Este sucraloza un îndulcitor sigur pentru sănătatea intestinală?

©

Autor:

Este sucraloza un îndulcitor sigur pentru sănătatea intestinală?
Creșterea globală a obezității și a problemelor de sănătate asociate continuă să fie o preocupare majoră, în ciuda numeroaselor inițiative de scădere în greutate. Un factor cheie ar putea fi modificările în funcția barierei intestinale și a microbiotei intestinale, care duc la creșterea nivelului de toxine bacteriene în sânge (endotoxemie). Această inflamație rezultată din endotoxemia indusă de dietă a fost asociată cu anumite componente alimentare, cum ar fi grăsimile saturate și zaharurile. Înlocuirea acestora cu îndulcitori cu conținut scăzut de calorii ar putea oferi beneficii pentru sănătate, dar consumul pe termen lung ar putea duce la creșterea în greutate și la modificarea microbiotei intestinale.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a evaluat impactul consumului de zahăr (sucroză sau zaharoză) și îndulcitor artificial (sucraloză) asupra endotoxemiei postprandiale și a permeabilității intestinale, atât în modele celulare, cât și la indivizi sănătoși.

Cercetările au implicat 18 persoane sănătoase, nefumătoare, cu un indice de masă corporală (IMC) specific. Doar 11 au finalizat studiul, restul retrăgându-se din diverse motive, inclusiv infecții cu COVID-19. Participanții au fost supuși unor ajustări dietetice și li s-au administrat băuturi cu diverse concentrații de zaharoză și sucraloză. Au fost efectuate diverse teste pentru a evalua impactul asupra endotoxemiei și permeabilității intestinale.

Rezultatele studiului

În urma standardizării nutriționale, la cei 11 participanți s-au observat scăderi semnificative ale nivelurilor de trigliceride, colesterol total, HDL și LDL. De asemenea, s-a înregistrat o scădere a tensiunii arteriale sistolice și a nivelurilor de endotoxină bacteriană în ser.

După consumul de băuturi îndulcite cu zaharoză, s-a observat o creștere semnificativă a nivelurilor de endotoxină plasmatică, efect care nu a fost observat la consumul de băuturi îndulcite cu sucraloză. Testele pe celule Caco-2 au arătat că tratamentul cu zaharoză a dus la creșterea nivelurilor de endotoxină bacteriană, în timp ce tratamentul cu sucraloză nu a avut același efect.

Concluzii

Îndulcitorii intenși, folosiți adesea ca substituți pentru zahăr, pot oferi beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, s-a constatat că consumul de 1 litru de o băutură îndulcită cu zaharoză crește semnificativ nivelurile de endotoxină bacteriană în sânge, un efect care nu a fost observat la băuturile îndulcite cu sucraloză. Unele dovezi sugerează că fructoza, o componentă a zaharozei, ar putea fi cauza, posibil afectând flora intestinală.

sursa: News Medical
foto: Tatjana Baibakova / Shutterstock

Data actualizare: 22-09-2023 | creare: 22-09-2023 | Vizite: 204
Bibliografie
Is sucralose the safer sweetener for your gut health?, link: https://www.news-medical.net/news/20230919/Is-sucralose-the-safer-sweetener-for-your-gut-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate
  • Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului
  • Este posibil ca băuturile cu îndulcitori să nu fie mai sănătoase pentru inimă decât cele cu zahăr
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum