Noi litere adăugate la alfabetul ADN-ului

©

Autor: Redacția ROmedic

Noi litere adăugate la alfabetul ADN-ului
ADN-ul este una dintre cele mai mari descoperiri ale biologiei, iar recent o echipă de cercetători a dezvoltat o metodă de a explora mai eficient informațiile inscripționate în codul genetic. Studiul, citat de National Public Media și publicat în revista științifică Nature, deschide noi orizonturi de dezvoltare pentru celulele vii și totodată posibilitatea de a crea tratamente mai rapide și mai ieftine.
 
Cercetătorii au integrat două noi litere sintetice, nenaturale, în lanțul ADN-ul, pe lângă cele patru din care este format (A, G, T și C) și care se numesc nucleotide. Acțiunea este unică, pentru că niciodată până acum nu a fost introdus ceva realizat de om în acest mecanism complex care conține toate informațiile ce stau la baza funcționării unui organism viu.

Testele de laborator s-au realizat pe ADN-ul bacteriei E-coli. După ce noile litere au fost introduse, când bacteria s-a reprodus prin diviziune, ADN-ul din fiecare celulă a fost copiat împreună cu literele sintetice (impropriu numite „litere”, pentru că de fapt sunt abrevieri ale unor procese chimice complexe). Pentru că de-a lungul timpului acești cercetători au examinat foarte multe molecule, literele alfabetului nostru au fost epuizate, de aceea au apelat la acest artificiu de denumire.

În acest stadiu, moleculele sintetice nu au putut fi „citite” de celulele în care au fost introduse, dar cercetătorii consideră că este un real succes faptul că ele au fost acceptate, iar informațiile genetice pe care le conțineau au fost transmise mai departe prin reproducere.

Următorul pas care se dorește este demonstrarea că celulele pot accesa informațiile din literele sintetice, pentru a le folosi în scopuri pe care o celulă nu le-ar utiliza în mod obișnuit.   

Implicațiile acestei realizări sunt uriașe, pentru că oferă o nouă pistă de cercetare asupra originii și funcționării vieții, dar și pentru a înțelege de ce și cum doar 4 litere stau la baza vieții. O altă întrebare legitimă care apare este dacă, pe baza acestor descoperiri, s-ar putea dezvolta sisteme vii mult mai complexe decât există astăzi.

Sursa: National Public Media

Data actualizare: 04-01-2019 | creare: 19-12-2014 | Vizite: 3712
Bibliografie
Chemists Expand Nature's Genetic Alphabet, link: http://www.npr.org/blogs/health/2014/05/07/310282870/chemists-expand-natures-genetic-alphabet
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test care analizează peste 500,000 variante genetice a fost aprobat de FDA
  • Experiențele din copilărie ar putea modifica definitiv ADN-ul
  • Un singur test pentru cancer, infecții, diabet, și multe altele
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum