Evoluția gustului bun
Un studiu realizat de Universitatea North Carolina a descoperit că diferențele dintre compoziția elementară a alimentelor și nevoile elementare ale animalelor, pot explica dezvoltarea gusturilor plăcute, precum sărat, umami și dulce.
Gustul ne oferă informaÈ›ii despre alimente înainte ca acestea să fie înghiÈ›ite. Astfel, gustul unei fripturi poate acÈ›iona pe receptorii pentru umami, deoarece are în compoziÈ›ie o concentraÈ›ie mare de azot, esenÈ›ial pentru supravieÈ›uire.
Persoanele ce au nevoie de multe produse bogate în sodiu, sunt mult mai adaptate pentru gustul sărat È™i mâncarea sărată.
Cercetătorii susÈ›in că dezechilibrele nutriÈ›ionale È™i metabolice pot afecta creÈ™terea. Astfel, s-a început studiul comparativ privind compoziÈ›ia elementară a trei grupe de animale (mamifere, peÈ™ti È™i insecte) È™i plante.
Cercetătorii susÈ›in că animalele ce mănâncă alimente ce sunt mai rare sau imprevizibile, sunt mai susceptibile de a avea receptori gustativi care să le recompenseze.
Gustul este considerat a fi un instrument ce ajută consumatorii să acorde prioritate alimentelor pe care ar trebui să le caute È™i să le consume. Tot gustul este cel care poate informa consumatorii privind alimentele ce trebuiesc evitate atunci când conÈ›in prea mult dintr-un element de care au nevoie.
Aceasta este explicaÈ›ia pentru care e mai uÈ™or să mâncăm o mână de chipsuri, decât o mână de sare.
Locul în care ne poziÈ›ionăm pe lanÈ›ul alimentar, poate prezice complexitatea sistemului de gust. Astfel, animalele de pradă au mai puÈ›ine È™anse să experimenteze dezechilibre nutriÈ›ionale față de erbivore sau omnivore.
Afinitatea pentru anumite alimente trebuie să aibă factori evolutivi puternici, deoarece, fără gust, animalele ar putea să consume în exces pentru a putea atinge echilibrul nutriÈ›ional.
Fosforul are un interes aparte deoarece este asociat cu fosfatul, fiind forma primară în mulÈ›i acizi nucleici, ATP sau fosfolipide.
În urma studiului, s-a descoperit că deÈ™i mamiferele, insectele, peÈ™tii È™i plantele sunt situate la distanță în arborele filogenetic, toate au gusturi adaptate ce prioritizează aceleaÈ™i elemente precum sodiu, azot È™i fosfor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou studiu examinează modul în care interacționează dieta, metabolismul glucozei și somnul
- Asocierile potențiale între aportul de nutrienți și multimorbidite
- Sistemul de încălzire a tutunului nu este atât de inofensiv precum se pretinde
- Pentru o viață mai lungă, consumați zilnic două porții de fructe și trei porții de legume
- Gust rau in gura
- Gustul amar in gura
- Amar in gura
- Probleme cu gustul si mirosul pe care nu le-a identificat niciun doctor
- Tratament pentru sinuzita si alergie + gust amar
- Gust amar dimineata si respiratie urat mirositoare
- Amar in gura si limba amortirta
- Sex oral si un gust ciudat
- Stare de ameteala, diaree, gust amar, stare generala de rau, ficat marit
- Amar in ceru guri