Abces dentar in sarcina

28-08-2024
Bonie
Nu este medic/terapeut
Bonie
Buna ziua. Sunt insarcinata in 9 saptamani si de curand am un abces dentar. Am fost la stomatolog astazi si mi-a zis ca nu imi poate face niciun tratament fiind in primul trimestru de sarcina. Mi-a recomandat sa merg la doctorul de familie sa intreb daca imi poate da ceva medicatie sa mai diminueze infectia si apoi sa imi faca extractie la masea. Oare exista un antibiotic care se poate da in sarcina? Sau ceva solutii de tratament care sa nu afecteze copillul? Nu as vrea sa fac extractii in sarcina. Mi-e teama. O prietena a pierdut copilul dupa o extractie de masea.
1 comentarii
0
04-07-2026, ora 11:17
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Înțeleg îngrijorarea dumneavoastră — situația este stresantă, mai ales în primele săptămâni de sarcină. Există câteva lucruri importante de știut:

Despre tratament în primul trimestru

Abcesul dentar nu trebuie ignorat în sarcină — infecția netratată poate fi mai periculoasă pentru bebeluș decât tratamentul în sine. Bacteriile din abces pot intra în circulația sangvină și pot reprezenta un risc serios.

Antibiotice sigure în sarcină

Medicul de familie poate prescrie antibiotice din categoria B (considerate sigure în sarcină). Cel mai frecvent utilizate în infecțiile dentare la gravide sunt:

• Amoxicilina — prima opțiune în infecțiile dentare la gravide

• Clindamicina — alternativă pentru persoanele cu alergie la penicilină

Decizia aparține medicului, care va cântări raportul beneficiu-risc în funcție de starea dumneavoastră.

Despre extracție

Teama față de extracție este de înțeles, dar extracția dentară nu este contraindicată în sarcină. Al doilea trimestru (săptămânile 14–27) este considerat intervalul optim pentru proceduri dentare. Anestezia locală (lidocaină) este sigură în doze standard. Dacă abcesul nu răspunde la antibiotice, extracția poate deveni necesară — amânarea poate agrava infecția.

Ce este de evitat

• Antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen) — contraindicate în primul trimestru

• Autotratamentul cu antibiotice fără prescripție medicală

Recomandarea mea ar fi să mergeți cât mai curând la medicul de familie pentru prescripția de antibiotic și să informați și medicul ginecolog/obstetrician care urmărește sarcina despre situație. Un stomatolog cu experiență în tratamentul gravidelor poate gestiona situația în siguranță, inclusiv extracția dacă devine necesară în trimestrul al doilea.

Adaugă un comentariu / răspuns