Exercițiile fizice din timpul sarcinii îmbunătățesc starea generală de sănătate

Exercițiile fizice din timpul sarcinii îmbunătățesc starea generală de sănătate

©

Autor:

Exercițiile fizice din timpul sarcinii îmbunătățesc starea generală de sănătate
ExerciÈ›iile fizice efectuate înainte de sarcină, cât È™i în timpul sarcinii, restabilesc È›esuturile, crescând capacitatea organismului de a gestiona nivelul zahărului din sânge, ceea de determină o scădere a riscului de apariÈ›ie al unor probleme de sănătate pe termen lung, conform rezultatelor unei noi analize.
Studiul, efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Cambridge È™i publicat în revista Physiological Reports, oferă rezultate care pot consolida importanÈ›a unui stil de viață activ în timpul È™i înaintea unei sarcini. ExerciÈ›iile fizice îmbunătățesc modul în care organismul gestionează nivelul de zahăr din sânge, astfel că au o contribuÈ›ie importantă la reducerea riscurilor de apariÈ›ie a diabetului zaharat de tip doi sau a sindromului metabolic. De aceste efecte pozitive beneficiază inclusiv femeile care nu sunt gravide. În ceea ce priveÈ™te gravidele, exerciÈ›iile fizice previn creÈ™terea excesivă în greutate, din cauza gestaÈ›iei, cât È™i dezvoltarea diabetului gestaÈ›ional, o problemă relativ frecventă È™i care poate afecta sarcina.

DeÈ™i sunt cunoscute suficiente beneficii ale exerciÈ›iilor fizice, nu la fel de multe detalii există despre modificările pe care exerciÈ›iile fizice le provoacă È›esuturilor mamelor însărcinate obeze. Pentru a obÈ›ine aceste informaÈ›ii, cercetătorii au utilizat È™oareci de laborator în cadrul unei analize ce a durat aproximativ 18 zile. Șoarecii au fost mai întâi alimentaÈ›i cu produse bogate în grăsimi zaharoase, astfel încât să devină obezi, iar mai apoi au făcut exerciÈ›ii pe o bandă de alergare timp de 20 de minute pe zi, cu o săptămână înainte de sarcină È™i pe parcursul următoarelor 17 zile, până la momentul naÈ™terii. La finalul celor 18 zile de antrenamente, cercetătorii au analizat È›esuturile È™oarecilor obezi care au avut parte de exerciÈ›ii moderate înainte È™i în timpul sarcinii, descoperind că acestea sunt asemănătoare cu cele ale mamelor non-obeze. Aceste similitudini nu au fost observate È™i la È™oarecii care nu au avut parte de exerciÈ›ii fizice, astfel că schimbările pot fi puse pe seama exerciÈ›iilor fizice È™i pe îmbunătățirile metabolice pe care sportul le promovează în organismul gravid.

Èšestului adipos alb, care stochează lipide È™i care este găsit în diferite părÈ›i din jurul corpului, È›esutul muscular scheletic È™i ficatul au fost organele cheie care au fost afectate de exerciÈ›iile fizice. La nivelul È›esutului adipos alb au fost evidenÈ›iate cele mai multe modificări, acesta fiind restabilit într-o stare similară cu cea observată la mamele care nu au fost obeze, ca răspuns la exerciÈ›iile fizice. Rezultatele consolidează importanÈ›a stilului de viață activ înainte de planificarea unei sarcini, dovedind importanÈ›a acestui factor în păstrarea stării de sănătate. SpecialiÈ™tii consideră că exerciÈ›ii fizice efectuate înainte È™i în timpul sarcinii ar putea să ajute mama să-È™i reducă riscul de a dezvolta probleme de sănătate È™i totodată ar putea ajuta la dezvoltarea într-un mod sănătos a fătului.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-09-2019 | creare: 06-09-2019 | Vizite: 714
Bibliografie
Exercise in pregnancy improves health of obese mothers by restoring their tissues, mouse study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190829214754.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum