Posibilă asociere între infecția cu Chlamydia și cancerul ovarian

©

Autor:

Posibilă asociere între infecția cu Chlamydia și cancerul ovarian
Infecția anterioară cu Chlamydia poate dubla riscul unei femei de a dezvolta cancer ovarian, conform unei analize recente din cadrul Asociaței Americane pentru Cercetarea Cancerului, ce s-a axat pe examinarea unor infecții cu transmitere sexuală comune.
Cercetătorii au utilizat un test serologic multiplu pentru a măsura anticorpii serici pentru diferiți agenți infecțioși în cazul a două grupuri de femei: 278 femei cu cancer ovarian (+ 278 femei fără această boală – grupul de control) și 160 femei cu cancer ovarian din studiul sponsorizat PLCO (plus un grup de control de 159 femei).

În cazul grupului ce a prezentat valori ridicate ale plasmidei ce codifică proteina Pgp3 în infecția cu  Chlamydia, un marker al infecției de acest tip,  s-a prezentat  o valoare de 2,53, comparativ cu grupul de control. Rata pentru cancerul ovarian a fost de 1,43-2,25 pentru alte valori prag utilizate pentru a evalua cele două studii.

Panoul de analiză a putut indica prezența Pgp3 la fel de bine ca markerii pentru infecția cu Chlamydia și markeri serici pentru alte tipuri de boli cu transmitere sexuală. 

Rezultatele au arătat că Pgp3 seric la nivelul prag a fost asociat cu o rată pentru cancerul ovarian de 1,63, comparativ cu grupul de control, crescând la 2 după a doua dozare de anticorpi și la 2,19 când cel mai mare titru de anticorpi s-a aplicat.

Markeri ai altor infecții nu au prezentat o asociere semnificativă din punct de vedere statistic pentru riscul de cancer ovarian, inclusiv Mycoplasma genitalium, virusurile herpes simplex 1 sau 2, virusurile hepatitice B sau C, virusul Epsterin Barr sau cytomegalovirus. Astfel, cercetarea susține o asociere între bola inflamatrie asociată cu chlamydia și cancerul ovarian, iar asocierea nulă cu alte infecții asemănătoare susține specificitatea studiului.

Sursa: MedPage Today

Data actualizare: 22-03-2018 | creare: 22-03-2018 | Vizite: 1823
Bibliografie
Possible Chlamydia Link with Ovarian Cancer, link: https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/aacr/71866
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de cancer ovarian poate fi influențat de genele moștenite de la tată
  • Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
  • Cele mai frecvente semne de cancer ovarian
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum