Care este singurul supliment de care ai nevoie pentru răceală?
Autor: Airinei Camelia

Administrarea preventivă de vitamina C nu este justificată
În 2013, cercetătorii finlandezi au revizuit 29 de studii clinice care au implicat peste 11.300 de persoane. Concluzia la care au ajuns a fost că „vitamina C nu are niciun efect evident asupra duratei sau severității răcelilor”. Singurele beneficii au fost observate în cazul sportivilor de performanță, sau al soldaÈ›ilor, însă efectele au fost modeste È™i evidente pe un eÈ™antion mic de persoane.Prin urmare, administrarea unei pastile de vitamina C pe zi pentru a preveni răcelile nu este justificată, iar mai mult decât atât, o supradoză de vitamina C (2.000 mg sau mai mult) poate avea ca efect negativ creÈ™terea riscului de calculi renali.
Cercetările privind suplimentarea cu vitamina C și gripă nu au avut rezultate concludente.
Zincul ar putea fi cel mai bun aliat împotriva răcelilor
Zincul în schimb, intervine în procesul de replicare a rinovirusurilor - principalul agent răspunzător pentru răcelile obiÈ™nuite.Într-o meta-analiză din 2011 a studiilor pe persoane recent îmbolnăvite cercetătorii au analizat subiecÈ›ii care începuseră să ia suplimente cu zinc, comparându-i cu cei care au luat placebo. La persoanele care au luat zinc răceala a avut o durată mai scurtă È™i simptome mai puÈ›in severe.
Zincul este un element important pentru funcționarea celulelor sistemului imunitar, iar doza zilnică recomandată de cercetătorii de la Harvard Medical School este de 15-24 mg/zi. La fel ca deficiența, și excesul de zinc poate afecta negativ funcționarea celulelor sistemului imunitar.
Oamenii de È™tiință recomandă aportul de vitamina C din alimentaÈ›ie, iar dacă dieta zilnică nu vă aduce zincul de care aveÈ›i nevoie, încercaÈ›i un supliment. Năutul, fasolea, ciupercile È™i carnea de pui sunt, de asemenea, o sursă excelentă de zinc.
Sursa: Business Insider UK
2. Vitamin C for preventing and treating the common cold, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bebe 7 luni raceste des ce sa-i mai fac?
- Arsura in gat si gura
- Coji cu sange in nas
- Tuse persistenta ( > 6 luni)
- Raceala, tuse seaca, fumat...
- Ceva in gat
- Sa fac vaccinul pneumo 23?
- Racita... sa trec pe antibiotice chiar daca nu fac febra?
- Am racit vara ?