Expunerea prenatală la perturbatori endocrini influențează greutatea ulterioară a copilului

©

Autor:

Expunerea prenatală la perturbatori endocrini influențează greutatea ulterioară a copilului
Un studiu recent realizat de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) evidențiază impactul pe care perturbatorii endocrini (EDC) îl pot avea asupra creșterii copiilor în primii ani de viață. Studiul, care a implicat 1.911 perechi mamă-copil din Spania, a arătat că expunerea prenatală la anumite EDC accelerează creșterea indicelui de masă corporală (IMC) de la naștere până la vârsta de nouă ani.
Chimicalele analizate, regăsite în diete, produse de îngrijire personală, pesticide și plastice, includ poluanții organici persistenți (POP), substanțe perfluoroalchil (PFAS), bifenili policlorurați (PCB), ftalați și fenoli. Echipa de cercetare a măsurat concentrațiile acestor substanțe chimice în probe de urină și sânge colectate de la femeile însărcinate, urmărind ulterior IMC-ul copiilor.

Analiza statistică a dezvăluit că expunerea prenatală la anumite POP, precum hexaclorobenzen (HCB) și diclorodifenildicloroetilenă (DDE), precum și anumite PFAS, poate modifica semnificativ traiectoria IMC a unui copil. Un aspect inovator al studiului este analiza amestecului de EDC, care oferă o imagine mai realistă a modului în care oamenii sunt expuși la aceste substanțe chimice. Amestecul de EDC a fost asociat cu un risc crescut de a aparține unei traiectorii de creștere accelerată a IMC, cu HCB, DDE și PCB fiind principalii contributori la acest efect de amestec.

O altă cercetare recentă coordonată de ISGlobal a găsit o asociere între expunerea la ftalați în timpul sarcinii și măsuri volumetrice mai mici în anumite părți ale creierului și un IQ mai mic la copii.

Rezultatele subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a evalua implicațiile pentru sănătate ale expunerii la substanțe chimice de mediu în cursul vieții unui copil și sunt cruciale pentru elaborarea de politici și intervenții care vizează reducerea riscurilor de sănătate asociate cu expunerea la substanțe chimice dăunătoare în timpul sarcinii.

sursa: News Medical
foto: Photo by Matthew Henry from Burst

Data actualizare: 19-10-2023 | creare: 19-10-2023 | Vizite: 285
Bibliografie
Prenatal exposure to EDCs linked to accelerated BMI gain in children, link: https://www.news-medical.net/news/20231018/Prenatal-exposure-to-EDCs-linked-to-accelerated-BMI-gain-in-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microplasticul are efect perturbator endocrin (studiu)
  • Perturbatorii endocrini și schimbările climatice: o amenințare majoră asupra sănătății copiilor, subliniază un studiu recent
  •