Cum afectează Neurontin și Lyrica sinapsele creierului?

©

Autor:

Cum afectează Neurontin și Lyrica sinapsele creierului?
Neurontin (gabapentin) și formula cea mai nouă, mai potentă, Lyrica (pregabalin) sunt două medicamente autorizate pentru tratamentul durerii neuropate, indicate în tratamentul epilepsiei și în managementul convulsiilor refractare la terapia curentă, respectiv în tratamentul tulburării anxioase generalizate în Europa. În Statele Unite, Lyrica a fost aprobat și în tratamentul fibromialgiei.

Gabapentin și pregabalin au fost inițial concepute drept analogi ai acidului gama-aminobutiric (GABA), un mediator chimic sinaptic, responsabil de comunicarea între celulele nervoase. Cu toate că structura este similară cu cea a neurotransmițătorului GABA, efectele biologice ale gabapentinului și pregabalinului sunt distincte. Mecanismele celulare care stau la baza modului de acțiune al acestor substanțe nu sunt pe deplin înțelese.

Unul dintre ele este inhibarea trombospondinei neuronale la concentrații relevante clinic, trombospondina fiind un mediator secretat de astrocite ce semnaliza procesul de formare a noi sinapse (sinapsogeneză).

Blocarea formării de noi sinapse excitatorii determinată de gabapentin și pregabalină la doze terapeutice ar putea constitui un mecanism de acțiune esențial în epilepsie și durere neuropată. Astrocitoza reactivă este exagerată atât în leziunile epileptice și ale măduvei spinării consecutiv leziunilor nervoase periferice, responsabile de apariția durerii neuropate. Sinaptogeneza excitatorie aberantă ar putea de asemenea să constribuie la patofiziologia durerii neuropate și a epilepsiei. Astfel gabapentin și pregabalin ar putea acționa prin limitarea acestor sinapse care se formează excesiv și astfel determină ameliorarea simptomelor.

Prin urmare, faptul că Neurontin și Lyrica împiedică formarea de noi sinapse nu constituie un efect advers așa cum afirmă numeroase publicații online pornind de la interpretarea eronată a unui studiu publicat în jurnalul Cell în 2009, ci unul dintre mecanismele de acțiune.

Într-adevăr, nu există la ora actuală suficiente date pentru a stabili specificitatea cu care cele două substanțe medicamentoase împiedică formarea sinapselor, dacă acțiunea se concentrează doar pe cele aberante sau și pe cele responsabile de procesele normale de neuroplasticitate, mai exact reorganizarea structurală și funcțională a creierului, ca răspuns la informațiile din mediu, pe durata întregii vieți.

Află mai multe informații despre neuroplasticitate aici. 

Medicamentele nu sunt lipsite de reacții adverse, însă trebuie puse în balanță beneficiile versus riscurile și să fie atent cântărite înainte de a face o recomandare. Aceste reacții pot fi asociate și cu bolile preexistente, respectiv cu alte medicamente care sunt administrate concomitent. În acest caz este obligatoriu să se consulte prospectul pentru precauții speciale de administrare și interacțiuni medicamentoase.

Atunci când se ia în considerare administrarea unui medicament, se alege preparatul cu cea mai bună eficiență și efectele secundare cele mai puține, care pot fi prevenite, monitorizate sau ținute sub control.

În ceea ce privește riscul de ideație și comportamente suicidare, datele științifice existente până în prezent nu pot exclude posibilitatea unui risc crescut în cazul administrării acestor medicamente. În acest sens, intervenția medicului care monitorizează cazul în vederea screening-ului regulat și cea a aparținătorilor, respectiv a pacienților pentru identificarea precoce a comportamentelor și ideației suicidare sunt esențiale.

De asemenea, trebuie respectate cu strictețe dozele și instrucțiuile de administrare, în funcție de afecțiunile în care a fost indicate la adulți și la care au fost dovedite eficacitatea și siguranța clinică:
  • în durere neuropată asociată neuropatiei diabetice, nevralgiei post-herpetice și leziunilor măduvei spinării,
  • în epilepsie pentru reducerea frecvenței convulsiilor și
  • în tulburarea anxioasă generalizată, pentru ameliorarea simptomelor din TAG și prevenirea recăderilor pe termen lung.

Surse: Instituut voor Neuropathische Pijn
Cell
Meds News
US Health Magazine

Data actualizare: 20-04-2019 | creare: 15-06-2018 | Vizite: 6012
Bibliografie
[1] Pregabalin, Lyrica not for fibromyalgia in Europe, link:https://neuropathie.nu/treatment/pregabalin-lyrica-not-for-fibromyalgia-in-europe.html

[2] Gabapentin Receptor α2δ-1 Is a Neuronal Thrombospondin Receptor Responsible for Excitatory CNS Synaptogenesis, link: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(09)01185-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867409011854%3Fshowall%3Dtrue

[3] Neurontin and Lyrica – two treatments for pain that can lead to suicidal thoughts, link: https://medsnews.com/health/neurontin-and-lyrica-two-treatments-for-pain-that-can-lead-to-suicidal-thoughts/

[4] Neurontin and Lyrica are a Death Sentence for New Brain Synapses : Shocking Study, link: https://www.ushealthmag.co/neurontin-and-lyrica-are-a-death-sentence-for-new-brain-synapses-shocking-study/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă tehnică pentru tratamentul chirurgical al epilepsiei
  • Top 10 aplicații de smartphone pentru epilepsie
  • Convulsiile epileptice şi depresia ar putea avea cauze genetice comune
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum