestinală a calciului, asigurând niveluri optime ale mineralului în permanență. (3, 7)

Opțiuni de ameliorare

Principala recomandare pe care medicii o oferă persoanelor care suferă de dureri musculare este odihna, întrucât prin aceasta funcțiile musculaturii sunt reduse, oferind astfel posibilitatea de vindecare mai rapidă a țesuturilor. În plus, dacă mialgia este cauză de o inflamație a mușchilor, se recomandă și ridicarea membrelor la nivelul căror mușchi se resimte acest simptom, pentru a diminua fluxul sanguin în teritoriul în cauză și reduce edemul local. (2)

Acest efect se obține și prin aplicarea în zonele dureroase de obiecte reci sau de pungi cu gheață, deoarece, în afara reducerii inflamației de la nivel local, se obține și o reducere a temperaturii locale cu efect de stimulare a irigării sanguine. Acestea se pot aplica de trei ori pe zi pe perioade de 15-20 de minute, pentru un efect maxim de reducere a durerilor musculare. (3)

Administrarea de medicamente antialgice poate reduce intensitatea durerilor musculare, acestea putând fi pe bază de substanțe antiinflamatoare nesteroidiene sau steroidiene, cele dintâi fiind mai eficiente prin lipsa riscului asociat de dezvoltare a unor infecții secundare administrării lor. (8)

Prevenirea durerilor musculare

În funcție de etiologia durerilor musculare, evitarea apariției acestora se poate face printr-o serie de metode profilactice variate, dependente de natura și cauza apariției acestor simptome. Recomandările actuale includ, pe de-o parte, evitarea expunerii la agenți infecțioși și adoptarea unei diete prin care se obține un aport potrivit de nutrienți necesari activității musculare, însă, pe de altă parte.

Pe de altă parte, datorită faptului că durerile musculare apar deseori la persoanele care efectuează activitate fizică în mod regulat, este importantă încălzirea înainte de începerea exercițiilor fizice, astfel încât musculatura să fie pregătită pentru efortul ce urmează să fie depus. Mai mult, activitatea fizică reprezintă o recomandare în sine, întrucât prin aceasta se obține un tonus muscular fiziologic ce permite funcționarea acesteia în limite normale. (9)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerile musculoscheletale cronice pot accelera îmbătrânirea creierului
  •