Experiențele din primii ani de viață pot avea un impact de lungă durată asupra genelor

©

Autor:

Experiențele din primii ani de viață pot avea un impact de lungă durată asupra genelor

Un nou studiu efectuat pe muște de fructe, condus de cercetătorii de la UCL, arată că experiențele timpurii pot avea un impact asupra activității genelor noastre mult mai târziu în viață și chiar pot modifica longevitatea.
Potrivit studiului care a fost publicat în Nature Aging, „memoria” expresiei genelor poate dura pe tot parcursul vieții și poate oferi o nouă cale de îmbunătățire a sănătății la vârste înaintate.
Dr. Nazif Alic, autorul principal al studiului de la UCL Biosciences UCL Institute of Healthy Ageing, a declarat: „Experiențele pe care o persoană le-a avut în tinerețe sau chiar în timpul sarcinii au un impact asupra sănătății sale pe măsură ce îmbătrânește. Având în vedere că modificările în expresia genelor în timpul adolescenței pot crea o „memorie” care afectează sănătatea mai mult de 50 de ani mai târziu, am identificat aici un mod în care se întâmplă acest lucru”.


Cercetătorii s-au bazat pe descoperirile lor anterioare, conform cărora muștele de fructe care au primit o dietă bogată în zahăr în tinerețe au trăit mai puțin timp, chiar și atunci când au primit o dietă mai bună la vârsta adultă.


Primul și cel mai important pas în exprimarea genelor este transcrierea, sau copierea informațiilor din ADN în ARN mesager. Factorii de transcripție sunt proteine care controlează acest proces.
Pentru a realiza această lucrare, oamenii de știință au crescut nivelurile de dFOXO la femelele de muște de fructe în primele trei săptămâni de la vârsta adultă a muștelor.


Ei au descoperit că aceste experiențe timpurii au dus la modificări ale cromatinei care au persistat și au condus la o expresie diferită a genelor mai târziu în viață. În cele din urmă, aceasta a îmbunătățit sănătatea la bătrânețe și a afectat durata de viață a muștei fructelor mai mult de o lună. Acest lucru a contracarat unele schimbări care ar fi de așteptat ca parte a îmbătrânirii normale.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile lor ar putea contribui la influențarea sănătății oamenilor până la vârste înaintate.


Potrivit Dr. Alic, chiar și după ce am făcut schimbări semnificative în alimentație de-a lungul anilor, este posibil ca o dietă săracă în timpul copilăriei să ne afecteze metabolismul mai târziu în viață, schimbând modul în care sunt exprimate genele noastre. Din fericire, acest lucru poate fi reversibil.

sursa: Science Daily
foto: UCL News


Data actualizare: 06-12-2022 | creare: 06-12-2022 | Vizite: 248
Bibliografie
Early life experiences can have long-lasting impact on genes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221201123146.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost identificate genele asociate deteriorării creierului odată cu vârsta
  • Imortalitatea celulelor stem
  • Noi evidențe privind legătura dintre mediu și modificările genetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum