Durere ATM - CT întreg sau doar CT ATM bilateral?

17-09-2025
FlorinH
Nu este medic/terapeut
FlorinH
Bună ziua!
De câțiva ani de zile sufăr de o durere in zona articulației temporo-mandibulare.
Inițial am crezut ca e vorba de ureche, am fost la ORL, nu au găsit nimic. Asta s a întâmplat la fel, acum câțiva ani.
Recent am fost la un medic stomatolog specializat în ortodonție care mi a recomandat sa mi fac un CT 3D întreaga zona mandibula + maxilar + sinusuri + ATM 16 x 16.
Eu am avut în ultimii 2 ani și niște probleme cu spatele la coloana/bazin (nimic care sa aibă legătură cu problema legata de ATM, nici vreun accident etc). Pur și simplu sedentarism, diverse afecțiuni mici/medii. Doar ca în acea perioada am făcut destul de multe radiografii la spate pentru stabilirea unui diagnostic, unele radiografii a trebuit sa le repet din cauza ca nu au ieșit cum trebuie, aparatul era decalibrat, în fine. Eu în toată perioada asta am adunat ceva doza de radiatii de ordinul a câțiva mSv.
Mi e teama sincer sa mai fac încă o investigație, respectiv acest CT pentru problema care tine de stomatologie.
Nu înțeleg de ce doamna doctor mi a dat CT întreg și nu mi a dat doar pe zona ATM, unde ma doare, eventual bilateral. De ce mi a dat CT întreg care include și maxilar, și mandibula, și sinusuri. Eu nu am nicio problema la sinusuri. Într adevăr, bănuiește o problema cu muscatura/ocluzia, ca nu calca dinte pe dinte perfect, dar ma gândesc ca lucrul asta se putea vedea clinic, de ce e nevoie de CT? Pe mine ma doare articulatia, iar restul, cum calcă dinții unii pe alții se pot vedea clinic, ma gândesc.
Dati mi, va rog frumos, un sfat și în același timp o părere. A procedat bine doamna doctor? De ce sa expui un pacient care a fost expus deja la mai multa radiatie, de ce sa nu alegi varianta mai puțin iradianta? Dacă nu aveam atâtea radiografii facute în trecut, da, nu m ar fi deranjat. Dar asa? Ce poate vedea ea referitor la ocluzie pe CT și nu poate vedea clinic? App, testul acela cu hârtia între dinți sa vadă cum calcă dinții unul pe altul nici nu mi l a făcut.
Ajutați ma va rog frumos!
Toată stima!
1 comentarii
0
07-10-2025, ora 09:20
Dr. dentist: Maier Marius
Stomatologie, Brasov, Darste
Dr. dentist: Maier Marius
Bună ziua, înțeleg perfect îngrijorarea dumneavoastră legată de durerea articulară și, mai ales, de expunerea la radiații. Este un subiect serios și e absolut normal să aveți temeri, mai ales după ce ați avut deja investigații multiple pentru problemele de coloană.

Durerea Articulației Temporo-Mandibulare (ATM) și Rolul CT-ului

Durerea în zona ATM (articulația care leagă maxilarul de craniu) este adesea o problemă complexă, iar faptul că nu s-a găsit o cauză la ORL este un indiciu puternic că sursa este, cel mai probabil, de natură stomatologică sau musculo-scheletală.

De ce un CT 3D extins?

Recomandarea colegei mele ortodont nu este neapărat neobișnuită, deși este legitim să întrebați de ce a ales o arie atât de mare:

Ocluzia (Mușcătura) și ATM: Articulația este o „victimă” a modului în care mușcați. O ocluzie (mușcătură) incorectă poate pune o presiune constantă și neuniformă pe structurile ATM. Deși un control clinic simplu poate evidenția multe, CT-ul 3D (CBCT) oferă detalii cruciale pe care examinarea vizuală nu le poate oferi:

Morfologia Condilului și a Fosei: Vede exact forma oaselor din articulație (condilul mandibular și fosa temporală), detectând eventuale semne de uzură (osteoartrită), remodelări osoase sau deplasări ale capului mandibular care nu sunt evidente pe radiografiile simple sau doar clinic.

Relațiile Dento-Maxilare în 3D: Arată poziția precisă a dinților în os și modul în care se raportează maxilarul la mandibulă în toate cele trei planuri. Deși testul cu hârtia (folia de articulație) arată unde se ating dinții, CT-ul arată de ce acea mușcătură poate fi cauza.

Excluderea Altora: Includerea sinusurilor și a întregului maxilar/mandibulă poate fi o măsură de precauție pentru a exclude orice infecție dentară asimptomatică (granuloame, chisturi) sau o problemă sinusală (chiar și fără simptome) care ar putea mima sau exacerba durerea articulară. De asemenea, oferă o bază completă de date dacă tratamentul ortodontic sau protetic devine necesar.

Recomandări Practice și Dilema Radiațiilor

Înțelegând pe deplin istoricul dumneavoastră de expunere la radiații, vă sugerez să abordați situația cu prudență și să explorați variantele mai puțin invazive înainte de a repeta o investigație extinsă.

1. Discuția Directă cu Colega mea:

Vă recomand să discutați deschis cu doamna doctor despre istoricul dumneavoastră de iradiere și despre îngrijorarea pe care o aveți. Puteți întreba:

Este absolut necesar un CT 16x16 cm? Ați putea explora opțiunea unui CBCT doar pe zona ATM (Bilateral). Acest lucru ar reduce semnificativ câmpul de iradiere (FOV - Field of View) și doza totală de radiații (doza este proporțională cu volumul scanat).

Se poate începe cu o OPG (Ortopantomogramă) și/sau Radiografii ATM (laterale)? Acestea oferă mai puține detalii decât CT-ul, dar sunt investigații cu doză mult mai mică, utile pentru o primă evaluare generală.

2. Alternativele de Imagistică:

Dacă se urmărește doar starea țesuturilor moi (discul articular, ligamentele), RMN-ul (Rezonanța Magnetică Nucleară) este investigația de elecție, deoarece nu implică deloc radiații. Deși nu arată osul la fel de bine ca un CT, este excelentă pentru a vedea dacă discul articular este deplasat sau deteriorat. Dacă suspiciunea principală este starea discului, RMN-ul ar putea fi o alternativă superioară și mai sigură.

3. Ameliorarea Simptomelor Acasă:

Până la stabilirea unui plan de tratament, iată câteva sfaturi pentru a reduce disconfortul:

Dieta Moale: Evitați alimentele tari, lipicioase sau care necesită o masticație amplă.

Căldură/Gheață: Aplicați o compresă caldă sau o pungă cu gheață pe zona ATM inflamată timp de 10-15 minute, de câteva ori pe zi.

Exerciții de Relaxare: Încercați să mențineți maxilarul relaxat și evitați încleștarea dinților (bruxismul conștient din timpul zilei).

Medicație: Antiinflatoarele nesteroidiene (AINS), luate conform prospectului și sfatului medicului de familie, pot ajuta la reducerea durerii și inflamației pe termen scurt.

Limitele Telemedicinei și Urgența

Deși v-am oferit o perspectivă detaliată, este esențial să rețineți că o consultație fizică (inclusiv palparea mușchilor masticatori) este vitală pentru un diagnostic corect al TTM. Telemedicina ne permite să discutăm, dar nu poate înlocui examinarea directă.

Nu este o urgență medicală critică care să necesite intervenție imediată, dar este o problemă care necesită un plan de tratament bine stabilit, deoarece durerea cronică scade calitatea vieții.

Părerea mea profesională: Este un act medical corect să se caute o cauză, iar CT-ul este standardul de aur pentru vizualizarea structurilor osoase ale ATM. Cu toate acestea, având în vedere istoricul dumneavoastră, discutați opțiunea unui CT cu un câmp mai mic (doar ATM bilateral) sau a unui RMN pentru țesuturile moi.

Cu drag va stau la dispoziție oricând, dvs sau apropiaților dvs, pentru eventuale întrebări sau nelămuriri.

Să ne auzim cu bine,

Dentistul Meu:

Dr. Maier Marius - doctor medic stomatolog in Brasov, Darste.

Zâmbim împreună din 2007

.
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: