adenocarcinom bine diferentiat G1, cu invazia in totalitate a peretelui intestinal

20-03-2012
prof irina
Nu este medic/terapeut
prof irina
Buna seara. As dori, daca se poate, sa-mi spuneti cat este de grav diagnosticul pus in urma biopsiei tatalui meu: adenocarcinom bine diferentiat G1, cu invazia in totalitate a peretelui intestinal - pT3N1Mx, limite de rezectie neinvadate tumoral.
14 comentarii
0
20-03-2012, ora 23:52
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Tradus în limbaj profan, este vorba de un cancer în stadiu relativ incipient, scos de un chirurg cu simţ de răspundere. Prognosticul unui cancer de acelaşi tip cu aceeaşi localizare depinde în mare măsură de stadiu şi în ceva mai mică măsură de grad. Clasificarea TNM a stadiului se face în funcţie de:
-T (de la "tumoră", adică umflătură pe latineşte): cât este de mare tumora ? Mică de tot e T1, T2 e ceva mai mare şi tot aşa până la T4
-N (de la "nodul", adică "legăturică" pe latineşte, e vorba de nodulii limfatici): cât de departe de tumoră este cel mai depărtat nodul invadat ? (N1 e "foarte aproape", N3 înseamnă "la mare distanţă")
-M (de la metastază, adică "localizare în afară" pe greceşte): dacă există metastaze notăm "M1", dacă nu există metastaze notăm "M0". Dacă nu ştim de sunt ori nu sunt metastaze, atunci notăm "Mx".

Gradele se notează cu G şi, în linii mari, aici e un pic mai complicat de explicat. În orice caz, în linii mari, cu cât un cancer este mai bine diferenţiat, cu atât capacitatea sa invadantă şi metastazantă este mai slabă. Şi invers, cu cât e mai slab diferenţiat (adică are G superior), cu atât e mai agresiv în timp.

În concluzie, diagnosticul de cancer este, prin definiţie, unul grav. Dar, în acest caz, există elemente de optimism: stadiul, gradul şi operaţia bine făcută.
0
21-03-2012, ora 07:53
prof irina
Nu este medic/terapeut
prof irina
Buna dimineata. Va multumesc din suflet, domnule doctor, pentru raspuns. Va trebui sa faca un tratament oncologic?
0
21-03-2012, ora 11:50
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
La această întrebare, mai calificat decât mine ca să vă răspundă este oncologul: probabil că medicul de familie, văzând rezultatul operaţiei, îl va trimite să consulte un oncolog). Ca regulă orientativă, în adenocarcinoame digestive primul loc în tratament îl deţine chirurgia. Al doilea loc îl deţine radiologia, iar citostaticele vin cam pe locul al treilea (în stadiu incipient şi intermediar). Prin urmare, este de aşteptat ca mai degrabă să fie nevoie de radioterapie.
0
21-03-2012, ora 15:38
prof irina
Nu este medic/terapeut
prof irina
Va multumesc. Vom lua legatura cu un oncolog.
0
25-06-2012, ora 14:35
davalina
Nu este medic/terapeut
davalina
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu inerpretarea unui rezultat histopatologic. Este vb. de tatal meu in varsta de 60 de ani.
Adenocarcinom tubular slab diferentiat infiltrativ.Cod M-8140/ 3
DESCRIEREA MICROSCOPICA:
Nu se observa structura normala, sunt numai fragmente tumorale. 2 fragmente bioptice ce prezinta o proliferare de glande tumorale, de diferite forme si marimi, cu necroza centrala tapetate de celule cu nuclei hipercromi cu polaritate pierduta, pleomorfism accentuat si mitoze numeroase. Stroma din jur prezinta reactie dezmoplazica marcata alaturi de un infiltrat inflamator polimorf redus. Pe coloratia speciala PAS- alcian nu se observa metaplazie intestinala. S-a efectuat si coloratia speciala Giemsa.
Noua ni s-a spus ca e cancer gastric infiltrativ cu metastaze la ficat, iar celulele ar fi foarte agresive
Ni s-a recomandat operatia(extirparea a 90% din stomac si parti din ficat) si apoi daca.citostatice. Mai sunt sanse? Ce se mai poate face? Tata refuza deocamdata operatia spunand ca nu face decat sa starneasca si mai tare cancerul.. Multumesc!!
0
30-07-2012, ora 23:55
vulpita1
Nu este medic/terapeut
vulpita1
buna seara!va rog foarte mult sami explicati si mie un rezultat histopatologic.Este vb despre sotul meu care are doar 36 de ani sunt disperata. Piesa de hemicolectomie dreapta prezentand la nivel cecal formatiune tumorala cu aspect microscopic de adenocarcinom bine diferentiat G1 invaziv in intreaga musculara cu depasirea acesteia pT3, transe chirurchicale in limite de securitate oncologica, locoregional si la distanta in tesutul adipos sau identificat 11 limfoglioni fara metastaze tumorale, Apendice fara modificari histologice.pT3pNopMo va multumesc f f f mult
0
25-09-2012, ora 12:37
suflet_ranit
Nu este medic/terapeut
suflet_ranit
Buna ziua. Soacra mea a fost diagnosticata cu cancer de Colon. A fost operata pentru extirparea tumorii iar in urma examenului histopatologic au iesit urmatoarele rezultate:
" Numeroasele sectiuni examinate releva existenta unui proliferari tumorale carcinomatoase cu dspunere glandulare. Tumora se regaseste atat la nivelul zonei ulcerovegetante cat si la nivelul zonei hemoragice. Prima zona are aspect polipos. Pleomorfism celular moderat cu zone de invazie perineurala. Pedicul liber. Au fost izolati 9 limfonoduli reactivi. Margini de rezectie libere.
Dg. Adenocarcinom intestinal mediu diferentiat G2, PT2N0Mx.

De joi va incepe tratament radio. Am rugamintea sa imi explicati" mai pe limba noastra" ce inseamna acest diagnostic si care sunt sansele de vindecare.
va multumim.
0
12-02-2013, ora 14:42
Alexyia33
Nu este medic/terapeut
Alexyia33
Buna ziua.
Tatal meu, in varsta de 52 de ani este suspect de un neoplasm sigmoidian. In urma colonoscopiei s-au detectat 2 polipi (unul sesil si unul pediculat), ambii fiind rezecati si trimisi la biopsie si o formatiune vegetanta si ulcerata, situata la 25 cm de la M.A., din care s-au prelevat probe care au fost trimise la biopsie.
Acum 3 zile a primit rezultatele biopsiei iar diagnosticul histopatologic este urmatorul:
- biopsia contine doua fragmente de mucoasa, fara modificari tumorale si un fragment de mucoasa cu un focar de adenocarcinom supeficial, pe fond de displazie usoara si severa. Dupa resectionare, pana la epuizarea fragmentului suspect, nu poate fi apreciat caracterul infiltrativ in submucoasa, fara a-l putea exclude.
Imi puteti explica va rog acest diagnostic histopatologic? Abia peste doua zile are programare la gastroenterolog si la chirurg, pentru o eventuala operatie.
Va multumesc anticipat!
0
14-02-2013, ora 18:25
catalina_x
Nu este medic/terapeut
catalina_x
buna ziua!va rog sa ma ajutati si pe mn cu un raspuns...in urma cu doua saptamani la o colonoscopie tatal meu(50 de ani) a fost diagnosticat cu o tumora care s a dovedit a fi un adenocarcinom.l am adus de urgenta in iasi pentru operatie, la analizele preoperatorii ficatul era omogen, plamanul la fel(ma gandesc ca nu are metastaze, cel putin asa a zis si medicul inainte de operatie).doresc sa specific ca in ultimii doi ani a facut numeroase analize, ecografii in care TOTUL era in limite normale doar anemia persista.in iasi a mai facut o colonoscopie, s au prelevat biopsii de la nivelul mai multor polipi care s au dovedit a fi benigni cu exceptia tumorii care in bt era la nivelul cecului iar in iasi"si a schimbat "localizarea, din pacate nu pot specifica exact unde se afla pentru ca detaliile s au pastrat intre chirurg si gastroenterologul ce a realizat colonoscopia.socul a venit dupa operatie cand chirurgul mi a zis ca tumora este foarte mare si practic nu a putut o indeparta, ca ar fi trebuit sa scoata duodenul, capul pancreasului si...a preferat ca alternativa relizarea unei anostomoze intre intestinul subtirre ssi ce a considerat el colon sanatos urmand sa ne trimita la oncolog pt chimioterapie.maine o sa l externeze si probabil voi afla mai multe detalii insa am nevoie disperata de o speranta, un loc unde sa se realizeze totusi extirparea unei asemenea tumori.cum e posibil sa fie atat de mare iar ficatul si plamanul sa nu fie totusi afectate...va rog frumos daca ati auzit de asemene a cazuri ajutati ma si pe mn cu un sfat!!!
0
17-04-2013, ora 00:32
Dr. H
Identitate neconfirmată
Dr. H
pt catalina_x.atata timp cat tumora nu a metastazat.si din ce zice din postarea ta, se pare ca nu.cea mai mare sansa e cu operatia, sa se scoata tot.atat timp cat tumora e pe loc, chiar si sub chimioterapie pot pleca din tumora mama celule tumorale care sa creeze metastaze in alte organe.cat despre invazia in duoden si capul pancreasului.am vazut multe cancere de cec operate in alte parti despre care chirurgii de acolo ziceau ca ar invada organele respective - si unde s-a facut aceeasi operatie prin care a trecut tatal tau.si la noi - la Fundeni nu s-a confirmat.ce ti-a zis doctorul respectiv e foaaaarte, foaaarte rar...doar impresia de prim inceput e asta, dupa o disectie a tesuturilor amanuntita se descopera ca nu e asa..si chiar daca sa zicem, ca e.si duodenul si capul pancreasului se pot scoate cu usurinta, mai ales ca tatal tau e tanar..medicul meu indrumator e dintre cei mai buni din fundeni, e si in echipa de transplant de ficat, si daca mai ai nevoie de vreun sfat.ma poti contacta pe privat
0
14-01-2014, ora 13:03
M.Radu
Nu este medic/terapeut
M.Radu
Va rog din suflet sa ma ajutati cu interpretarea buletinului histopatologic efectuat mamei mele in urma operatiei pe care a suferit-o la Spitalul Clinic FundenI 1. Vezica biliara (l= 4cm)rezultand leziuni histopatologice de colecistita cronica screloatrofica. 2. Piesa de duodenopancretomie cefalica prezentand la nivelul ampular- periampular o ulceratie tumorala diam.= 3 cm, cu aspect histopatologic de adenocarcinom tubulo-papilar bine diferentiat G1 invaziv in intregul perete si peretele duodenal adiacent (p T2) Marginile de rezectie si limfoganglioni periampulari recoltati(nr. 9 diam. 0.3-0.8) mm prezinta arhitectura conservata (pN0). Va rog sa-mi spuneti cat de grav este.Va multumesc anticipat!
0
07-03-2014, ora 11:48
GeoSpn
Nu este medic/terapeut
GeoSpn
Buna ziua,
Va rog sa imi explicati cat de grava este starea tatalui meu ( 60 ani ) ( operat de tumora stenozanta de colon descendent, urmare a ocluziei intestinale ; specific si faptul ca in urma operatiei s-a format temporar si anus contra naturii.)
Examen macroscopic: Fragment de intestin de~20 cm cu zona ingustata situata la jumatatea fragmentului.
Examan histopatologic:
- margini de rezectie piesa examinata-perete colonic cu hiperemie, infiltrat inflamator ( PMN ) slab transmural, indemn oncologic
- zona ingustata-ADK bine diferentiat ( G1 ) ulcerat, cu arii de mucinos ce invadeaza toate straturile peretelui colonic, rupand seroasa
- tesut gras peritoneal-1 ggl si peste 20 microggl fara invazie
- mezou-tesut fibro adipos cu hiperemie, indemn oncologic
pT3, pN0, pMx st II.

Multumesc anticipat!
0
15-04-2015, ora 16:11
ovy2003
Nu este medic/terapeut
ovy2003
Soacra mea a primit recent un diagnostic de cancer la colon cu urmatorul diagnostic; Adenocarcinom tubulopapilar binediferentiat, G1.cod ICD-O 8140/3. V-as ruga pe cineva care se pricepe sa imi spuneti si mie cat este de grav ? care sunt sansele, ca si speranta de viata ? multumesc anticipat
0
20-01-2016, ora 20:33
mcalota
Nu este medic/terapeut
mcalota
Buna ziua.
Tata a fost operat de cancer de dr. Beuran si i-au fost extirpate stomacul, o parte din esofag si splina. Rezultatul biopsie postoperator este: Cod 8140/3; pT3 N1; G3.
Proliferare tumorala maligna epiteliala gastrica, cu celule poligonale, relativ uniforme, pattern solid, alveolar, trabecular, cribriform pe alocuri structuri tubulare ori glandulare. Stroma tumorala inflamatorie este predominant limfocitara si plasmocitara, difuza. In afara ariilor tumorale infiltratul inflamator se dispune in noduli limfoizi cu centri germinali.Focal, proliferarea tumorala ia aspect sincitial (in special in ariile solide) ori prezinta marcat pleomorfism si atipii citonucleare: celule gigante, uni- sau multi nucleate cu aspect sincitial, nuclei hipercromi, neregulati cu forme bizare ( sincitiotrofoblast - like ).
Proliferarea tumorala intereseaza intreg peretele gastric inclusiv seroasa viscerala, intreg peretele esofagian cu ulcerarea mucoasei acestuia.
Ulceratie tumorala, necroza tumorala, invazie perineurala.
Capat de rezectie esofagian ( extemporaneu 770-771 inclus la parafina) precum si extensia toracica a capatului de rezectie iterativa a esofagului prezinta infiltrate tumorale.
Limfoganglioni paracardiali cu metastaze carcinomatoase ( intr-unul din 11 limfoganglioni examinati ); prezenta infiltratelor tumorale in tesutul adipos periganglionar.
Limfoganglioni adiacenti peretelui gastric (2) fara infiltrate tumorale.
Tesut adipos si limfoganglionar epiplooic fara infiltrate tumorale.
Margini de rezectie: perete esofagian si perete tip intestin subtire fara infiltrate tumorale.
Splina cu congestie a pulpei rosii si a vaselor trabeculare; infiltrate hematice subcapsulare.
Aspectul histologic al proliferarii tumorale este sugestiv pentru diagnosticul de adenocarcinom gastric slab diferentiat, cu interesarea jonctiunii esogastrice si a esofagului inferior.
Se recomanda examen I.H.C. pentru confirmarea diagnosticului si diferentiere de carcinom gastri cu stroma limfoida.
Ne puteti ajuta spunandu-ne cat este de grav, care sunt optiunile noastre in acest moment? Ca si atunci cand a fost diagnosticat, am avut un medic foarte bun, dar a trebuit sa cautam noi solutii-respectiv chirurgia, si doctorul. Acum suntem in aceeasi situatie, cautam o solutie sa il ajutam. Va rog mult sa ne ajutati cu un sfat incotro sa o luam!
Va multumesc anticipat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Senzație de greutate și durere în picioare? Din anul 1997 suntem în România și tratăm varice fără operație și fără internare. La Varicoline, beneficiați de servicii medicale la cele mai înalte standarde, efectuate de profesioniști cu o rată de succes între 93-97%! Detalii aici
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Adenocarcinom nediferențiat vs bine diferențiat
  •