Aportul crescut de acid docosahexaenoic (DHA) scade riscul de demență Alzheimer și alte demențe

Consumul de alimente bogate în acid docosahexaenoic s-a dovedit, conform câtorva studii, că influenÈ›ează riscul pentru demenÈ›a Alzheimer È™i a fost asociat cu o reducere a riscului unor manifestări întâlnite în această maladie, cum ar fi hipometabolismul glucidic cerebral, agregarea peptidelor de beta-amiloid în fibrele, precum È™i neuroinflamaÈ›ia.
DHA poate fi obÈ›inut prin consumul de lapte matern, în cazul bebeluÈ™ilor, peÈ™te gras, ulei de peÈ™te sau ulei de alge È™i este extrem de important pentru structura sistemului nervos, retină È™i pilele.
La acest moment este deja cunoscut faptul că o creÈ™tere a aportului de DHA scade probabilitatea de a dezvolta demență în cazul purtătorilor genei APOE-ε4.
Pentru a măsura aportul pe termen lung al acestui acid omega-3, cercetătorii s-au folosit de hematii ce au o durata de viață de 120 zile.
AÈ™adar, studiul actual a pornit de la două ipoteze: pe de o parte faptul că nivelurile crescute de DHA din eritrocite sunt asociate cu o probabilitate mai mică de a dezvolta demenÈ›e, iar pe de alta că ar exista o interacÈ›iune între DHA È™i APOE-ε4.
Cei care au luat parte la studiu făceau parte din studiul Framingham Health Study, care încă se desfășoară în Massachusetts. Acesta a început în anul 1948 cu scopul de a identifica factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
3021 persoane din această cohortă au îndeplinit iniÈ›ial condiÈ›iile pentru actualul studiu È™i li s-a determinat cantitatea de DHA din eritrocite.
ParticipanÈ›ii care deja sufereau de demență, aveau sub 65 ani sau cărora nu li se cunoÈ™tea profilul genetic APOE-ε4, au fost excluÈ™i din studiu, astfel încât în final au rămas 1.531, care au fost urmăriÈ›i în medie 7,2 ani pentru demență.
Rezultatul a arătat că o creștere a nivelului DHA din hematii se corelează cu un risc mai mic de demență Alzheimer sau demență de alte cauze.
Mai mult, există dovezi clare că purtătorii APOE-ε4, care au un risc genetic mai mare pentru demență pot profita foarte mult de aportul crescut de DHA.
În concluzie È™i acest studiu observaÈ›ional susÈ›ine ideea unei legături între dietă È™i sănătatea creierului. Însă deÈ™i are avantajul de a fi fost desfășurat cu un număr mare de participanÈ›i, există È™i limitări date de numărul mic de purtători ε4 sau de numărul necesar de determinări ale DHA din eritrocite.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bisphenol A și alimentele din conservă
- Reducerea totalului caloric consumat poate fi mai eficientă pentru pierderea în greutate decât postul intermitent
- Temperaturile mai ridicate cresc nivelul de arsenic din orez
- La adulții tineri, glucoza și sucroza influențează diferit hormonii implicați în reglarea apetitului
- Alzheimer sau sunt eu paranoica?
- Despre Alzheimer
- Fractura ischio- pubiana dr. - varstinici!
- Medicamentele pentru Alzheimer si Dementa senila incetinesc agravarea bolii?
- Mi-e teama de Alzheimer...
- Sinuzita sfenoidala si Alzheimer
- Medicamente Alzheimer
- Althzaimers dementa