Fumatul deteriorează o parte vitală a creierului
©
Autor: Redacția ROmedic

Aceștia au observat că pe termen lung fumatul ar putea subția stratul exterior al creierului (cortexul), acolo unde sunt localizate funcții cognitive esențiale, precum memoria, limbajul și percepția. Vestea bună este că renunțarea la fumat permite cortexului să se redreseze, însă doar parțial.
Studiul s-a desfășurat pe 244 de bărbați și 260 de femei cu vârsta medie de 73 de ani, lotul de participanți incluzând fumători, foști fumători și persoane care nu au fumat niciodată. Toți participanții au fost examinați pentru prima dată în 1947, ca parte a unui alt studiu, iar datele privind starea lor de sănătate furnizate în interviurile de atunci au fost folosite în cadrul acestei cercetări, pentru a le raporta la informațiile oferite de scanările MRI.
S-a observat că la vârsta de 73 de ani, fumătorii și foștii fumători prezentau zone ale cortexului mult mai subțiri decât ale celor care nu fumaseră niciodată. La cei care renunțaseră la fumat cortexul își revenise doar parțial la grosimea inițială, cu fiecare an fără fumat. Însă procesul de recuperare a fost evaluat ca fiind lent și incomplet. De exemplu, fumătorii înrăiți care renunțaseră de mai bine de 25 de ani la fumat aveau încă un cortex mai subțire.
Subțierea cortexului este un proces natural, care are loc odată cu înaintarea în vârstă. Fumatul, însă, îl accelerează, ceea ce nu este deloc benefic, având în vedere că un cortex subțiat este asociat în general cu declinul cognitiv la adulți.
Data actualizare: 22-06-2018 | creare: 11-02-2015 | Vizite: 3362
Bibliografie
Smoking thins vital part of brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150210133134.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Mirosul unei lămâi poate ajuta persoanele cu tulburări de percepție corporală
- Polifenolii (compuși naturali prezenți în plante) au un rol esențial asupra îmbătrânirii creierului
- Nerinetide, o moleculă promițătoare într-o meta-analiză privind tratamentul accidentului vascular cerebral
- Intensitatea durerii depinde de propriile convingeri
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Nod in gat, flegma jenanta.
- Nasul si gatul
- Cancer sau nu?
- Intrebare: karissa si fumatul
- Regim postoperatoriu-pt litiaza biliara
- De ceva vreme incoace, am in permanenta un nod in gat
- Confuzii mentale pot fi provocate de bolile renale?
- Fumatul la diabetici
- Semnele fumatului asupra dintilor
- Fumat peste hepatita A