Chlamydia vs Candida - asemănări și deosebiri

©

Autor:

Chlamydia vs Candida - asemănări și deosebiri

Oarecum asemănătoare din punct de vedere al simptomelor, dar extrem de diferite în ceea ce privește metodele de tratament, cât şi a modului şi circumstanțelor în care apar, cele două infecții - clamidioza și cadidoza - pot apărea deopotrivă la persoanele de sex feminin, cât şi la cele de sex masculin.

În timp ce, în mod firesc, candida există în cantități mici în corpul femei, fără a-i provoca acesteia neplăceri, bacteria chlamydia trachomatis, cea care cauzează infecția cu chlamydia, se transmite prin contact sexual şi provoacă efecte secundare. Candida poate deveni o problemă doar atunci când microorganismele se reproduc şi se multiplică, din cauza unor dezechilibre produse în organism. Deşi nu este considerată o infecție naturală cu transmitere sexuală, candida poate să fie totuşi transmisă şi partenerilor de sex masculin. (1) (2) (3)

Care sunt principalele asemănări dintre candida şi chlamydia?

Candida şi chlamydia pot provoca multiple tipuri de infecții, organele genitale nefiind singurele care pot fi afectate. Candida provoacă infecții genitale, dar ciuperca poate să colonizeze şi gura, în mod special la copii nou-născuți şi la bătrâni. Bacterie chlamydia trachomatis poate fi, de asemenea, transmisă de la mamă la copil, în timpul naşterii, provocându-i fătului o infecție oculară. În cazuri rare, fătul poate dezvolte pneumonie sau îşi poate pierde vederea, din cauza contractării bacteriei. (1) (2)

Ambele infecții au un set comun de simptome. Dintre simptomele comune, întâlnite la femei, cele mai importante sunt:

  • arsuri sau disconfort la urinare;
  • raport sexual dureros;
  • scurgeri vaginale;
  • umflarea vaginului;
  • dureri abdominale.


În cazul infecției cu candida apărută la bărbați, simptomele sunt unele specifice, doar în faza incipientă existând simptome asemănătoare cu cele din infecția cu chlamydia. Scurgerile de la nivelul glandului sunt caracteristici multor boli cu transmitere sexuală (inclusiv în cazul infecție cu chlamydia), dar pot să apară şi la bărbații cu candida. Atunci când infecția cu candida se agravează, poate apărea balanita şi prepuțul se va inflama, urmând să apară simptome precum dureri şi dificultăți la urinare. Aceste două simptome apar în mod frecvent şi la bărbații infectați cu bacteria chlamydia trachomatis. (2) (5)

Lipsa simptomelor în mai bine de 70% dintre cazuri este o altă asemănare între cele două infecții. Tocmai de aceea, din cauza lipsei simptomelor, persoanele purtătoare ale chlamydia trachomatis se pot transforma în transportatori ai infecției, fără ca măcar să cunoască acest lucru. (2)

Depistarea infecțiilor cu candida sau chlamydia se face prin examinarea pereților vaginali şi ai colului uterin, sau prin intermediul unor teste de laborator. (2) (4)

Care sunt diferențele esențiale dintre candida şi chlamydia?

Metodele de transmitere, metodele de tratament, cât şi cantitatea de secreții sunt diferite. Secrețiile apărute la femei în timpul infecției cu candida au o culoare mai închisă şi sunt mai puțin abundente decât secrețiile apărute din cauza infecției cu chlamydia.

Chlamydia se transmite în mod direct prin contactul sexual între partenerul purtător al bacteriei şi cel sănătos. Sexul oral reprezintă o metodă importantă de transmisie, bacteria regăsindu-se în secrețiile vaginale, spermă sau în lichidul pre-ejaculator. Candida trachomatis apare atunci când există dezechilibre în organism, iar bacteriile lactobacillus nu vor mai funcționa eficient.

În cazul persoanelor infestate cu virusului chlamydia, în timpul contactului sexual pot apărea scurgeri de sânge, lucru neîntâlnit în mod firesc în cazul celor cu candida.

Tratamentul cu antibiotice este utilizat de către persoana purtătoare a bacteriei chlamydia trachomatis şi de către partenerul acesteia. Pe de altă parte, în infecțiile cu candida sunt utilizate cremele sau comprimatele anti-fungi, nu şi antibiotice. (3) (4)


Data actualizare: 17-12-2018 | creare: 17-12-2018 | Vizite: 10649
Bibliografie
(1) Candida albicans, link: https://www.immunology.org/public-information/bitesized-immunology/pathogens-and-disease/candida-albicans
(2) Everything you need to know about chlamydia, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/8181.php
(3) Chlamydia infection vs. yeast infection, link: https://diffzi.com/chlamydia-infection-vs-yeast-infection/
(4) Vaginal yeast infection, link: https://www.healthline.com/health/vaginal-yeast-infection
(5) Penile yeast infection: symptoms, treatment, and more, link: https://www.healthline.com/health/mens-health/penile-yeast-infection
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Zahărul „hrănește” Candida
  • Posibilă asociere între infecția cu Chlamydia și cancerul ovarian
  • Tratamentul candidozei vaginale cu iaurt - funcționează?
  •