Evenimentele traumatice afectează sănătatea cardiovasculară
Autor: Airinei Camelia

Bolile cardiovasculare reprezintă o cauză principală de deces în Statele Unite și, potrivit Asociației americane a inimii, în fiecare minut cineva își pierde mama, fiica, sora sau soția din cauza unei boli de inimă. Până în prezent, cercetările privind impactul experiențelor traumatice asupra sănătății inimii sunt limitate, și cu atât mai mult cercetările privind această asociere și influența menopauzei - o perioadă în care riscul cardiovascular crește.
Studiul de față a cercetat 272 de femei aflate în perioada de pre sau post menopauză, nefumătoare. Autorii au vizat efectul experiențelor de viață traumatice asupra funcției endoteliale - endoteliul reprezintă căptușeala interioară a inimii și vaselor de sânge - independent de alți factori de risc. Potrivit rezultatelor, femeile care au raportat trei sau mai multe evenimente traumatice (cum ar fi hărțuirea sexuală, decesul unui copil, accident rutier, dezastre naturale, jaf sau violență) prezentau o funcție endotelială mai precară, ceea ce le făcea susceptibile la apariția unui eveniment cardiovascular.
Având în vedere concluziile studiului și procentul mare de femei postmenopauzale afectate de boli de inimă, este recomandat ca medicii să țină cont și de sănătatea psihică în momentul evaluării pacientelor.
Sursa: EurekAlert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Au fost identificați noi factori în ateroscleroză
- Grăsimea din jurul inimii este asociată cu un risc crescut de insuficienţă cardiacă
- Recomandările cu privire la cantitatea de alcool ce poate fi consumată fără a crește riscurile de boli cardiovasculare ar putea fi eronate
- Dieta cu un aport redus de proteine scade riscul de boli cardiovasculare
- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?