Evoluția gustului bun

Evoluția gustului bun

©

Autor:

Evoluția gustului bun

Un studiu realizat de Universitatea North Carolina a descoperit că diferențele dintre compoziția elementară a alimentelor și nevoile elementare ale animalelor, pot explica dezvoltarea gusturilor plăcute, precum sărat, umami și dulce.
Gustul ne oferă informaÈ›ii despre alimente înainte ca acestea să fie înghiÈ›ite. Astfel, gustul unei fripturi poate acÈ›iona pe receptorii pentru umami, deoarece are în compoziÈ›ie o concentraÈ›ie mare de azot, esenÈ›ial pentru supravieÈ›uire.


Persoanele ce au nevoie de multe produse bogate în sodiu, sunt mult mai adaptate pentru gustul sărat È™i mâncarea sărată.


Cercetătorii susÈ›in că dezechilibrele nutriÈ›ionale È™i metabolice pot afecta creÈ™terea. Astfel, s-a început studiul comparativ privind compoziÈ›ia elementară a trei grupe de animale (mamifere, peÈ™ti È™i insecte) È™i plante.


Cercetătorii susÈ›in că animalele ce mănâncă alimente ce sunt mai rare sau imprevizibile, sunt mai susceptibile de a avea receptori gustativi care să le recompenseze.


Gustul este considerat a fi un instrument ce ajută consumatorii să acorde prioritate alimentelor pe care ar trebui să le caute È™i să le consume. Tot gustul este cel care poate informa consumatorii privind alimentele ce trebuiesc evitate atunci când conÈ›in prea mult dintr-un element de care au nevoie.

 

Aceasta este explicaÈ›ia pentru care e mai uÈ™or să mâncăm o mână de chipsuri, decât o mână de sare.


Locul în care ne poziÈ›ionăm pe lanÈ›ul alimentar, poate prezice complexitatea sistemului de gust. Astfel, animalele de pradă au mai puÈ›ine È™anse să experimenteze dezechilibre nutriÈ›ionale față de erbivore sau omnivore.


Afinitatea pentru anumite alimente trebuie să aibă factori evolutivi puternici, deoarece, fără gust, animalele ar putea să consume în exces pentru a putea atinge echilibrul nutriÈ›ional.


Fosforul are un interes aparte deoarece este asociat cu fosfatul, fiind forma primară în mulÈ›i acizi nucleici, ATP sau fosfolipide.


În urma studiului, s-a descoperit că deÈ™i mamiferele, insectele, peÈ™tii È™i plantele sunt situate la distanță în arborele filogenetic, toate au gusturi adaptate ce prioritizează aceleaÈ™i elemente precum sodiu, azot È™i fosfor.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 22-06-2021 | creare: 22-06-2021 | Vizite: 793
Bibliografie
The evolution of good taste, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210614153906.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gust ciudat în gură
  • Capsaicina poate îmbunătăți percepÈ›ia sării È™i senzaÈ›ia de gust
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum