Efectul suplimentării prenatale cu DHA asupra masei și distribuției grăsimii copiilor la vârsta de 24 de luni

©

Autor:

Efectul suplimentării prenatale cu DHA asupra masei și distribuției grăsimii copiilor la vârsta de 24 de luni
Studiul intitulat Growth and Adiposity in Newborns Study (GAINS) a analizat efectele suplimentării prenatale cu acid docosahexaenoic (DHA) asupra creșterii în greutate în timpul sarcinii și distribuției țesutului adipos la copii. Cercetarea a inclus 250 de participante și a fost publicată în jurnalul Current Developments in Nutrition.
Rezultatele studiului indică faptul că consumul prenatal de DHA crește semnificativ masa totală de grăsime și masa de grăsime centrală la copii, dar nu modifică greutatea în timpul sarcinii. Aceste efecte au persistat la 24 de luni de la naștere și nu au fost influențate de sexul copilului observat, subliniind efectele benefice ale suplimentelor prenatale asupra sănătății urmașilor.

Importanța acestui studiu derivă din preocupările crescânde legate de obezitatea infantilă, care este o condiție medicală severă caracterizată printr-o greutate semnificativ mai mare decât normalul. Primele 1000 de zile după gestație sunt considerate o fereastră critică pentru intervențiile clinice, deoarece în această perioadă are loc o expansiune rapidă a numărului și dimensiunii adipocitelor.

Studiul a investigat dacă suplimentarea prenatală cu DHA la doze diferite (1000 mg/zi față de 200 mg/zi) poate reduce riscul acumulării excesive de țesut adipos la copii datorită greutății mari în timpul sarcinii. Participanții au fost monitorizați pentru 24 de luni, iar aderența la tratament a fost evaluată prin analize de laborator și măsurători antropometrice.

Rezultatele au arătat că grupul cu doza mare de DHA a prezentat o masă mai mare de grăsime totală la copii comparativ cu grupul cu doză scăzută, independent de starea greutății în timpul sarcinii. De asemenea, grupul cu doza mare a înregistrat o creștere semnificativă a masei de grăsime centrală, cu alte măsuri ale masei de grăsime relativ stabile între cohortele.

Studiul concluzionează că suplimentarea prenatală cu DHA poate avea efecte benefice asupra compoziției corporale a copiilor și subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a verifica persistența acestor beneficii pe parcursul copilăriei și adolescenței. Aceste descoperiri pot ghida dezvoltarea unor strategii preventive și intervenții nutriționale timpurii pentru combaterea obezității infantile.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-05-2024 | creare: 23-05-2024 | Vizite: 127
Bibliografie
Does prenatal DHA supplementation increase infant fat mass?, link: https://www.news-medical.net/news/20240522/Does-prenatal-DHA-supplementation-increase-infant-fat-mass.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de pește gras scade riscul cardiovascular la persoanele cu istoric familial de boli cardiovasculare
  •