Concentrațiile crescute de paracetamol din urină la bărbați au fost asociate cu infertilitatea

©

Autor:

Concentrațiile crescute de paracetamol din urină la bărbați au fost asociate cu infertilitatea
Cuplurile în cadrul cărora bărbații au prezentat concentații crescute de paracetamol în urină au procreat după o perioadă mult mai lungă, comparativ cu cele la care s-au observat concentrații mai mici sau inexistente. Acestea au fost rezultatele preliminarii ale unui studiu realizat de National Institutes of Health, publicat recent în jurnalul online Human Reproduction.

Paracetamolul, cunoscut și sub denumirea de acetaminofen, este un medicament eliberat fără prescripție medicală, cu utilizare largă ca antipiretic și analgezic. De asemenea este un compus care poate rezulta în urma degradării anilinei la nivelul organismului. Anilina este o substanță chimică utilizată la fabricarea cauciucului, a pesticidelor și a coloranților alimentari, a celor utilizați în cosmetică și în industria textilă.

Autorul coordonator al studiului precizează faptul că aceste concentrații crescute de paracetamol în urina anumitor bărbați nu rezultă în totalitate din administrarea medicamentului paracetamol, dar mai ales în urma expunerii ambientale la acetaminofen sau anilină sau a unei combinații între cele două.

Datele prezentate au rezultat în urma studiului LIFE (Longitudinal Investigation of Fertility and the Envirnoment study), care și-a propus să analizeze comportamentele stilului de viață și expunerea la agenții chimici din mediu care pot afecta fertilitatea. La studiu au participat 501 cupluri monitorizate în perioada 2005 – 2009.

În rândul femeilor s-au remarcat concentrații urinare superioare valorilor observate la bărbați, 26.6 ng/ml comparativ cu 13.2 ng/ml. Aceste valori însă par să nu afecteze șansele de a rămâne însărcinate. În schimb, cuplurile în cadrul cărora bărbații au prezentat valori mai mari de 73.5 ng/ml ale paracetamolului din urină, șansele de obținere a unei sarcini erau cu 35% mai mici, comparativ celor cu valori sub 5.4 ng/ml.

În acest moment studiile trebuie coraborate cu cercetările care vor urma pentru validarea descoperirilor și stabilirea unei potențiale relații de cauzalitate de tip doză-efect. Rezultatele studiului ar putea contribui la stabilirea unei limite de siguranță acceptată în cazul expunerii ambientale la paracetamol.

Sursa: National Institutes of Health

Data actualizare: 22-07-2016 | creare: 22-07-2016 | Vizite: 969
Bibliografie
High levels of urinary paracetamol may impair male fertility, NIH study suggests, link: https://www.nichd.nih.gov/news/releases/Pages/071416-paracetamol-male-fertility.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cauze de infertilitate la barbati
  • Clasificare: lista completa de cauze de infertilitate masculina
  • Cauze hormonale de infertilitate la barbati
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum