Capsaicina poate îmbunătăți percepția sării și senzația de gust

Autorii explică faptul că persoanele care È™i-au pierdut simÈ›ul mirosului deseori compensează acest aspect prin adăugare unei cantități mari de sare, condimente sau sos picant alimentelor pe care le consumă, în încercarea de a redobândi simÈ›ul savorii mâncării. De asemenea, aceÈ™tia ajung să consume pe zi cantități cuprinse între 9 È™i 12 grame de sare pe zi, cu mult peste limita recomandată de OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății, adică 5 grame pe zi, având efecte negative asupra stării lor de sănătate.
Studiul curent a inclus persoane cu vârsta cuprinsă între 18 È™i 65 de ani ce au suferi de hiposmie sau anosmie timp de minimum 12 săptămâni din zona Philadelphiei, acesta având loc între luna octombrie a anului 2021 È™i luna septembrie a anului 2022. Cu toate acestea, persoanele care sufereau de anosmie congenitală au fost excluse. EÈ™antionul final de studiu a fost compus din 33 de persoane cu o medie de vârstă de 47 de ani, dintre care 23 sufereau de hiposmie, dintre care 11 au raportat că suferă de parosmie, adică simÈ›ul patologic al unor mirosuri care nu există în realitate, iar 10 de anosmie.
La gustarea a douăsprezece tipuri diferite de supe, precum È™i a unor bucăți de ciocolată È™i paste, aceÈ™tia au preferat mai mult mâncarea ce conÈ›inea cantități mai mari de sare în defavoarea celei gătite în mod corect, iar câÈ›iva participanÈ›i au preferat mâncărurile mai grase. În schimb, nu s-au identificat diferenÈ›e între preferinÈ›ele acestora la gusturile dulce, acru sau la mâncărurile picante.
Mai mult, participanÈ›ii au preferat în număr mai mare mâncarea care conÈ›inea capsaicină, declarând că aceasta a fost picantă È™i plină de gust, procentul aferent acestora fiind de 60%, iar 70% dintre ei au afirmat că, în urma pierderii simÈ›ului olfactiv, au început să folosească o cantitate mult mai mare de condimente la prepararea mâncării. Prin urmare, capsaicina ar putea fi recomandată persoanelor ce suferă de hiposmie sau anosmie pentru a limita nevoia de compensare prin adaosul de sare la alimente.
Data actualizare: 23-06-2023 | creare: 23-06-2023 | Vizite: 683
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ce efecte are consumul de kimchi asupra sănătății?
- Favorizarea alimentelor procesate minim în dietă nu înseamnă neapărat o alimentație sănătoasă
- O dietă bogată în fibre, asociată cu un risc redus de a dezvolta demență
- Alimentația ca medicament: studiile clinice arată beneficiile pentru sănătate ale intervențiilor dietetice
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Gust rau in gura
- Gustul amar in gura
- Probleme cu gustul si mirosul pe care nu le-a identificat niciun doctor
- Gust amar dimineata si respiratie urat mirositoare
- Gust neplacut de la sani!
- Amar in gura si limba amortirta
- Stare de ameteala, diaree, gust amar, stare generala de rau, ficat marit
- Amar in ceru guri