Este demonstrat de știință: stresul afectează negativ fertilitatea
Autor: Airinei Camelia

Cercetătorii de la University of Louisville au descoperit că femeile care au declarat că trec printr-o perioadă mai stresantă aveau cu 40% mai puține șanse de a rămâne însărcinate decât în perioada cu un nivel normal de stres. De asemenea, femeile care s-au declarat mai stresate decât celelalte femei aveau cu 45% mai puține șanse să conceapă un copil.
La studiu au participat 400 de femei cu vârsta până în 40 de ani, active din punct devedere sexual. Participantele și-au notat într-un jurnal nivelul zilnic de stres (pe o scară de la 1 la 4), precum și informații privind menstruația, contracepția, contactele sexuale și consumul de alcool, cafeină și tutun. Totodată, li s-au recoltat probe de urină. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de opt cicluri menstruale.
„Rezultatele studiului se adaugă concluziilor unui număr restrâns de cercetări privind efectul stresului asupra fertilității și sugerează femeilor care vor să conceapă că își pot crește șansele dacă iau măsuri active împotriva stresului”, spune medicul epidemiologist Kira Taylor.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- EFT - cea mai eficienta metoda anti stres
- Oboseala cronica, lipsa poftei de mancare, stres
- Reactii gastrice pe fond de stres?
- Imi e cam rau
- Durere de cap dreapta
- Cum rezolv cu pulsul? chiar trebuie sa merg la medic sau ma poate ajuta cineva?
- Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei
- Insomnie... pe fondul stresului
- EMDR si tulburarea de stres post-traumatic
- Medicamente pentru fertilitate la barbati