Evenimentele traumatice afectează sănătatea cardiovasculară

©

Autor:

Evenimentele traumatice afectează sănătatea cardiovasculară
Factorii de risc cardiovascular sunt tot mai mult prezenți în stilul de viață occidental. Fumatul și hipertensiunea sunt printre cei mai cunoscuți, însă se pare că și factorii psihosociali pot fi incriminați. Un nou studiu ce va fi prezentat la întâlnirea anuală a Societății nord americane pentru menopauză sugerează că experiențele traumatice pot afecta sănătatea cardiovasculară.

Bolile cardiovasculare reprezintă o cauză principală de deces în Statele Unite și, potrivit Asociației americane a inimii, în fiecare minut cineva își pierde mama, fiica, sora sau soția din cauza unei boli de inimă. Până în prezent, cercetările privind impactul experiențelor traumatice asupra sănătății inimii sunt limitate, și cu atât mai mult cercetările privind această asociere și influența menopauzei - o perioadă în care riscul cardiovascular crește.

Studiul de față a cercetat 272 de femei aflate în perioada de pre sau post menopauză, nefumătoare. Autorii au vizat efectul experiențelor de viață traumatice asupra funcției endoteliale - endoteliul reprezintă căptușeala interioară a inimii și vaselor de sânge - independent de alți factori de risc. Potrivit rezultatelor, femeile care au raportat trei sau mai multe evenimente traumatice (cum ar fi hărțuirea sexuală, decesul unui copil, accident rutier, dezastre naturale, jaf sau violență) prezentau o funcție endotelială mai precară, ceea ce le făcea susceptibile la apariția unui eveniment cardiovascular.

Având în vedere concluziile studiului și procentul mare de femei postmenopauzale afectate de boli de inimă, este recomandat ca medicii să țină cont și de sănătatea psihică în momentul evaluării pacientelor.

Sursa: EurekAlert

Data actualizare: 07-11-2019 | creare: 12-10-2017 | Vizite: 961
Bibliografie
Traumatic events take toll on the heart, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-10/tnam-tet100617.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum