Epuizarea (extenuarea) - oboseala extremă

©

Autor:

Epuizarea sau extenuarea este o formă de oboseală extremă care poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau stilul de viață, declanșată în general de suprasolicitarea fizică sau mentală, lipsa somnului sau a odihnei corespunzătoare, alimentația necorespunzătoare, boli cronice sau afecțiuni psihologice. (1, 2, 3)

Semne și simptome

Simptomele epuizării pot include oboseală persistentă, dureri musculare sau de cap, tulburări digestive, precum și o scădere generală a performanței cognitive și fizice. Pe lângă simptomele fizice, persoanele care suferă de epuizare pot experimenta și simptome emoționale și psihologice, precum dificultăți de concentrare, scăderea energiei și a entuziasmului, iritabilitate și insomnie sau somnolență excesivă. Acest lucru poate duce la o scădere generală a performanței cognitive și fizice, iar persoanele care suferă de epuizare se pot simți adesea depășite și copleșite de situațiile din viața lor.

În plus, epuizarea poate avea un impact semnificativ asupra activităților zilnice și a muncii. Persoanele care suferă de oboseală extremă se pot simți adesea depășite și copleșite de situațiile din viața lor, iar activitățile care înainte le provocau plăcere sau pe care le realizau cu ușurință pot părea acum dificile sau chiar imposibile. Consecința directă este o scădere a performanței la locul de muncă și a degradării relațiilor personale și sociale. (2, 3, 4)

Cauzele epuizării

Epuizarea sau oboseala extremă poate fi un simptom al unei varietăți de condiții fizice și psihologice. În multe cazuri, epuizarea este cauzată de stresul cronic, care poate duce la oboseală și epuizare fizică și mentală. Persoanele care se simt depășite de situațiile din viața lor, fie la locul de muncă, fie în viața personală, pot fi mai predispuse la epuizare.

În plus, epuizarea poate fi cauzată de tulburările de somn, precum insomnia sau apneea de somn. Bolile fizice, cum ar fi afecțiunile cronice sau cele care produc durere cronică pot afecta nivelul de energie și pot duce la epuizare. Sindromul de oboseală cronică și fibromialgia sunt două boli care sunt cunoscute pentru a cauza oboseală persistentă și epuizare.

Bolile mentale, cum ar fi depresia și anxietatea, pot afecta nivelul de energie și pot duce la epuizare. Persoanele care se luptă cu probleme de sănătate mintală pot experimenta un nivel scăzut de energie și entuziasm, ceea ce poate duce la epuizare. Consumul excesiv de cofeină și alcool, alimentația săracă în nutrienți, lipsa exercițiilor fizice sau sedentarismul pot fi, de asemenea, cauze ale extenuării. (2, 4, 5)

 

Diagnostic

Diagnosticul de epuizare (sau extenuare) este stabilit prin evaluarea simptomelor pacientului și excluderea altor condiții medicale care pot cauza oboseală și epuizare. Este important să se efectueze o evaluare exhaustivă pentru a determina cauza simptomelor și pentru a dezvolta un plan de tratament adecvat. În unele cazuri, pacienții pot fi îndrumați către un specialist în sănătate mentală, cum ar fi un psihiatru sau un psiholog, pentru o evaluare mai detaliată și un tratament specializat.

 

În general se utilizează criteriile de diagnosticare din Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM-5) pentru a stabili un diagnostic de epuizare. În funcție de scorurile obținute la evaluarea DSM-5, în cazul în care acestea nu indică o afecțiune de sănătate mintală, pot fi necesare teste de laborator pentru a exclude alte cauze posibile de oboseală și epuizare, cum ar fi anemia sau problemele tiroidiene. (2, 4, 6)


Tratament - epuizare (extenuare) - oboseala extremă

Tratamentul epuizării poate include o serie de strategii, cum ar fi schimbarea stilului de viață, terapia comportamentală cognitivă sau consilierea psihologică. Medicamentele pot fi prescrise de medicul curant în cazul în care simptomele sunt severe sau dacă există alte afecțiuni medicale asociate. Tratamentul depinde însă de cauza specifică a epuizării, dar unele metode generale pot ajuta la ameliorarea simptomelor:

 • odihnă și somn adecvat (este important să se acorde suficient timp pentru odihnă și somn, pentru a ajuta corpul să se recupereze);
 • exercițiu moderat (mișcarea poate ajuta la reducerea stresului și implicit la îmbunătățirea nivelului de energie);
 • alimentație echilibrată (o dietă sănătoasă și echilibrată poate contribui la îmbunătățirea nivelului de energie și la reducerea simptomelor de oboseală);
 • terapia comportamentală cognitivă (poate ajuta la identificarea și schimbarea gândurilor negative care contribuie la epuizare);
 • meditația și tehnici de relaxare (pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării generale de sănătate);


În cazul în care simptomele persistă sau sunt severe, este important să se consulte un medic pentru a descoperi cauza oboselii extreme și pentru a primi tratamentul adecvat. (2, 3, 5)


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Oboseala excesivă, continuă, permanentă
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum