Impactul acizilor grași EPA și DHA asupra performanțelor și sănătății atleților

©

Autor:

Impactul acizilor grași EPA și DHA asupra performanțelor și sănătății atleților
Suplimentarea cu ulei de pește (EPA și DHA) este clasificată de Institutul Australian de Sport (AIS) în Categoria B, indicând suport științific, dar necesitând cercetare suplimentară pentru a înțelege beneficiile complete pentru atleți. Acești acizi grași sunt esențiali pentru corpul uman și au un rol important în controlul inflamației, funcția cognitivă, neuroprotecție, menținerea mușchilor și adaptarea la antrenament. Atleții adesea au un indice omega-3 (O3I) suboptimal, sugerând beneficii potențiale ale suplimentării cu EPA și DHA.
Cercetările publicate în jurnalul Nutrients s-au axat pe efectele acizilor grași omega-3 polinesaturați (EPA și DHA) asupra sănătății atleților. Concluziile oamenilor de știință includ următoarele aspecte cheie:
 • Efecte și mecanisme: EPA și DHA influențează structura membranei celulare și producția de molecule bioactive, având un rol vital în transmiterea impulsurilor nervoase, neuroplasticitate și stabilitatea membranelor.
 • Considerații nutriționale: EPA și DHA sunt prezenți în principal în peștele gras și unele alge. Există preocupări legate de gust și contaminarea cu metale grele în aceste surse, afectând consumul lor.
 • Utilizarea în sport: Studiile arată că atleții au adesea un O3I suboptimal, indicând necesitatea de suplimentare. Beneficiile includ îmbunătățirea performanței cognitive și reducerea stărilor de dispoziție negative. Suplimentarea cu DHA este de asemenea benefică în cazul leziunilor cerebrale legate de sport.
 • Efecte adverse: Efectele adverse ale suplimentării cu EPA și DHA pot include tulburări gastrointestinale și un risc crescut de sângerare, dar acestea sunt minime sau absente la dozele standard.
 • Alți factori: Suplimentele trebuie alese cu atenție, luând în considerare doza, momentul administrării și formula chimică.

În concluzie, suplimentarea cu EPA și DHA este considerată sigură și benefică pentru atleți la dozele recomandate, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dozele, duratele și efectele optime pentru atleți.

sursa: News Medical
foto: UfaBizPhoto / Shutterstock

Data actualizare: 28-11-2023 | creare: 28-11-2023 | Vizite: 365
Bibliografie
Omega-3s in the spotlight: The impact of EPA and DHA on athlete health and performance, link: https://www.news-medical.net/news/20231127/Omega-3s-in-the-spotlight-The-impact-of-EPA-and-DHA-on-athlete-health-and-performance.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
 • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
 • Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum