Testarea fertilitatii la femei

©

Autor: Redacția ROmedic

Testarea fertilitatii la femei
Infertilitatea este un motiv de ingrijorare pentru numeroase cupluri intrucat acest diagnostic poate schimba radical viata pe care acestea si-au imaginat-o dintotdeauna.

O persoana este considerata infertila dupa un an de incercari esuate de a concepe un copil. Dar, conform unor studii, majoritatea femeilor cu varste pana la 39 ani care nu au ramas insarcinate in primul an de incercari, au reusit acest lucru in al doilea, fara ajutor medical. Dintre femeile intre 27 si 34 ani, doar 6% nu au reusit sa conceapa un copil in al doilea an. Iar intre 35 si 39 ani, doar 9% din femei nu au ramas insarcinate.

Deci, chiar daca incerci sa ramai insarcinata timp de un an si nu reusesti, asta nu inseamna ca esti infertila. Nu ceda tentatiei de a apela la tratamente costisitoare impotriva infertilitatii daca nu este absolut necesar.

Consultatia medicala de specialitate

Daca suspectezi ca esti infertila, cel mai indicat este sa te prezinti la medic, de preferinta la un specialist in probleme de infertilitate. Acesta iti va pune intrebari legate de starea de sanatate, de partenerul tau si de obiceiurile voastre. Desi unele intrebari ti se vor parea ciudate sau stanjenitoare, este important sa raspunzi la toate pentru a afla cauza infertilitatii.

In numeroase cazuri, infertilitatea este rezultatul mai multor probleme, de aceea o examinare completa este necesara.

In general, intrebarile medicului vizeaza:
  • Antecedentele medicale (boli cronice, interventii chirurgicale)
  • Medicamentele prescrise luate
  • Consumul de cafeina, alcool, tigari sau droguri
  • Expunerea la substante toxice sau radiatii
  • Antecedente de boli cu transmitere sexuala
  • Sarcinile anterioare si evolutia lor
  • Frecventa raporturilor sexuale in anul precedent
  • Prezenta ciclurilor menstruale neregulate sau a sangerarilor inafara menstruatiei
  • Metodele anticonceptionale utilizate.
  • Daca ai mai apelat la un medic pentru probleme de infertilitate si daca ai urmat un tratament pentru acestea.
  • In cazul barbatilor, alegerea lenjeriei intime – deoarece hainele prea stramte pot determina mentinerea unei temperaturi a scrotului prea mare pentru producerea spermei.

Daca ai mai consultat un medic pentru probleme de infertilitate, nu uita sa aduci toate rezultate testelor de fertilitate si ale ecografiilor.

Testele sangvine

Testele de infertilitate incep in mod obisnuit cu examenul fizic si cu testele sangvine care masoara nivelul de hormoni feminini (hormonii tiroidieni, prolactina), hormonii masculini si depisteaza hepatita sau virusul HIV.

Examenul fizic consta intr-un control ginecologic pentru chlamydia, gonoree sau alte infectii genitale ce pot duce la infertilitate. Partenerul tau va trebui sa efectueze un control pentru infectiile genitale. In plus, medicul va recomanda o analiza completa a spermei pentru verificarea numarului, formei si motilitatii spermatozoizilor.

Medicul poate programa si alte teste sangvine cat mai aproape de perioada menstruatiei. De exemplu, testele pentru determinarea hormonului stimulator folicular (FSH) trebuie efectuate in ziua a doua sau a treia a ciclului menstrual. In schimb, hormonul luteinizant (LH) este produs la jumatatea ciclului menstrual, in mijlocul fazei luteale. Alte teste vor mai efectuate la sapte zile dupa inceputul ovulatiei. Dupa ovulatie, nivelurile de estradiol si de progesteron vor fi determinate si comparate cu nivelurile din ziua a doua sau a treia a ciclului menstrual.

Alte teste si proceduri

Monitorizarea temperaturii bazale

Medicul iti poate recomanda inregistrarea temperaturii bazale drept o metoda de stabilire a momentului ovulatiei. Aceasta metoda este folosita de mult timp, iar expertii considera ca nu este la fel de exacta precum alte teste de ovulatie.

Testul postcoital

Acest test consta in examinarea unei mostre de mucus cervical la cateva ore dupa contactul sexual. Aceasta metoda permite atat testarea viabilitatii spermatozoizilor, cat si interactiunea acestora cu mucusul cervical.

Ecografia pelvina cu sonda endovaginala

Acest test permite examinarea starii uterului si ovarelor. Cu ajutorul lui, medicul poate afla daca foliculii din ovare functioneaza adecvat. Aceasta ecografie se efectueaza cu 15 zile inainte de data probabila a menstruatiei.

Histerosalpingograma (HSG)

Histerosalpingograma (HSG) este o radiografie a trompelor uterine, efectuata in urma injectarii unei substante de contrast in uter prin cervix si vagin. HSG poate diagnostica blocajele trompelor uterine sau alte defecte ale uterului. Obstructia trompelor uterine este evidentiata cu ajutorul acestei radiografii, intrucat substanta de contrast nu poate trece mai departe. HSG se efectueaza de obicei intre ziua sase si 13 a ciclului menstrual.

Histeroscopia

Consta in introducerea unei camere video minuscule in uter prin colul uterin. Imaginile astfel obtinute servesc la precizarea diagnosticului unor probleme observate prin histerosalpingograma (HSG).

Laparoscopia

In cazul acestei proceduri se introduce un laparoscop in cavitatea abdominala printr-o mica incizie pentru diagnosticarea endometriozei sau a altor afectiuni. Laparoscopia este o procedura mai invaziva decat HSG si se efectueaza sub anestezie generala.

Biopsia endometriala

Este utilizata pentru examinarea mucoasei uterine. Aceasta procedura consta in prelevarea unei mostre de tesut de la nivelul endometrului cu ajutorul unui cateter introdus in uter prin vagin si cervix. Mostra este analizata in laborator. Biopsia endometriala provoaca disconfort; de aceea, pacientei i se administreaza in prealabil un sedativ.

Nu este obligatoriu sa faci toate aceste teste. Medicul specialist iti va recomanda testele potrivite pentru situatia ta. Aceste teste duc la descoperirea cauzelor infertilitatii la aproximativ 85% din cuplurile care le efectueaza.
Evaluarea uterului si a trompelor uterine - teste structurale uterine

Ce se intampla daca testele de infertilitate initiale nu stabilesc un diagnostic? Afla care sunt testele mai agresive la nivelul uterului si trompelor uterine pentru depistarea cauzelor infertilitatii. ...

Histerosalpingografia vs. histerosonografia

Vă prezentam comparativ cele două metode utilizate pentru a diagnostica anumite probleme ale uterului sau trompelor uterine, având în vedere indicațiile, modul de realizare, riscurile și avantajele fiecăreia....


Data actualizare: 20-05-2014 | creare: 31-01-2007 | Vizite: 33711
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testarea fertilitatii la barbati
  • Mituri legate de infertilitate
  • Cauze de infertilitate la femei
  •