Eruptie acneiforma

Eruptiile acneiforme pot cuprinde chisturi, comedoame, papulopustule sau noduli care se aseamana cu acneea vulgara. Ocazional acestea pot conduce la un diagnostic gresit. Afectiunile similare acneei apar datorita unui spectru larg de boli, incluzind infectiile, proliferarile anormale si reactiile medicamentoase. Aceste entitati includ nevus comedonicus, chisturile pilare eruptive, cleroza tuberoasa, acneea steroidica, cloracneea, eruptiile medicamentoase acneiforme, foliculita gram-negativa, foliculita eozinofilica pustulara, foliculita cu Pityrosporum, coccidomicoza, sifilisul secundar, sporotrichoza, rozaceea si dermatita periorala.

Pacientii cu eruptii acneiforme prezinta leziuni similare acneei cum sunt papulonodulii, pustulele, comedoamele si chisturile. Localizarile includ fata, trunchiul si extremitatile. Evolutia leziunilor aduce indicii asupra etiologiei. Aceste infectii pot forma noduli ulcerati sau crustificati. Semnele sistemice sau simptomele pot indica un diagnostic gresit, anumite eruptii medicamentoase sunt asociate cu afectiunile febrile si leucocitoza periferica. Este important de notat remediile naturiste folosite de pacient, expunerea profesionala, terapiile farmacologice administrate.

Tratamentul variaza in functie de boala suspectata si cuprinde o gama larga de metode, incluzind excizia, ablatia laser, antibioticele topice sau orale, retinoizii topici sau orali si intreruperea medicatiei declansatoare.

Nevus comedonicus

Reprezinta o proliferare anormala manifestata ca un grup de comedoame agregate deschise. Consta din orificii foliculare sau ecrine dilatate cu dopuri de keratina. Mai este cunoscut si drept nevul acneiform lateral. Poate fi solitar, congenital sau poate apare tardiv pe perioada vietii, ca rezultat al expunerii profesionale. Diagnosticul diferential cuprinde comedoamele familiale diskeratozice si formatiunile comedomice lineare asociate cu acneea vulgara sau cu expunerea cronica la soare. Rar, aceste formatiuni pot ridica suspiciunea unui neoplasm. Tratamentul este in general chirurgical, prin excizie sau ablatie cu laser carbon a pielii afectate. Si terapia topica cu retinoizi poate avea unele beneficii.

Chisturile pilare eruptive

Se manifesta ca papule de culoarea carnii descoperite pe fata, piept, git, inghinal, fese si axile. Reprezinta o anomalie a foliculilor de velus si pot fi ereditare. Histopatologia arata un chist epitelial dermic continind velus si material keratinogen. Aceste chisturi pot suferi regresie spontana, sau se pot degrada rezultind un granulom de corp strain. Tratamentul este adesea dificil. Se practica incizia si drenajul leziunilor, dar cu riscul cicatricilor secundare. Retinoizii si acidul lactic s-au dovedit utile in unele cazuri.

Acneea steroidiana

Este observata ca papulopustule monomorfe localizate mai ales pe trunchi si extremitati, fara afectarea fetei. Caracteristic apare dupa administrarea corticosteroizilor topici sau sistemici, incluzind terapia inhalatorie sau intravenoasa. Eruptia se rezolva dupa intreruperea terapiei si poate raspunde la medicatia acneica.

Acneea prin expunere la chimicale-cloracneea

Expunerea la compusi aromatici halogenati, cum este diozina clorinata si dibenzofuranii, prin inhalare, contact direct, ingestie sau alimente contaminate induce o eruptie cutanata cu comedoame polimorfe si chisturi denumita cloracnee. Alte elemente cutanate descrise includ xeroza si modificarile pigmentare. Modificarile interne implicind sistemele oftalmice, nervos si hepatic pot apare de asemenea, unele cloracneeice pot fi oncogenice. Tratamentul este dificil, deoarece cloracneea poate persista pentru ani, chiar si fara expansiune. Chimicalele care contin iod, brom si alti halogeni pot induce eruptii acneiforme similare acneei steroidiene. Forma indusa de iod este extrema.

Acneea medicamentoasa

Antibioticele pot induce o eruptie pustulara acuta generalizata. Penicilinele si macrolidele sunt cele mai importante din aceasta clasa. Pacientii sunt frecvent febrili, cu leucocitoza iar eruptia nu implica comedoame. Alte antibiotice implicate cuprind co-tromoxazole, doxiciclina, cloramfenicol. Si alte tipuri de medicamente pot determina eruptii acneiforme, incluzind corticotropina, nistatin, izoniazida, itraconazol, hidroxicloroquina, naproxen, mercur, amineptina, litiu, chimioterapicele.

Acneea de cauza infectioasa

Diferite infectii pot prezenta un model acneiform. Foliculita gram-negativa, o eruptie papulopustulara persistenta poate fi o complicatie la pacientii cu tratament prelungit pentru acnee vulgara sau rozacee. Este mai frecventa la barbati. Culturile din aceste leziuni arata bacili si coci gram-negatici, incluzind Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter, Proteus. Tratamentul consta din administrarea de antibiotice cu acoperire de spectru adecvata. Isotretinoinul poate fi o alternativa eficienta.

Acneea din foliculita cu Pityrosporum

Foliculita cu Pityrosporum este o infectie foliculara determinata de un fung, Malassezia furfur, denumita anterior si Pityrosporum ovale, un comensal al pielii. Debuteaza pe trunchi si extremitatile superioare in adolescenta si perioada de adult tinar. Fata de acneea vulgara este pruritica, nu contine comedoame si raspunde la terapia antifungica. La biopsie pot fi observate hifele ciupercii alaturi de material keratinogen. Tratamentul cuprinde terapie antifungica topica sau sistemica.

Acneea din foliculita eozinofilica pustulara

Este o afectiune de etiologie necunoscuta care se manifesta ca o eruptie pruritica papulopustulara recurenta pe fata, trunchi si extremitati. Histopatologia arata infiltrat eozinofilic perifolicular si pustule compuse din eozinofile. Este descrisa la pacientii imunosupresati si la copiii cu HIV. Pacientii prezinta eozinofilie periferica si leucocitoza. Tratamentele variaza larg. Optiunile includ corticosteroizi topici si sistemici, antibiotice orale, indometacin, dapsaona, osotretinoin si PUVA.

Dermatita periorala

Dermatita periorala este o afectiune de etiologie necunoscuta, observata mai ales la femeile albe, tinere, ca papulopustule cu baza eritematoasa. Eruptia este cu localizare predominant periorala, evitind marginea cutanata a buzei, dar incluzind zonele perinazale si periorbitale. Biopsiile sunt efectuate rar si arata modificari similare rozaceei. Etiologia este necunoscuta, iar factorii declansatori includ prezenta Demodex, corticosteroizii topici sau inhalati, cremele hidratante, compusii fluorinati si dermatita de contact. Terapia include intreruperea steroizilor si initierea unei terapii antibiotice cu metronidazol.

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum