Screeningul pentru Chlamydia - ce trebuie să știi

©

Autor:

Infecția cu Chlamydia trachomatis (chlamidioza) este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală de etiologie bacteriană, care afectează în mod egal atât bărbații, cât și femeile și se transmite pe cale sexuală.

Printre factorii de risc care favorizează contractarea infecției cu Chlamydia trachomatis amintim contactele sexuale neprotejate, începerea vieții sexuale înainte de vârsta de 25 de ani, istoric medical personal pozitiv pentru o altă infecție cu transmitere sexuală și parteneri sexuali multipli.

Infecția cu Chlamydia trachomatis este caracterizată din punct de vedere clinic prin durere abdominală, sângerări intermenstruale, secreții vaginale gălbui, urât mirositoare, febră, usturime la urinare, disurie, poliurie, dispareunie, ifnalarea și edemul mucoasei vaginale și/sau anale. La bărbați, infecția cu Chlamydia trachomatis poate determina edem și sensibilitate testiculară, durere și usturime la urinare, scurgeri peniene apoase sau purulente.

Diagnosticarea infecției cu Chlamydia trachomatis se realizează prin intermediul testelor de laborator, iar tratamentul său presupune administrarea de antibiotice (precum Azitromicină, Doxiciclină).

În lipsa administrării tratamentului specific sau în caz de administrare incorectă a tratamentului recomandat de către medic, infecția cu Chlamydia trachomatis poate duce la apariția complicațiilor, unele dintre ele fiind destul de severe: infertilitate, epididimită sau/și prostatită la bărbați, artrită reactivă, infecții neonatale, boala inflamatorie pelvină la femei, asocierea altor boli cu transmitere sexuală.

 

Screeningul pentru Chlamydia - ce trebuie să știi

În Statele Unite ale Americii, chlamidioza este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, alături de gonoree. În anul 2012, în Centrele pentru Control şi Prevenire a Bolii (CDC), au fost înregistrate peste 1,4 milioane cazuri de infecție cu Chlamydia trachomatis. Conform datelor statistice, cazurile de infecție cu Chlamydia sunt de 10 ori mai frecvente în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, comparativ cu cazurile de gonoree.


În ciuda faptului că majoritatea cazurilor de infecție cu Chlamydia sunt raportate Centrelor de Control şi Prevenție a Bolii, incidența bolii în rândul populației feminine este greu de apreciat, datorită numeroaselor cazuri asimptomatice care nu sunt diagnosticate.


Pentru a reduce numărul de îmbolnăviri cu Chlamydia, The Healthcare Effectiveness Data and Information Set (HEDIS, Setul de Date și Informații Privind Eficiența în Domeniul Sănătății) a evaluat proporția femeilor active din punct de vedere sexual, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, incluse anual într-un program de screening pentru infecția cu Chlamydia.


Setul de Date și Informații Privind Eficiența în Domeniul Sănătății cuprinde măsuri de performanță folosite la scară largă în industria de îngrijire medicală și este dezvoltat și întreținut de către Comitetul Național pentru Asigurarea Calității.


Programul de screening instituit de către Setul de Date și Informații Privind Eficiența în Domeniul Sănătății a fost desfășurat în cadrul mai multor țări din Statele Unite ale Americii și a permis urmărirea în evoluție a procentului de infectări cu Chlamydia pe parcursul a șapte ani.


Datele furnizate de către programul de screening pentru Chlamydia, instituit de către HEDIS, sunt următoarele:

  • În Statele Unite ale Americii au fost înregistrate următoarele procente de infecții cu Chlamydia trachomatis, în decursul a șapte ani: 47% în anul 2009, 48,1% în anul 2010, 49,6% în anul 2011, 49,2% în anul 2012, 49,3% în anul 2013, 49,9% în anul 2014 și 49,8% în anul 2015.

În urma acestui program de screening anual al femeilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, active sexual, s-a ajuns la concluzia că procentul femeilor infectate cu Chlamydia trachomatis înregistrat în anul 2014 (47%) a fost semnificativ mai mare comparativ cu cel înregistrat în anul 2001 (23, 1%).


În ciuda progreselor înregistrate și a eficienței screeningului pentru Chlamydia, multe femei care prezintă risc crescut de a fi afectate de chlamidioză nu sunt testate. Aceasta reflectă în mare măsură lipsa resurselor financiare pentru a sprijini programele de screening pentru Chlamydia și lipsa de conștiință a furnizorilor medicali.

 

Complicații ale infecției cu Chlamydia

Atât infecția cu Chlamydia simptomatică, cât şi cea asimptomatică, pot duce la apariția unor complicații destul de severe, precum boala inflamatorie pelvină, sarcina extrauterină, infertilitate, etc. Copiii născuți din mame diagnosticate la naştere sau în perioada prenatală cu chlamidioză prezintă un risc crescut de a dezvolta pneumonie neonatală sau oftalmie, ambele secundare infecției cu Chlamydia trachomatis.

În cazul bărbaților, infecția cu Chlamydia trachomatis poate duce la apariția uretritei, proctitei sau a epididimitei.


La ambele genuri, infecția cu Chlamydia netratată poate favoriza, pe lângă apariția artritei, contractarea şi transmiterea infecției cu virusul HIV. Infecțiile cu Chlamydia localizate la nivelul faringelui sau al rectului pot fi deseori asimptomatice.

 

Factori de risc ai infecției cu Chlamydia

Unul dintre principalii factori de risc asociați contractării infecției cu Chlamydia sunt partenerii sexuali multipli.


Există anumite categorii de persoane care prezintă risc crescut de a contracta infecție cu Chlamydia. Dintre acestea amintim următoarele: femeile care practică prostituția, persoanele încarcerate, recruții din armată şi în rândul persoanelor internate în cadrul clinicilor de sănătate sexuală (STI).


Rasa prezintă şi ea un rol deosebit în cazul screeningului pentru Chlamydia. Incidența crescută a infecției cu Chlamydia trachomatis a fost înregistrată în rândul hispanicilor şi a populației de culoare.

 

Eficiența programelor de screening pentru Chlamydia

Programele de screening pentru Chlamydia, înființate de către mai multe companii medicale din Statele Unite ale Americii, şi-au dovedit eficiența prin scăderea ratei complicațiilor în rândul femeilor care prezintă risc crescut de a fi infectate cu Chlamydia. Prin intermediul acestor programe de screening, au fost testate femei cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani. Dintre acestea, multe au fost testate pozitiv pentru infecția cu Chlamydia, fiind asimptomatice şi li s-a administrat tratamentul medicamentos corespunzător (cu antibiotice). În acest mod, rata morbidității prin chlamidioză a fost redusă semnificativ.


Screeningul pentru Chlamydia s-a dovedit a fi eficient chiar şi în rândul bărbaților, fiind înregistrate numeroase cazuri asimptomatice chiar şi î rândul populației masculine.


La finalul programului de screening pentru Chlamydia, cercetătorii din domeniul medical au ajuns la concluzia că cele mai expuse riscului de a se infecta cu Chlamydia sunt femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, fiind urmate pe locul doi de femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani.


La bărbați, incidența maximă a infecției cu Chlamydia a fost înregistrată între 20 şi 24 de ani.

 

Teste utilizate în cadrul programelor de screening pentru Chlamydia

Cele mai specifice teste pentru diagnosticarea infecției cu Chlamydia trachomatis sunt testele bazate pe amplificarea acidului nucleic (NAATs), datorită sensibilității și specificității lor crescute și datorită faptului că sunt aprobate de către Food and Drug Administration USa (FDA) pentru a fi utilizate în scopul diagnosticării anumitor afecțiuni localizate la nivelul urogenital (prin intermediul colectării urinei sau a secrețiilor de la nivel vaginal, endocervical sau uretral).


Cât privește intervalele de timp facile pentru diagnosticarea infecției cu Chlamydia prin intermediul programelor de screening, se recomandă testarea persoanelor care a prezentat factori de risc pentru infecția cu Chlamydia încă de la ultimul test negativ.

 

Tratamentul infecției cu Chlamydia

Toate persoanele care sunt testate pozitiv în cadrul porgramelor de screening pentru Chlamydia, sunt supuse tratamentului corespunzător cu antibiotice (Azitromicină, Doxiciclină). De asemenea, se recomandă testarea partenerilor sexuali a persoanelor testate pentru Chlamydia, a căror rezultat a fost pozitiv. În cazul în care aceștia sunt pozitivi, li se administrează tratamentul specific cu antibiotice, ca și în cazul primei categorii de persoane.


Persoanelor diagnosticate cu Chlamydia în urma programului de screening, li se recomandă întreruperea vieții sexuale până la terminarea administrării tratamentului corespunzător și până la dispariția oricărei simptome specifice bolii (în cazurile simptomatice).


Pentru a preveni reapariția infecției cu Chlamydia trachomatis, se recomandă retestarea după trei luni de la încheierea tratamentului specific, a persoanelor diagnosticate și tratate ulterior pentru chlamydioză.


În cazul femeilor însărcinate, pentru a confirma eradicarea infecției cu Chlamydia se recomandă retestarea la trei săptămâni de la încheierea tratamentului pentru Chlamydia. Femeile însărcinate, diagnosticate cu chlamidioză în cursul primului trimestru de sarcină, necesită retestarea la trei luni de la încheierea tratamentului specific.


Prevenirea pneumoniei sau a oftalmiei secundare infecției cu Chlamydia se realizează prin diagnosticarea prenatală a infecției cu Chlamydia.

 

În concluzie, putem afirma faptul că programele de screening pentru Chlamydia sunt deosebit de eficiente, deoarece permit diagnosticarea precoce a infecției cu Chlamydia chiar și în cazurile asimptomatice și tratarea corespunzătoare a bolii. Prin intermediul acestor măsuri, poate fi limitată transmiterea infecției cu Chlamydia în rândul populației și apariția complicațiilor specifice acestei afecțiuni.


Data actualizare: 19-05-2020 | creare: 19-05-2020 | Vizite: 1982
Bibliografie
1. Screening for Chlamydia and Gonorrhea: Recommendation Statement, link: https://www.aafp.org/afp/2015/0401/od1.html
2. Screening Recommendations and Considerations Referenced in Treatment Guidelines and Original Sources, link: https://www.cdc.gov/std/tg2015/screening-recommendations.htm
3. Screening for Chlamydia trachomatis Infections in Women, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp1412935
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum pot bacteriile chlamydia să se răspândească în organismul uman?
  • Nu scap de Chlamydia - ce să fac? (infecția rezistentă sau reapărută după tratament)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum