Eficiența heterocromatinei în blocarea genelor periculoase, contestată de un nou studiu

©

Autor:

Eficiența heterocromatinei în blocarea genelor periculoase, contestată de un nou studiu

Heterocromatina, structura creată de către celulele corpului pentru protejarea genomului uman, ar putea fi mult mai puțin eficientă decât se credea anterior, conform unei cercetări realizate de către oamenii de știință de la Universitatea din Arizona.
Considerat gardianul genomului uman, heterocromatina lucrează pentru a preveni potențialele boli cauzate de mutațiile genelor, principalul său rol fiind acela de blocare a transpozonilor, elementele genetice libere care pot perturba funcționarea genelor și care pot provoca daune sau mutații ale genelor. Heterocromatina blochează transpozonii periculoși într-o încurcătură compactă a catenei ADN, astfel că exprimarea sau copierea transpozonilor este împiedicată. Deoarece această concluzie s-a bazat în mod aproape exclusiv pe presupuneri, oamenii de știință au studiat fundamentele heterocromatinei, concluzia finală a cercetărilor actuale fiind diferită de credința populară.

Echipa de cercetători a descoperit că heterocromatina este surprinzător de instabilă și că dezactivările repetate ale acesteia ar putea să determine apariția unor mutații. Ipoteza lui Keith Maggert, autorul studiului, profesor de medicină celulară și moleculară și membru al UA Cancer Center, aceea că transpozonii pot comite leziuni pe genom, pe măsură ce heterocromatina devine instabilă, ar putea fi confirmată. Pentru a putea continua cercetarea actuală și pentru a completa un studiu care să explice modul în care funcționează memoria heterocromatinei, Keith Maggert a solicitat Institutelor Naționale de Sănătate un grant de 2,5 milioane de dolari.

Experimentul specialiștilor, ce a durat aproximativ patru ani, a constat într-o combinație de observații biologice ale musculițelor de fructe, un model matematic nou și gene împrumutate din drojdie, meduză și coral. Studiul a evaluat modul în care genele au evoluat și s-au exprimat la sfârșitul vieții musculițelor de fructe, metodele utilizate permițând observarea activității heterocromatinei pe tot parcursul dezvoltării celulare.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 08-10-2019 | creare: 08-10-2019 | Vizite: 512
Bibliografie
Renegade genes caught red-handed, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190916160824.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: