Expunerea la diverse amestecuri de substanțe chimice în perioada sarcinii modifică dezvoltarea creierului copilului

©

Autor:

Expunerea la diverse amestecuri de substanțe chimice în perioada sarcinii modifică dezvoltarea creierului copilului
Amestecurile complexe de substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin au impact asupra dezvoltării creierului copiilor și asupra dobândirii limbajului, constată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Uppsala. Combinând studiile asupra populației umane cu experimente pe modele celulare și animale, oamenii de știință arată că până la 54% dintre femeile însărcinate au fost expuse la niveluri de substanțe chimice definite experimental drept îngrijorător de mari.
Tot mai multe dovezi arată că substanțele chimice la care oamenii sunt expuși în mod constant pot perturba activitatea sistemului endocrin și, prin urmare, pot fi periculoase pentru sănătatea și dezvoltarea umană și animală. În timp ce nivelurile de expunere pentru substanțele chimice individuale sunt adesea sub valorile limită existente, expunerea la aceleași substanțe chimice în amestecuri complexe poate afecta sănătatea umană.

Cu toate acestea, toate evaluările de risc existente și, prin urmare, valorile limită stabilite, se bazează pe substanțele chimice care sunt examinate pe rând. A existat astfel o nevoie puternică de a testa dacă ar fi posibilă o strategie alternativă, în care amestecurile reale măsurate în expunerile din viața reală să poată fi testate ca atare atât în ​​context epidemiologic, cât și experimental. Proiectul actual, finanțat de Uniunea Europeană, și-a propus să abordeze această nevoie nesatisfăcută.

În prima etapă a studiului, un amestec de substanțe chimice a fost identificat în sângele și urina femeilor însărcinate, asociat cu întârzierea dezvoltării limbajului la copii la 30 de luni. Acest amestec critic a inclus o serie de ftalați, bisfenol A și substanțe chimice perfluorinate. În a doua etapă, studiile experimentale au descoperit țintele moleculare prin care nivelurile relevante pentru om ale acestui amestec au perturbat reglarea circuitelor endocrine și a genelor implicate în autism și dizabilități intelectuale. În final, constatările din studiile experimentale au fost folosite pentru a dezvolta noi principii pentru evaluarea riscului acestui amestec.

Cercetătorii au reușit să arate că 54% dintre copiii incluși în studiu erau expuși riscului de întârziere a dezvoltării limbajului (la vârsta de 30 de luni), deoarece au fost expuși prenatal la un amestec de substanțe chimice la niveluri care au fost peste nivelurile prezise pentru a avea un impact asupra dezvoltării neurologice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-02-2022 | creare: 21-02-2022 | Vizite: 275
Bibliografie
More chemicals, fewer words: Exposure to chemical mixtures during pregnancy alters brain development, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220217141304.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Listă substanțe toxice de evitat în timpul sarcinii
  •