Listă substanțe toxice de evitat în timpul sarcinii
Printre substanțele toxice de evitat în timpul sarcinii se numără mercurul, plumbul, pesticidele, bifenilul policlorurat, BPA, solvenții, ftalații și fumul de țigară. (1)
1. Mercurul
Mercurul se regăsește în pește și poate reduce capacitatea intelectuală la copil. De asemenea, poate determina apariția tulburărilor neurocognitive, spre exemplu autismul. (1)
2. Plumb
Plumbul este un metal greu care se găsește în numeroase locuri și obiecte precum sol, apă, cosmetice, bijuterii, baterii, benzină. El poate pătrunde în organism prin inhalarea, ingerarea sau expunerea cutanată la particule de plumb. Expunerea la cantități crescute de plumb în timpul sarcinii poate determina avort, retard de creștere intrauterină, naștere prematură și preeclampsie. (2)
3. Pesticide
Pesticidele și insecticidele conțin substanțe chimice care atacă sistemul nervos al insectelor, determinând moartea acestora. Având în vedere că sistemul nervos al bebelușului se dezvoltă în primul trimestru de sarcină, se recomandă evitarea expunerii la pesticide la femeile gravide. Potrivit studiilor, riscul cel mai crescut apare între săptămânile 3-8, când se dezvoltă tubul neural al fătului. Efectele adverse care pot apărea sunt defectele intrauterine și avortul. (3)
4. Bifenil policlorurat
Întâlnindu-se în pește, fructe de mare, lactate, uleiuri și grăsimi, bifenilul policlorurat poate determina greutate scăzută la naștere. Unii cercetători sugerează că expunerea mamei la această substanță scade greutatea la nou-născut cu aproximativ 200 grame. De asemenea, copiii pot prezenta tulburare de atenție și hiperactivitate. (1, 4)
5. Bisfenol A (BPA)
BPA este o substanță toxică utilizată pentru creerea unui tip de plastic denumit policarbonat. De asemenea, intră în componența majorității conservelor cu mâncare și băutură, inclusiv conservele cu mâncare pentru bebeluși. Expunerea la BPA poate crește riscul defectelor de naștere, tulburărilor neurocognitive, posibil de obezitate și diabet. (1, 5)
6. Solvenți
Solvenții includ alcoolii, degresanții, diluanții de vopsea și soluțiile de curățat. Expunerea la solvenți poate cauza avort, retard de creștere intrauterină, naștere prematură, defecte de naștere. (6)
7. Ftalați
Ftalatii se găsesc în numeroase obiecte, precum produse de plastic, jucării, furtunuri de grădină, produse cosmetice. Conform unor studii, copiii din mame expuse la ftalați pe parcursul sarcinii au avut un risc mai mare de apariție a tulburărilor motorii, precum și a tulburărilor de vorbire. (7)
8. Substanțe chimice din fumul de țigară
Mamele care fumează sunt mai predispuse să nască prematur. Mai mult, unul din 5 copii născuți din mame fumătoare prezintă greutate scăzută la naștere. De asemenea, pot apărea tulburări respiratorii la nou-născuți. (8)
2. Lead: https://mothertobaby.org/fact-sheets/lead-pregnancy/pdf/
3. Pesticides and pregnancy: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/pesticides-during-pregnancy/
4. Exposure to low levels of PCBs: https://www.isglobal.org/en/-/exposure-to-low-levels-of-pcbs-during-pregnancy-may-affect-fetal-growth?inheritRedirect=true
5. Protect your baby from BPA: https://www.mass.gov/info-details/protect-your-baby-from-bpa-bisphenol-a
6. Solvents and pregnancy: https://www.marchofdimes.org/pregnancy/solvents-and-pregnancy.aspx
7. Something else to avoid in pregnancy: Phthalates: https://www.health.harvard.edu/blog/something-else-to-avoid-in-pregnancy-phthalates-2019031516224
8. Smoking during pregnancy: https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/pregnancy/index.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni