Aportul crescut de acid docosahexaenoic (DHA) scade riscul de demență Alzheimer și alte demențe

Aportul crescut de acid docosahexaenoic (DHA) scade riscul de demență Alzheimer și alte demențe

©

Autor:

Aportul crescut de acid docosahexaenoic (DHA) scade riscul de demență Alzheimer și alte demențe

Consumul de alimente bogate în acid docosahexaenoic s-a dovedit, conform câtorva studii, că influenÈ›ează riscul pentru demenÈ›a Alzheimer È™i a fost asociat cu o reducere a riscului unor manifestări întâlnite în această maladie, cum ar fi hipometabolismul glucidic cerebral, agregarea peptidelor de beta-amiloid în fibrele, precum È™i neuroinflamaÈ›ia.
DHA poate fi obÈ›inut prin consumul de lapte matern, în cazul bebeluÈ™ilor, peÈ™te gras, ulei de peÈ™te sau ulei de alge È™i este extrem de important pentru structura sistemului nervos, retină È™i pilele.
La acest moment este deja cunoscut faptul că o creÈ™tere a aportului de DHA scade probabilitatea de a dezvolta demență în cazul purtătorilor genei APOE-ε4.
Pentru a măsura aportul pe termen lung al acestui acid omega-3, cercetătorii s-au folosit de hematii ce au o durata de viață de 120 zile.

 

AÈ™adar, studiul actual a pornit de la două ipoteze: pe de o parte faptul că nivelurile crescute de DHA din eritrocite sunt asociate cu o probabilitate mai mică de a dezvolta demenÈ›e, iar pe de alta că ar exista o interacÈ›iune între DHA È™i APOE-ε4.

 

Cei care au luat parte la studiu făceau parte din studiul Framingham Health Study, care încă se desfășoară în Massachusetts. Acesta a început în anul 1948 cu scopul de a identifica factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

3021 persoane din această cohortă au îndeplinit iniÈ›ial condiÈ›iile pentru actualul studiu È™i li s-a determinat cantitatea de DHA din eritrocite.

 

ParticipanÈ›ii care deja sufereau de demență, aveau sub 65 ani sau cărora nu li se cunoÈ™tea profilul genetic APOE-ε4, au fost excluÈ™i din studiu, astfel încât în final au rămas 1.531, care au fost urmăriÈ›i în medie 7,2 ani pentru demență.

 

Rezultatul a arătat că o creștere a nivelului DHA din hematii se corelează cu un risc mai mic de demență Alzheimer sau demență de alte cauze.

Mai mult, există dovezi clare că purtătorii APOE-ε4, care au un risc genetic mai mare pentru demență pot profita foarte mult de aportul crescut de DHA.

 

În concluzie È™i acest studiu observaÈ›ional susÈ›ine ideea unei legături între dietă È™i sănătatea creierului. Însă deÈ™i are avantajul de a fi fost desfășurat cu un număr mare de participanÈ›i, există È™i limitări date de numărul mic de purtători ε4 sau de numărul necesar de determinări ale DHA din eritrocite.

sursa: News Medical


Data actualizare: 27-06-2022 | creare: 27-06-2022 | Vizite: 166
Bibliografie
Increased docosahexaenoic acid intake may lower risk for Alzheimer’s and dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20220621/Increased-docosahexaenoic-acid-intake-may-lower-risk-for-Alzheimere28099s-and-dementia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia È™i indispoziÈ›ia la femei au fost asociate cu creÈ™terea riscului de Alzheimer
  • Metode de prevenire a bolii Alzheimer
  • Sforăitul È™i apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.