Cum pot bacteriile chlamydia să se răspândească în organismul uman?

©

Autor:

Cum pot bacteriile chlamydia să se răspândească în organismul uman?
Infectarea organismului uman cu bacterii din specia chlamydia se poate realiza doar în interiorul celulelor, prin legarea bacteriei de celula gazdă din exterior și mai apoi pătrunderea celulei infectate în organism. Înțelegerea mecanismelor prin care are loc pătrunderea în organism a bacteriilor chlamydia constituie unul dintre domeniile cheie de cercetare.
Oamenii de știință de la Universitatea Heinrich-Heine din Duesseldorf au reușit să descopere o proteină cu un rol esențial în legarea bacteriei de celulele umane. Proteina LIPP, incriminată de către cercetători pentru răspândirea infecției chlamydia, este localizată pe suprafața bacteriei, fiind legată direct de membrana plasmatică și traversând membrana imediat după legarea de celulă.

Fiecare celulă din corp este înconjurată de membrana plasmatică, formată din lipide și proteine. Fosfatidilserina, considerată un tip de fosfolipidă, este o componentă de bază a membranei celulelor umane și este localizată, în celulele sănătoase, la nivelul membranei interne. În cazul celulelor bolnave, fosfatidilserina fosfolipidă, cunoscută sub acronimul PS, este transportată la nivelul membranei externe, servind ca un marker pentru apoptoză (moartea celulară programată). În cazul bacteriilor chlamydia, transportul moleculei PS a celulei gazdă spre exterior ar putea fi benefic, deoarece păstrarea PS cu proteina LIPP pe membrană ar duce la pătrunderea în celulă cu ușurință a bacteriei.

Proteina LIPP a devenit o posibilă țintă pentru prevenirea infecției cu chlamydia, deoarece cercetătorii consideră că aceasta ar putea servi drept receptor pentru bacterie. Jan Galle, primul autor al cercetării, a declarat că în eventualitatea în care va fi prezentat un medicament cu capacitatea de a restricționa funcția proteinei LIPP, ar putea fi prevenită infecția. Mergând mai departe, se poate ajunge la crearea unor strategii extinse împotriva bacteriilor patogene, dacă este demonstrat faptul că și alți agenți patogeni utilizează un instrument similar pentru a pătrunde în celule umane sănătoase.

Bacteriile din specia chlamydia pot infecta celulele umane și animale. Două dintre tipurile de bacterii din această specie, respectiv chlamydia pneumoniae și chlamydia trachomatis, pot afecta sever sănătatea umană. Chlamydia pneumoniae provoacă infecții toracice, bronșita sau sinuzita, adesea infecțiile cu această bacterie fiind asociate cu numeroase afecțiuni cronice, precum astm, bronșită cronică, ateroscleroză sau boala Alzhemier.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-11-2019 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 1306
Bibliografie
How Chlamydia gain access to human cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191030132708.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu scap de Chlamydia - ce să fac? (infecția rezistentă sau reapărută după tratament)
  • Screeningul pentru Chlamydia - ce trebuie să știi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum