Efectele suplimentelor de Zinc - concluziile studiilor științifice

Efectele suplimentelor de Zinc - concluziile studiilor științifice

©

Autor:

Efectele suplimentelor de Zinc - concluziile studiilor științifice

Zincul este o substanță nutritivă esenÈ›ială sănătății dar care nu este produsă în mod natural de corpul uman. Acesta este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime implicate în metabolism, digestie, funcÈ›ionarea normală a nervilor, dezvoltarea È™i funcÈ›ionarea celulelor imunitare precum È™i alte procese. De asemenea, zincul este implicat în formarea pielii, sinteza È™i producÈ›ia de proteine, creÈ™terea È™i dezvoltarea celulelor. În fine, zincul este esenÈ›ial pentru simÈ›ul mirosului È™i al gustului. (1, 2, 3, 4)

Efectele suplimentelor de Zinc - concluziile studiilor științifice

Studiile È™tiinÈ›ifice arată că suplimentele de zinc au efecte benefice asupra sănătății. Mai jos sunt câteva dintre cele mai importante.

Ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar

Un aport normal de zinc este asociat cu un sistem imunitar puternic, pregătit să facă față infecțiilor. Un raport care a implicat analiza a șapte studii a demonstrat că aportul suplimentar de zinc ajută la reducerea riscului de infecție și promovează funcționarea normală a imunității. (5, 6)

Grăbește vindecarea rănilor

Zincul este un mineral cu rol esenÈ›ial în sinteza colagenului, funcÈ›ionarea imunității È™i reducerea inflamaÈ›iei, toate fiind necesare pentru vindecare. Mai mult, zincul este folosit în spitale în tratamentul arsurilor, al ulcerelor È™i a diverselor probleme dermatologice. Într-un studiu 60 de persoane cu picior diabetic au primit 200 de miligrame de zinc pe zi timp de 12 săptămâni. Prin comparaÈ›ie cu grupul care a primit un placebo cel care a primit zinc a avut o reducere semnificativă a dimensiunilor ulcerului. (7, 8)

Poate reduce riscul unor afecÈ›iuni în rândul vârstnicilor

Potrivit unui studiu din 2009 administrarea de zinc ajută la reducerea stresului oxidativ È™i menÈ›ine funcÈ›ionarea normală a celulelor imunitare T È™i NK (natural killer). De asemenea, în rândul populaÈ›iei vârstnice zincul îmbunătățeÈ™te efectele vaccinului antigripal, reduce riscul de pneumonie È™i chiar îmbunătățeÈ™te capacitatea cognitivă. Un alt studiu a mai arătat că 45 mg de zinc pe zi reduc riscul de infecÈ›ie cu până la 60% în rândul populaÈ›iei vârstnice. (5, 9, 10, 11, 12)

În plus, luarea unui supliment cu vitamina E, vitamina C, betacaroten È™i 80 mg de zinc reduc riscul de probleme ocupare premature È™i de degenerare maculară în rândul vârstnicilor. (13)

Poate ajuta la tratarea acneei

Acneea este o problemă dermatologică des întâlnită care afectează aproximativ 9,4% din populaÈ›ia lumii. Acneea apare pe fondul unei producÈ›ii excesive de sebum, prezenÈ›a bacteriilor È™i apariÈ›ia inflamaÈ›iei. Studiile arată că aplicarea topică de zinc sau urmarea unui tratament cu suplimente de zinc ajută la reducerea inflamaÈ›iei, inhibă dezvoltarea bacteriei P. acnes È™i contribuie la reglarea producÈ›iei de sebum. De asemenea, cercetătorii au arătat că persoanele care au acnee în mod regulat au un nivel redus al zincului din sânge. (14, 15, 16, 17)

Ajută la reducerea diareei

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific PLoS Medicine luarea unui supliment cu zinc timp de cel puÈ›in zece zile ajută al reducerea diareei în cazul copiilor È™i previne reapariÈ›ia acestei probleme digestive. (18)

Este implicat în funcÈ›ionarea normală a creierului

Experimentele realizate la Universitatea din Toronto sugerează că luarea unui supliment de zinc, în cazul persoanelor care au deficiență, ajută la formarea amintirilor È™i susÈ›ine memoria. (19, 20)

Ajută la ameliorarea simptomelor răcelii

Potrivit unui studiu din 2011 suplimentarea dietei cu zinc ajută la reducerea duratei răcelii cu până la 40%. O altă cercetare a mai concluzionat că luarea unui supliment cu zinc contribuie la reducerea duratei È™i a severității simptomelor răcelii în cazul persoanelor sănătoase atunci când este luat la maximum 24 ore de la debutul bolii. (21, 22)

Previne degenerescența maculară

Luarea unui supliment de zinc ajută la prevenirea complicaÈ›iilor asociate problemelor de retină care, la rândul său, previne progresul degenerescenÈ›ei maculare pe fondul înaintării în vârstă reducând È™i riscul de pierdere a vederii conform unui studiu publicat în Archives of Ophthalmology. (23)

Susține fertilitatea

Există numeroase studii care leagă deficiența de zinc și o calitate redusă a spermei. Pe de altă parte, tot cercetătorii au descoperit că administrarea de sulfat de zinc și acid folic crește calitatea spermei. (24)

Ce doze de zinc sunt recomandate

Respectarea dozei zilnice de zinc este importantă mai ales pentru copii deoarece chiar și deficitul moderat poate afecta creșterea, crește riscul de infecție și poate cauza complicații respiratorii. Mai jos sunt recomandările de zinc: (25)

  • 0-6 luni – 2 mg
  • 7-12 luni – 3 mg
  • 1-3 ani – 3 mg
  • 4-8 ani – 5 mg
  • 9-13 ani – 8 mg
  • 14-18 ani – 9 mg pentru fete È™i 11 mg pentru băieÈ›i
  • 19+ ani – 8 mg pentru femei È™i 11 mg pentru bărbaÈ›i


Femeile gravide sau care alăptează au nevoie de 12-13 mg de zinc pe zi.

Cum recunoști deficitul de zinc?

DeÈ™i deficienÈ›ele severe de zinc sunt rare pot apărea în cazul persoanelor cu mutaÈ›ii genetice rare, bebeluÈ™ii alăptaÈ›i de mame cu deficit de minerale, persoanele dependente de alcool sau cei care iau medicamente imunosupresoare. Simptomele includ probleme de creÈ™tere È™i dezvoltare la copii, încetinirea dezvoltării sexuale, iritaÈ›ii ale pielii, diaree cronică È™i anomalii comportamentale. (26, 27, 28, 29)

Cazurile uÈ™oare de deficiență de zinc se manifestă printr-o imunitate slăbită, subÈ›ierea firului de păr, reducerea apetitului, schimbări ale stării de spirit, uscarea pielii, dificultăți în vindecarea rănilor. (30, 31)

Efectele excesului de zinc

Așa cum lipsa zincului din organism duce la apariția deficitului și administrarea excesivă de suplimente cu zinc poate duce la toxicitate. Printre simptomele toxicității de zinc se află: (32)

  • Stare de greață È™i vărsături
  • Lipsa apetitului
  • Diaree
  • Crampe abdominale
  • Dureri de cap
  • Reducerea nivelului colesterolului „bun” (HDL)


De asemenea, prea mult zinc poate afecta absorbÈ›ia cuprului È™i a fierului. În plus, există dovezi că un nivel prea ridicat al zincului din organism poate reprezenta un factor de risc în apariÈ›ia pietrelor la rinichi. (33, 34, 35, 36, 37)

Zincul este o substanță nutritivă esenÈ›ială sănătății. Este implicat în sinteza ADN-ului, în funcÈ›ionarea corectă a sistemului imunitar, în metabolism È™i în creÈ™tere. Majoritatea oamenilor au un nivel normal al zincului din sânge, însă vârstnicii È™i persoanele cu boli cronice pot necesita luarea unui supliment. Deoarece dozele prea mari pot cauza probleme de sănătate neplăcute, este recomandat să vorbeÈ™ti cu doctorul înainte de a lua un supliment cu zinc.


Data actualizare: 22-10-2020 | creare: 22-10-2020 | Vizite: 1425
Bibliografie
1. Designing hydrolytic zinc metalloenzymes. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24506795/
2. Zinc in Human Health: Effect of Zinc on Immune Cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319/
3. Effect of Zinc Supplementation on Growth Outcomes in Children under 5 Years of Age. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872795/
4. A Randomized, Placebo Controlled Trial of Oral Zinc for Chemotherapy-Related Taste and Smell Disorders. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042409/
5. The immune system and the impact of zinc during aging. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702361/
6. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28515951/
7. Pressure ulcers: Current understanding and newer modalities of treatment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4413488/
8. The effects of zinc supplementation on wound healing and metabolic status in patients with diabetic foot ulcer: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28395131/
9. Zinc in elderly people: effects of zinc supplementation on psychological dimensions in dependence of IL-6 -174 polymorphism: a Zincage study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18341424/
10. Low zinc status: a new risk factor for pneumonia in the elderly? . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20041998/
11. Zinc, aging, and immunosenescence: an overview. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321209/
12. Discovery of Human Zinc Deficiency: Its Impact on Human Health and Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649098/
13. Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23644932/
14. A global perspective on the epidemiology of acne. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25597339/
15. The role of zinc in the treatment of acne: A review of the literature. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29193602/
16. Innovative uses for zinc in dermatology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20510767/
17. Correlation between the Severity and Type of Acne Lesions with Serum Zinc Levels in Patients with Acne Vulgaris. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4135093/
18. Impact Monitoring of the National Scale Up of Zinc Treatment for Childhood Diarrhea in Bangladesh: Repeat Ecologic Surveys. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1000175
19. Vesicular Zinc Promotes Presynaptic and Inhibits Postsynaptic Long-Term Potentiation of Mossy Fiber-CA3 Synapse. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0896627311006465
20. Brain-Delivery of Zinc-Ions as Potential Treatment for Neurological Diseases: Mini Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3220161/
21. Zinc Lozenges May Shorten the Duration of Colds: A Systematic Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136969/
22. Zinc for the common cold . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21328251/
23. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11594942/
24. Effects of folic acid and zinc sulfate on male factor subfertility: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11872201/
25. Zinc. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
26. Acrodermatitis Enteropathica. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4902399/
27. Discovery of Human Zinc Deficiency: Its Impact on Human Health and Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649098/
28. Zinc and its importance for human health: An integrative review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376/
29. Dietary calcium and zinc deficiency risks are decreasing but remain prevalent. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4476434/
30. Zinc: An Essential Micronutrient. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820120/
31. Determination of Zinc Status in Humans: Which Indicator Should We Use? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446750/
32. Determination of Zinc Status in Humans: Which Indicator Should We Use? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446750/
33. Zinc supplementation or regulation of its homeostasis: advantages and threats. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17914213/
34. Iron, Magnesium, Vitamin D, and Zinc Deficiencies in Children Presenting with Symptoms of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4928738/
35. Inhibition of copper absorption by zinc. Effect of histidine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1726403/
36. Dietary Zinc and Incident Calcium Kidney Stones in Adolescence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438256/
37. Zinc In the Body May Contribute to Kidney Stones. https://www.ucsf.edu/news/2015/06/129936/zinc-body-may-contribute-kidney-stones
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este singurul supliment de care ai nevoie pentru răceală?
  • Suplimentele cu zinc scad riscul de boală pneumococică
  • Deficitul de zinc la copii È™i managementul acestuia
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum